Πρόστιμο στον Verstappen για το άγγιγμα που έκανε στην πτέρυγα του μονοθέσιου του Hamilton


Ο Max Verstappen τιμωρήθηκε με πρόστιμο 50.000 ευρώ γιατί άγγιξε την πτέρυγα του μονοθέσιου του Lewis Hamilton, αλλά και του δικού του αυτοκινήτου, στο parc ferme μετά τις κατατακτήριες του GP Σάο Πάολο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 13/11/2021

Με το τέλος των χθεσινών κατατακτήριων στο Interlagos, ο Max Verstappen εμφανίζεται να αγγίζει με απορία τόσο την πτέρυγα της RB16B, όσο κι αυτή του μονοθέσιου του Lewis Hamilton.

Παρόλα αυτά, υπάρχει συγκεκριμένος κανονισμός που απαγορεύει κάτι τέτοιο.

Πρόκειται για το Άρθρο 2.5.1 του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα της FIA, που αποτρέπει τους οδηγούς ή τους ανθρώπους αντίπαλης ομάδας από το να αγγίζουν τα μονοθέσια των υπόλοιπων ομάδων σε καθεστώς parc ferme.

Εκεί αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «δεν επιτρέπεται καμία λειτουργία, έλεγχος, ρύθμιση ή επισκευή, εκτός εάν έχει εξουσιοδοτηθεί από τους κριτές ή από τους ισχύοντες κανονισμούς».

Ο Ολλανδός κλήθηκε από τους αγωνοδίκες στις 14:30 ώρα Ελλάδας (09:30 Σάο Πάολο) για να απολογηθεί. 

Η απόφαση ήταν να τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ για αυτό το παράπτωμα.

Εκκρεμεί ακόμα η απόφαση για την πίσω πτέρυγα και το άνοιγμα του DRS flap στη W12 του Lewis Hamilton.

Μέρος της αιτιολογίας των αγωνοδικών για τη συγκεκριμένη ποινή αφορά το γεγονός πως κάθε άγγιγμα αντίπαλου μονοθέσιο «μπορεί να προκαλέσει ζημιές», ενώ τονίζουν πως αντίστοιχα συμβάντα στο μέλλον «μπορεί να μην επιφέρουν την ίδια ποινή».