Πρωταθλητής ο Verstappen: Γιατί δόθηκαν πλήρεις βαθμοί ενώ δεν έγινε το 75% του αγώνα


Ο Max Verstappen στέφθηκε πρωταθλητής στον χαοτικό αγώνα της Suzuka, αν και ο αγώνας δεν ολοκληρώθηκε στο 75% του. Εξηγούμε το γιατί.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL
  • 9/10/2022

Μετά το φιάσκο του Βελγικού GP το 2021, όταν ο αγώνας έγινε μόνο πίσω από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας και δόθηκαν οι μισοί βαθμοί, η FIΑ αναδιατύπωσε τους κανονισμούς ώστε να αποδίδονται σωστά οι βαθμοί ανάλογα το ποσοστό του αγώνα που έχει συμπληρωθεί υπό καθεστώς πράσινης σημαίας.

Έτσι, μέχρι το 50% της κανονικής διάρκειας του αγώνα δίνονται 19 βαθμοί για τον πρώτο, ενώ αν ξεπεραστεί το 75% δίνονται κανονικά οι βαθμοί.

Με αυτή τη λογική, ο Max Verstappen δεν θα έπρεπε να στεφθεί πρωταθλητής, καθώς ο αγώνας στη Suzuka μόλις που ξεπέρασε το 50% της διάρκειάς του.

Ωστόσο, αυτό συνέβη, με τον Ολλανδό να κατακτά τον δεύτερο τίτλο της καριέρας του μετά και την ποινή του Charles Leclerc για το συμβάν στο τελευταίο σικέιν.

Η λογική αυτής της απόδοσης βαθμών βασίζεται στο γεγονός πως οι βαθμοί δίνονται κανονικά αν ξεπεραστεί το αναγκαίο όριο εφόσον ο αγώνας συνεχιστεί κανονικά μετά από μία περίοδο διακοπής.

Σύμφωνα με την εξήγηση της Ομοσπονδίας, «οι κανονισμοί σχετικά με την απόδοση μειωμένων βαθμών (άρθρο 6.5) ισχύουν μόνο αν ο αγώνα διακοπεί και δεν ξεκινήσει ξανά, για αυτό και δίνονται πλήρεις βαθμοί κι ο Max Verstappen είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής»