Συμφωνία κυρίων για μείωση του μπάτζετ και για μέτρα ενίσχυσης των «μικρών»


Οι δέκα ομάδες της Formula 1 συμφώνησαν σε περιορισμό των εξόδων στα 135 εκατ. δολάρια από το 2023 και σε παροχή κινήτρων στους «αδύναμους» του grid

  • 23/5/2020

Ο κύβος ερρίφθη. Η τηλεδιάσκεψη των δέκα ομάδων της Formula 1 είχε αποτέλεσμα, καθώς αργά το βράδυ της Παρασκευής επετεύχθη συμφωνία σε τρεις πολύ σημαντικούς τομείς.

Ο πρώτος αφορά στο μπάτζετ, το οποίο το 2021 θα είναι 145 εκατ. δολάρια, με σταδιακή μείωσή του κατά πέντε εκατ. δολάρια το 2022 και το 2023, ούτως ώστε να παγιωθεί στα 135 εκατ. δολάρια ετησίως.

Υπήρξαν ομάδες, όπως η McLaren, οι οποίες πρότειναν το cost cap να είναι 100 εκατ. δολάρια ετησίως, όμως η αντίδραση της Ferrari ήταν έντονη κι έτσι έπειτα από μαραθώνιες συζητήσεις επετεύχθη η προαναφερθείσα συμφωνία.

Πιο εύκολο ήταν να συμφωνήσουν οι δέκα ομάδες σε δύο άλλους τομείς. Ο ένας αφορά στην δωρεάν παροχή σχεδίων και πληροφοριών από τους «μεγάλους» προς τους «μικρούς», αναφορικά με συγκεκριμένα τμήματα του μονοθεσίου, όπως το τιμόνι.

Ο άλλος τομέας έχει να κάνει με την παροχή κινήτρων στους «μικρούς», ώστε να κλείσουν την ψαλίδα με τους μεγάλους. Έτσι θα καθιερωθεί ένα είδος handicap στις ομάδες που θα κυριαρχούν. Το «όφελος» για τους αδύναμους θα είναι περισσότερες ώρες εξέλιξης των μονοθεσίων τους στην αεροδυναμική σήραγγα και στο CFD.

Όλα αυτά τα μέτρα θα πρέπει να επικυρωθούν εντός της προσεχούς εβδομάδας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού.