Η ιδέα για πίστα F1 στο Ηράκλειο Κρήτης γεννήθηκε πρώτη φορά στο μυαλό ενός 16χρονου


Πρόκειται για τον Άγγελο Πιπεράκη ο οποίος πριν από δύο χρόνια παρουσίασε μελέτη για κατασκευή πίστας FIA Grade 1 στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης». Το Car and Driver είχε μιλήσει μαζί του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ | ΦΩΤ.: ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΙΠΕΡΑΚΗΣ
  • 25/4/2023

Για ακόμα μία φορά το όνειρο της κατασκευής πίστας Formula 1 και Moto GP στην Ελλάδα εμφανίζεται στην επικαιρότητα μετά την τοποθέτηση του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Τουρισμός και Αθλητισμός» που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ουσιαστικά από που ανακοίνωσε ο Υφυπουργός είναι η ιδέα για κατασκευή πίστας στον χώρο του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντάκης» μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι αυτή η ιδέα εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν δύο χρόνια χάρη στον Άγγελο Πιπεράκη ο οποίος οραματίστηκε, σχεδίασε και εκπόνησε μία λεπτομερή μελέτη για την κατασκευή πίστας FIA Grade 1 στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Τότε ήταν ένας 16χρονος μαθητής ο οποίος το πάθος του για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό τον οδήγησε σε αυτή την πρωτοβουλία ελπίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει τη «σπίθα» για να πατήσουν τα μονοθέσια της F1 στη γενέτειρά του

Την εποχή που εμφανίστηκε η συγκεκριμένη μελέτη, το Car and Driver είχε μιλήσει με τον Άγγελο Πιπεράκη όπου και μας αποκάλυψε όλες τις λεπτομέρειες του project. Πάμε να θυμηθούμε τι μας είχε πει: 

Πώς σκέφτηκες να ξεκινήσεις τη μελέτη;

Από μικρός όπως παρακολουθώ τον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό και ειδικότερα την Formula 1. Βλέποντας συχνά τις ειδήσεις για την μεταφορά του αεροδρομίου στο Καστέλι και έχοντας πάντα στο μυαλό μου την δημιουργία μιας πίστας Formula 1, στην Ελλάδα, αποφάσισα ότι ο χώρος του τωρινού Αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», θα είναι πλέον κατάλληλος για μια τέτοια κατασκευή μιας και έχει ήδη μια ιδανική βάση (αεροδιάδρομοι με μηδενική κλίση), όπως επίσης και κτηριακές εγκαταστάσεις που μπορούν να μετατραπούν σε κτήρια για τις διοργανώσεις των αγώνων και των απαραίτητων pit-stop. 

Πόσο εύκολο ήταν να το κάνεις αυτό με τα εργαλεία που είχες στη διάθεσή σου;

Δυστυχώς ενώ πολύ θα το ήθελα, δεν έχω κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή μου για 3D (τρισδιάστατη) αναπαράσταση μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι κοστίζουν πολύ ακριβά. Έτσι, με την χρήση ενός προγράμματος για 2D (επίπεδη) αναπαράσταση, κατάφερα να δώσω μια εικόνα από την ιδέα μου, όπως ήταν τόσο καιρό στο μυαλό μου και ευτυχώς τα κατάφερα με μεγάλη ευκολία μιας και από μικρός ασχολούμαι με τον σχεδιασμό, ειδικότερα στον υπολογιστή. 

Heraklion International Circuit
Heraklion International Circuit

Έχεις λάβει υπόψη σου τυχόν γραφειοκρατικούς περιορισμούς;

Εννοείται τους έχω λάβει υπόψη μου, όπως επίσης και τους περιορισμούς της FIA και τους έχω γράψει και αναλύσει, στην παρουσίαση που παρέδωσα στον κύριο Αναστασάκη, Αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Ηρακλείου, και έχει δημοσιοποιηθεί.

Με ποιο τρόπο πιστεύεις θα βοηθούσε ένας αγώνα F1/MotoGP στο νησί σου, ή και τη χώρα συνολικά;

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγώνες του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού ελκύουν εκατοντάδες εκατομμύρια θαμώνων, πολύ από τους οποίους προτιμούν να τους παρακολουθούν από κοντά. Δεκάδες χιλιάδες λοιπόν, θα έρχονται κάθε χρόνο στο Ηράκλειο, αποφέροντας έσοδα στην περιοχή κάθε φορά που θα συμβαίνει κάποιο τέτοιο γεγονός, με αποκορύφωμα τους αγώνες της Formula 1 και του MotoGP. 

Ο Άγγελος Πιπεράκης
Ο Άγγελος Πιπεράκης

Θα ήθελες να σπουδάσεις κάτι σχετικό με την αρχιτεκτονική ή την πολεοδομία;

Από μικρός μου άρεσε η σχεδίαση, η αρχιτεκτονική, αλλά παράλληλα όμως και η πληροφορική, οπότε και τα συνδύασα και άρχισα να σχεδιάζω από την παιδική μου ηλικία, πειραματίζοντας στον υπολογιστή με αποτέλεσμα να μάθω τα βασικά στην ηλεκτρονική σχεδίαση και με τον καιρό, φθάνοντας πλέον στην εφηβική μου ηλικία, ξέρω να χειρίζομαι αρκετά καλά συγκεκριμένα προγράμματα σχεδιασμού και επεξεργασίας. Πλέον, αυτό που θέλω να σπουδάσω και στοχεύω είναι η πληροφορική μιας και είναι η μεγάλη μου αγάπη, αλλά και η σχεδίαση και η αρχιτεκτονική παραμένουν για πάντα στα όνειρα μου. 

Έχεις χρόνια που ασχολείσαι με τέτοιες δουλειές;

Από μικρός μου άρεσε να πειραματίζομαι με τα προγράμματα στον υπολογιστή και να σχεδιάζω διαφορά πράγματα. Έτσι, με τον καιρό άρχισαν αρκετοί να αναγνωρίζουν την προσπάθεια μου και άρχισα ερασιτεχνικά τον σχεδιασμό και με τον καιρό έμαθα να χειρίζομαι απόλυτα κάποια συγκεκριμένα προγράμματα.