Τα ρεκόρ του Schumacher που έχει βάλει στο μάτι ο Hamilton (vid)


Ο Lewis Hamilton ισοφάρισε τις 91 νίκες του Michael Schumacher και πλέον λιγοστεύουν οι στατιστικές κατηγορίες στις οποίες εξακολουθεί να… προηγείται ο Γερμανός!

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 16/10/2020

Πριν από το ξεκίνημα της τρέχουσας σεζόν στη Formula 1, ο Lewis Hamilton «κυνηγούσε» τουλάχιστον πέντε ρεκόρ του Michael Schumacher. Εξ΄ αυτών τα δύο ήδη τα κατέρριψε, ένα… οσονούπω, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της χρονιάς να απομένουν μόλις δύο ρεκόρ που δεν θα έχουν καταρριφθεί από τον Βρετανό!

Σε αυτούς τους πρώτους 11 αγώνες της φετινής χρονιάς, ο Hamilton «μετράει» ήδη επτά νίκες, έχοντας πλέον 91, όσες και ο Michael Schumacher. Λογικά αυτό το ρεκόρ θα καταρριφθεί σχετικά γρήγορα, μιας και απομένουν άλλοι έξι αγώνες και τούτη τη στιγμή ο Βρετανός είναι με διαφορά ο πιο γρήγορος και συνάμα σταθερός οδηγός του grid.

Ο Hamilton έχει ήδη περισσότερα βάθρα από τον «Schumi» (160 αντί 155 του Γερμανού), αλλά και περισσότερους τερματισμούς στους βαθμούς (223, αντί 221).

Από το 2013, όταν και πήγε στη Mercedes, ο Hamilton έχει ανέβει στο βάθρο σε 111 αγώνες. Ο Michael Schumacer είχε συνολικά 116 βάθρα με τη Ferrari, κάτι που σημαίνει πως αν κάνει το «6 στα 6» στους αγώνες που απομένουν, ο Βρετανός μπορεί να ξεπεράσει τον Γερμανό και σε αυτή τη στατιστική κατηγορία.

Η νίκη του Hamilton φέτος στην Ουγγαρία ήταν η όγδοη στη συγκεκριμένη πίστα. Οκτώ νίκες είχε ο Schumacher στο γαλλικό γκραν πρι! Επομένως ο Βρετανός μπορεί το 2021 να ξεπεράσει τον επτάκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή σε αυτόν τον τομέα.

Ακόμα ένα ρεκόρ του «Schumi» που αναμένεται να καταρρίψει εντός του 2020 ο Hamilton είναι αυτό των νικών με την ίδια ομάδα. Ο Γερμανός ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου 72 φορές με τη Ferrari, ενώ ο Hamilton έχει πανηγυρίσει τις 70 από τις 91 νίκες του ως πιλότος της Mercedes.

Όσον αφορά στις pole positions, επειδή δεν θα διεξαχθεί αυστραλιανό γκραν πρι το 2020, ο Hamilton θα πρέπει να περιμένει μέχρι την επόμενη σεζόν για να δει εάν θα κατακτήσει την ένατη pole position της καριέρας του στο «Άλμπερτ Παρκ». Ο Schumacher έχει οκτώ poles στη Σουζούκα, όσες είχε στην Ίμολα ο Ayrton Senna.

Στην 20ετή καριέρα του στη Formula 1 ο Schumacher έκανε συνολικά 22 «χατ τρικ», δηλαδή, pole, νίκη και ταχύτερο γύρο σε έναν αγώνα. Ο Hamilton έχει 17 «χατ τρικ», όμως γενικά δεν είναι το δυνατό σημείο του, καθώς την τελευταία τριετία έχει καταφέρει να κάνει μόλις τρία απ’ αυτά.

Θέμα χρόνου, εξάλλου, είναι να καταρρίψει ο Hamilton και το ρεκόρ γύρων στους οποίους προηγήθηκε σε οποιονδήποτε αγώνα. Ο Schumacher είναι ο μόνος πιλότος με περισσότερους από 5.000 γύρους ως πρωτοπόρος (5.111), ενώ ο Hamilton έχει φτάσει φέτος τους 4.903 γύρους. Όπερ σημαίνει πως χρειάζεται ακόμα 182 γύρους για να ξεπεράσει τον Γερμανό. Ήδη φέτος, στους πρώτους 11 αγώνες ο Hamilton προηγήθηκε σε 435 γύρους, ενώ απομένουν περίπου 380 γύροι μέχρι το τέλος της σεζόν!

Η σημαντικότερη «ισοφάριση»

Δίχως άλλο, πάντως, η σημαντικότερη «ισοφάριση» από πλευράς Hamilton θα έρθει και τυπικά στις 13 Δεκεμβρίου, όταν και θα πέσει η αυλαία της χρονιάς στην «Γιας Μαρίνα» του Άμπου Ντάμπι. Τότε ο Hamilton θα μπορέσει χαλαρός να απολαύσει την κατάκτηση του έβδομου τίτλου της καριέρας του στη Formula 1 και έκτου την τελευταία επτάετία, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Michael Schumacher.

Μολαταύτα, ο… Nico Rosberg κατάφερε να κάνει δύσκολη τη ζωή του Hamilton στην κατηγορία των συνεχόμενων τίτλων, καθώς με τον φετινό τίτλο του ο Hamilton θα έχει τέσσερις σερί. Όπερ σημαίνει πως ακόμα κι αν κατακτήσει και το επόμενο Πρωτάθλημα, το 2021, θα είναι μεν ρέκορντμαν με οκτώ τίτλους, όμως τότε θα… ισοφαρίσει τους πέντε συνεχόμενους που πανηγύρισε ο Schumacher με τη Ferrari από το 2000 έως και το 2004!

Τα ρεκόρ που δεν θα «σπάσουν» άμεσα

Το 2002 ο Schumacher είχε στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής έξι αγώνες πριν από το φινάλε της σεζόν. Ο Hamilton μαθηματικά ενδεχομένως να κατακτήσει τον φετινό τίτλο στην Ίμολα, δηλαδή στον πέμπτο αγώνα πριν από το τέλος της χρονιάς.

Την ίδια χρονιά ο Γερμανός έκανε το απόλυτο σε παρουσίες στο βάθρο με 17 σε ισάριθμους αγώνες. Ο Hamilton δεν έχει καταφέρει ποτέ στην καριέρα του κάτι τέτοιο.

Στις 18 Μαρτίου του 2007 ο Lewis Hamilton ανέβηκε στο βάθρο των νικητών στο ντεμπούτο του στη Formula 1. Από τότε μέχρι και το γκραν πρι του Νίρμπουργκρινγκ στις 11 Οκτωβρίου του 2020, έχουν περάσει 4.957 ημέρες, δηλαδή απείρως λιγότερες από τις 7.399 ημέρες που χώρισαν το πρώτο (Μεξικό 1992) από το τελευταίο (Βαλένθια 2012) βάθρο του Schumacher

Ο Michael Schumacher είχε καταφέρει να είναι πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος επί 37 συνεχόμενους αγώνες, από το γκραν πρι των Ηνωμένων Πολιτειών το 2000, μέχρι και το ιαπωνικό γκραν πρι του 2002. Ο Hamilton δεν έχει καταφέρει έως τώρα στην καριέρα του να δημιουργήσει τέτοιο σερί.

Όπως, φυσικά, και το σερί των 121 αγώνων ως πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος, το οποίο κρατά γερά ο «Schumi» και τούτη τη στιγμή δεν φαίνεται να μπορεί κάποιος να καταρρίψει.

Εδώ κυριαρχεί ο Hamilton

Η πρώτη στατιστική κατηγορία στην οποία ο Hamilton δεν έχει αντίπαλο, είναι αυτή των pole positions. Μέχρι και το γερμανικό γκραν πρι, ο Βρετανός είχε εκκινήσει 96 φορές από την πρώτη θέση του grid, με τον επόμενο εν ενεργεία πιλότο να είναι ο Sebastian Vettel με 57!

Ο Hamilton είναι ο ρέκορντμαν στην κατηγορία των πιλότων με νίκες σε διαφορετικές πίστες, καθώς έχει ανέβει στο ψηλότερο σκαλί σε συνολικά 27 πίστες. Έχει, δε, την ευκαιρία να αυξήσει αυτόν τον αριθμό στο «29», εάν κερδίσει στο Πορτιμάο και στην Ίμολα, δύο πίστες στις οποίες δεν έχει αγωνιστεί ποτέ!

Αντιστοίχως, έχοντας κατακτήσει την pole position σε 28 διαφορετικά σιρκουί, ο Hamilton μπορεί να διευρύνει το σερί του στις 30 πίστες, εάν είναι ταχύτερος στις κατατακτήριες στην Πορτογαλία και την Ίμολα.

Επίσης, οι επτά νίκες του Hamilton στο Σίλβερστοουν αποτελούν εντυπωσιακή επίδοση, καθώς κανένας άλλος πιλότος δεν έχει κερδίσει τόσες φορές τον αγώνα της πατρίδας του!

Σε… εξέλιξη, τέλος, είναι το σερί του Hamilton όσον αφορά στους αγώνες στους οποίους έχει τερματίσει εντός κατάταξης. Ξεκίνησε στο Σίλβερστοουν το 2018 και ήδη έχει φτάσει τα 44 συνεχόμενα γκραν πρι., ξεπερνώντας τα 41 γκραν πρι του Nick Hedfeld τη διετία 2007-2009.

Διαβάστε ακόμα:

Η Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο του WRC

Η φετινή σεζόν της Ferrari σε 14 δευτερόλεπτα (vid)