Τι δοκιμάζει η Pirelli στο Μπαχρέιν


Η 2η τετραήμερη επίσημη δοκιμή της χρονιάς πραγματοποιείται στο Μπαχρέιν από την Τετάρτη 19 μέχρι το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου: εδώ θα διεξαχθεί και η 3η και τελευταία δοκιμή πριν την έναρξη της σεζόν, στη συνέχεια του μήνα.

  • 20/2/2014

Η 2η τετραήμερη επίσημη δοκιμή της χρονιάς πραγματοποιείται στο Μπαχρέιν από την Τετάρτη 19 μέχρι το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου: εδώ θα διεξαχθεί και η 3η και τελευταία δοκιμή πριν την έναρξη της σεζόν, στη συνέχεια του μήνα.

Οι πιο ζεστές καιρικές συνθήκες με θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου ή και παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πρώτη δοκιμή στη Jerez, όπου κύρια χαρακτηριστικά ήταν η ψύχρα και η βροχή.

Όλες οι ομάδες προβλέπεται να δώσουν το παρών στη δοκιμή του Μπαχρέιν, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των ριζικά ανανεωμένων μονοθεσίων – με υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες 1.6 L και προηγμένα συστήματα ανάκτησης ενέργειας – και της τελευταίας γενιάς ελαστικών Pirelli, που φέτος υιοθετούν νέες γόμες και δομές.

Η πίστα θεωρείται ιδανική για δοκιμές καθώς εμπεριέχει μία μεγάλη ποικιλία στροφών και ταχυτήτων που παράγουν υψηλά διαμήκη φορτία στα ελαστικά, δοκιμάζοντας τις περισσότερες παραμέτρους στη συμπεριφορά τους.

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli, Paul Hembery δήλωσε: «Η πρώτη δοκιμή της χρονιάς στη Jerez ήταν για να πάρουν οι ομάδες μία πρώτη γεύση των διαφοροποιημένων τεχνικών κανονισμών, επομένως, όπως αναμενόταν τα  χιλιόμετρα οδήγησης ήταν περιορισμένα και η αξιολόγηση των ελαστικών δεν ήταν Νο1 προτεραιότητα. Πέραν αυτού, οι χειμερινές συνθήκες στην Ευρώπη – ακόμα και στη Ν. Ισπανία – δεν είναι αντιπροσωπευτικές των αγωνιστικών συνθηκών που θα συναντήσουμε γενικότερα στην υπόλοιπη σεζόν. Στο Μπαχρέιν, αναμένουμε καλύτερο καιρό και περισσότερα χιλιόμετρα οδήγησης, ώστε να αποκομίσουμε περισσότερες γνώσεις και δεδομένα σχετικά με τα ελαστικά, τόσο εμείς όσο και οι ομάδες».

Δεδομένα Δοκιμών:

- Οι ομάδες επιτρέπεται να έχουν συνολικά έως και 135 σετ ελαστικών για φέτος, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ο μέγιστος συνολικός αριθμός ελαστικών για τις δοκιμές πριν την έναρξη της σεζόν είναι 85 σετ: 25 σετ για τη Jerez και 30 για κάθε μία από τις δύο δοκιμές του Μπαχρέιν.

- Οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τρεις slick γόμες στο Μπαχρέιν: hard, medium και soft. Επιπλέον αυτών, θα μπορούν να δοκιμάσουν τη σκληρή χειμερινή γόμα ‘winter’, την οποία η Pirelli δημιούργησε για να διασφαλίσει γρήγορη προθέρμανση ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ομάδες ζήτησαν να δοκιμάσουν αυτό το ελαστικό, που σχεδιάστηκε για τη Jerez, και στο Μπαχρέιν ώστε να αξιολογήσουν πώς συμπεριφέρεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Η έκδοση ‘winter” αναγνωρίζεται από το ότι δεν φέρει κάποια χαρακτηριστική σήμανση, ενώ η στάνταρ σκληρή γόμα του 2014 έχει ως διακριτικό την πορτοκαλί σήμανση.

- Η Pirelli φέρνει επίσης ένα έξτρα σετ μεσαίων ελαστικών ανά ομάδα στο Μπαχρέιν, με τη φετινή δομή και γόμα. Ωστόσο, στην ουσία αυτά θεωρούνται πρωτότυπα καθώς προορίζονται για δοκιμή συμπεριφοράς του ελαστικού χωρίς κουβέρτες προθέρμανσης, που θα καταργηθούν από το 2015.

- Από τα 30 σετ που θα έχει η κάθε ομάδα στη διάθεσή της, 22 σετ των τεσσάρων slick (hard, ‘winter’ hard, medium, και soft) επιλέγονται από την Pirelli σε συμφωνία με τις ομάδες. Τα υπόλοιπα οκτώ σετ επιλέγονται από τις ομάδες εκ των προτέρων, σύμφωνα με τα δικά τους πλάνα δοκιμών.