Το κορυφαίο μονοθέσιο στην ιστορία της Formula 1 γίνεται «βίδες» από τους δημιουργούς του (video)


Πολλά μονοθέσια στην ιστορία της F1 ήταν ασυναγώνιστα, αλλά για πολλούς το πιο πετυχημένο ήταν η McLaren MP4/4 του 1988, όταν στα χέρια των Senna και Prost πήρε 15 νίκες στους 16 αγώνες της σεζόν και ανέδειξε πρωταθλητή τον Βραζιλιάνο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 3/1/2023

Έχετε αναρωτηθεί όμως πώς προέκυψε αυτό το ανίκητο μονοθέσιο; Οι πιο κατάλληλοι για να παρουσιάσουν την ιστορία και την εξέλιξή του, σε όλα του τα στάδια, είναι 3 άνθρωποι που πρωτοστάτησαν στη σχεδίαση και μετέπειτα κατασκευή του.

Ο αρχισχεδιαστής της MP4/4, Steve Nichols, ο επικεφαλής monocoque και μπροστινής ανάρτησης, Matthew Jeffreys και ο αρχιμηχανικός της, Neil Trundle, αναλαμβάνουν τη σχετική «ξενάγηση».

Ανάμεσα στα σασί που κατασκεύασε η McLaren το 1998 ήταν και αυτό που χρησιμοποίησε ο Ayrton Senna για το Grand Prix της Βραζιλίας.

Έστω και αν δεν ήταν… τυχερό, καθώς ο επιλογέας ταχυτήτων «κόλλησε» στο grid και ο Βραζιλιάνος αναγκάστηκε να αλλάξει μονοθέσιο μετά τον πρώτο γύρο, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί από τους αγωνοδίκες. Η νίκη κατέληξε στον Alain Prost, αλλά ο Senna ήταν αυτός που χαμογέλασε στο τέλος της σεζόν, κατακτώντας τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο του.

Περισσότερα στοιχεία για το μονοθέσιο δεν χρειάζεται να παραθέσουμε εμείς. Οι τρεις άνδρες που το δημιούργησαν, είναι οι αρμόδιοι για το πώς προέκυψε, αλλά και το πώς αποσυναρμολογείται!

Απολαύστε το video που ανέβηκε στο κανάλι JayEmm on Cars του YouTube.