Ηλεκτροκίνηση στη Χώρα του Ποτέ


ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΦΡΕΝΤΟ ΕΣΠΡΕΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΡΑΠΕ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΜΙΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ, ΓΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟ ΗΔΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΩΝ, ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΘΟΡΥΒΑ ΚΑΙ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Η τελευταία -αν όχι η μοναδική- ευκαιρία αυτής της χώρας να ανέβει στο τρένο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας χάθηκε οριστικώς και αμετακλήτως τη δεκαετία του 1990. Την εποχή που ο Έλληνας ξεβλάχεψε συντηρώντας με δανεικά -και αγύριστα- μια ζωή βγαλμένη από τις ιλουστρασιόν σελίδες των κενών περιεχομένου περιοδικών του lifestyle.

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά κανείς δεν μιλά για την προσπάθεια της Nissan να δημιουργήσει κόντρα σε όλους και σε όλα μια σύγχρονη βιομηχανία και την ίδια στιγμή τις συνθήκες αποφυγής του μοιραίου, το οποίο τελικώς επήλθε με τη χρεωκοπία και τη θλιβερή φτωχοποίηση ενός κατά τ’ άλλα ευλογημένου τόπου.

Κανείς δεν θέλει να μιλά για την ηλεκτροκίνηση, κλείνοντας τα μάτια σε όσα πρόκειται να έρθουν με άλλοθι της αδυναμίες μιας τεχνολογίας που βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο -και- με δική μας ευθύνη.

Μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο η γηραιά ήπειρος, στην οποία φυσικά ανήκουμε, διέθετε περισσότερους από 170.000 δημόσιους σταθμούς φόρτισης, όταν στη χώρα μας ο αντίστοιχος αριθμός δεν διαθέτει περισσότερα από δύο (!) ψηφία.

Είναι προφανές ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία στην προκειμένη περίπτωση δεν αρκεί κι όσο ο κρατικός μηχανισμός κωφεύει κλειδώνοντας στα συρτάρια της γραφειοκρατίας τα κονδύλια που εκπονήθηκαν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, τόσο οι κάτοικοι αυτής της χώρας θα παραμένουν αποκομμένοι από τους καρπούς της μοναδικής τεχνολογίας που μπορεί να προσφέρει αξιόπιστες και βιώσιμες λύσεις.

Στη Χώρα του Ποτέ, του φρέντο εσπρέσο και του φραπέ είναι δύσκολο να μιλά κανείς για ηλεκτροκίνηση, για οχήματα που δεν επιβαρύνουν το ήδη υποβαθμισμένο περιβάλλον των μεγαλουπόλεων, κινούνται σχεδόν αθόρυβα και αγγίζουν το απόλυτο σε επίπεδο αποδοτικότητας.

Η ηλεκτροκίνηση δεν ταιριάζει στην μενταλιτέ του νεοέλληνα, στο βασίλειο της αναρχίας της αυθαιρεσίας και του ωχαδερφισμού που ρίζωσε σε ετούτο τον τόπο με την ανοχή όλων μας.