Το φαινόμενο της πεταλούδας


ΤΥΧΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΡΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. 

Ένα από τα σημαντικότερα επεισόδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εκτυλίχθηκε το πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου του 1941. Την ημέρα που οι Ιάπωνες θέλησαν να σβήσουν από τον χάρτη τη ναυτική δύναμη των Αμερικανών, ωθώντας τους να συνταχθούν επισήμως στο πλευρό των Συμμάχων.

Μέσα από τις ιαχές ενός πολέμου που σκέπασε με το σκοτεινό του πέπλο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη γεννήθηκε το θρυλικό Willys, το οποίο μεταπολεμικά αποτέλεσε τα θεμέλια πάνω στα οποία ορθώθηκε η αυτοκρατορία της Jeep.

Το 1956 η κορύφωση της κρίσης του Σουέζ έφραξε τον δρόμο του «μαύρου χρυσού» αποκόβοντας την γηραιά ήπειρο από τον ενεργειακό πλούτο της Μέσης Ανατολής. Οι ελλείψεις σε κάθε είδος ορυκτού καυσίμου οδήγησε τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες στην εξέλιξη μικρότερων και αποδοτικότερων προτάσεων. Το ίδιο θα επιχειρήσει και η British Motor Corporation, δίνοντας με συνοπτικές διαδικασίες το πράσινο φως για την παραγωγή του επαναστατικού Mini.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. αποκαλύπτει το ένοχο μυστικό της Volkswagen. Το σκάνδαλο παραποίησης των εκπομπών ρύπων τοποθετεί στο στόχαστρο τον μεγαλύτερο όμιλο αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο επιταχύνοντας τη στροφή της αυτοκίνησης στον… ηλεκτρισμό.

Μια έκρηξη σε έναν σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου στη Νορβηγία στις αρχές του καλοκαιριού έθεσε επί τάπητος το ζήτημα ασφάλειας στην παραγωγή και τη διακίνηση ενός «καυσίμου» που από πολλούς θεωρήθηκε το μέλλον των «πράσινων» μετακινήσεων.

Η Toyota και η Honda διέκοψαν, έστω και προσωρινά, τη διάθεση των υδρογονοκίνητων προτάσεων τους στη χώρα, με τις «μετοχές» του υδρογόνου στο «χρηματιστήριο αξιών» της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας να υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Όπως σε όλα τα οικοσυστήματα, έτσι και στον μαγικό κόσμο αυτοκίνησης το πέταγμα μιας πεταλούδας είναι ικανό να προκαλέσει έναν άνευ προηγουμένου... κατακλυσμό. Κι αν θες να δεις το ήλιο να λάμπει ξανά στον ουρανό θα πρέπει να σταθείς όρθιος στην καταιγίδα.