Ανάλυση: Πώς έφτασε ο Lewis Hamilton στη νίκη στο GP του Μονακό!


ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΑΚΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΕΩΝ, ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ. ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΚΠΛΗΞΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΑΓΩΝΑ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ MAX VERSTAPPEN ΜΕΣΑ ΣΤΟ PIT LANE ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΤΙΜΩΡΙΑ –ΠΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΣΕ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΘΕΣΗΣ- ΚΑΙ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ» ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ VALTTERI BOTTAS.

Αυτό, όμως, που σίγουρα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης είναι το «φαινόμενο Lewis Hamilton». Ο Βρετανός αποδείχθηκε… αυτοδύναμος στο Πριγκιπάτο, μιας και ο τρόπος με τον οποίον οδήγησε έχοντας κατεστραμμένα ελαστικά για περισσότερους από 30 γύρους, ήταν ακόμα μία τρανή απόδειξη των οδηγικών ικανοτήτων του.

Είναι προφανές πως εάν δεν μιλούσαμε για τον αγώνα του Μονακό αλλά για οποιοδήποτε άλλο grand prix, ο Hamilton δεν θα είχε αντέξει. Όμως από τη στιγμή που πέρυσι ο Daniel Ricciardo πήρε τη νίκη στο Μονακό χωρίς να έχει διαθέσιμο ERS από τα μισά του αγώνα, ήταν λογικό να προσπαθήσει να κρατηθεί πρώτος ο Hamilton. Κι εν τέλει να τα καταφέρει.

Πέραν τούτου, όμως, αίσθηση προξένησε σε πολύ κόσμο ο τρόπος με τον οποίον ο επικεφαλής στρατηγικής της Mercedes, James Vowles κατάφερε να… πείσει τον Hamilton πως θα κατάφερνε να πάρει τη νίκη στο Μονακό ουσιαστικά χωρίς ελαστικά, τη στιγμή που ο Βρετανός αισθανόταν πως κάτι τέτοιο θα ήταν ανέφικτο.

Δεν ήταν, όπως αποδείχθηκε στην πράξη. Προφανώς ο Vowles έπαιξε το χαρτί της «ψυχολογίας». Προφανώς γνώριζε ότι ο Hamilton έδινε μεγάλη μάχη για να αντέξει στην πίεση του Verstappen και να αποφύγει τις... μπαριέρες. Προφανώς έβλεπε πως ένα δεύτερο pit stop θα ήταν καταστροφικό για τον πέντε φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, καθότι θα τον έφερνε πέμπτο στην κατάταξη σε μια πίστα στην οποία οι προσπεράσεις γίνονται με το… σταγονόμετρο.

Όμως ο επικεφαλής στρατηγικής της Mercedes κατάφερε να κάνει τον Hamilton να φτάσει στην επίτευξη του στόχου του και να δηλώσει αμέσως μετά πως «ακόμα κι αν μου έλεγε η ομάδα να κάνω εν τέλει το pit stop, δεν θα συμφωνούσα». Τα εύσημα στον James, λοιπόν!

Μα πιο πολύ τα εύσημα ανήκουν στον Toto Wolff και τους συνεργάτες του. Δεν είναι δα κι εύκολο πράγμα να πείσεις έναν πεντάκις Παγκόσμιο να κάνει αυτό που του λες, δίχως να φέρει αντιρρήσεις. Ωστόσο είναι παραπάνω από προφανές πως στη Mercedes έχουν βρει τη χημεία τους και αυτή τους δίνει νίκες…