GP Στυρίας: Οι… εκτός βάθρου κερδισμένοι και η μεγάλη χαμένη ευκαιρία


Το πρώτο ραντεβού των πιλότων επί αυστριακού εδάφους έχει μπει ήδη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, με τον Max Verstappen να πιστοποιεί για ακόμα μία φορά φέτος πως είναι εξαιρετικά φορμαρισμένος.

Μάλιστα, σε συνδυασμό με το καλοφτιαγμένο από κάθε άποψη μονοθέσιο της Red Bull, είναι έτοιμος να κατακτήσει τον τίτλο.

Κάνοντας έναν απολογισμό του όγδοου αγώνα της σεζόν, προκύπτουν κάποια ξεκάθαρα συμπεράσματα αναφορικά με τους «κερδισμένους» και τους «χαμένους» του γκραν πρι της Στυρίας.

Δεν χωρία αμφιβολία πως στους κερδισμένους συγκαταλέγεται ο Ολλανδός πιλότος. Κυριάρχησε από τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής, μέχρι και τον αγώνα της Κυριακής και πανηγύρισε την 14η νίκη της καριέρας του και τρίτη στην πίστα ιδιοκτησίας Red Bull.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι σε πέντε ημέρες θα διεξαχθεί στην ίδια πίστα ο ένατος αγώνας της σεζόν, αντιλαμβάνεται κανείς πως Verstappen και Red Bull έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν το πρώτο «triple header» της σεζόν (Γαλλία, Στυρία, Αυστρία) με ισάριθμες νίκες. Γεγονός που δίχως άλλο θα χρίσει ξεκάθαρα τον συνδυασμό ως «φαβορί» για τους τίτλους σε οδηγούς και κατασκευαστές, μολονότι είναι αρκετά νωρίς.

Κερδισμένος, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ήταν και ο Charles Leclerc. Μολονότι βρέθηκε στην τελευταία θέση μόλις στον πρώτο γύρο, από δικό του λάθος και επαφή που είχε με τον Pierre Gasly, ο Μονεγάσκος οδήγησε ώριμα και με εξαιρετική αυτοπεποίθηση.

Ο Leclerc μπόρεσε να «σκαρφαλώσει» μέχρι την έβδομη θέση και δικαίως απέσπασε και τον τίτλο του «Driver of the day», τον οποίον «απονέμουν» οι (τηλε)θεατές, ψηφίζοντας μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της Formula 1. Κι αυτό δείχνει ότι ο κόσμος εκτίμησε την τιτάνια προσπάθεια του Leclerc< με ένα μονοθέσιο, το οποίο δεν ήταν το ταχύτερο του grid.

Και ο teammate του Leclerc, όμως, έκανε εξαιρετικό αγώνα στη Στυρία. Εκκινώντας 12ος, ο Carlos Sainz βρέθηκε στην έκτη θέση και δίχως να δεχθεί πίεση πήρε τους οκτώ βαθμούς που του επιτρέπουν να ελπίζει πως με καλύτερες κατατακτήριες το προσεχές Σάββατο, θα μπορέσει σε μία εβδομάδα να τα πάει ακόμα πιο καλά.

Στους «χαμένου» σίγουρα το πρώτο όνομα που σου έρχεται στο μυαλό είναι αυτό του George Russell. Εξαιρετικές κατατακτήριες το Σάββατο, πολύ καλή εκκίνηση στον αγώνα, όμως άδοξο φινάλε λόγω μηχανικής βλάβης. Ήταν, ίσως, η μεγαλύτερη ευκαιρία του Russell να πάρει τους πρώτους βαθμούς του στη Formula 1 ως πιλότος της Williams, όμως το μοτέρ της Mercedes είχε… αντίθετη άποψη κι έτσι ο Βρετανός παρακολούθησε τον μισό αγώνα ως θεατής. Κρίμα, διότι ο Russell αποδεικνύει εμπράκτως ότι είναι «φτιαγμένος» για μεγάλα πράγματα.

Ο έτερος μεγάλος «χαμένος» ήταν ο Pierre Gasly. Από την έκτη θέση στην εκκίνηση, βρέθηκε εκτός αγώνα έπειτα από μόλις έναν γύρο, εξαιτίας του κλαταρισμένου ελαστικού ελέω της επαφής με τον Leclerc.

Φαίνεται, ωστόσο, πως και ο ίδιος έχει ένα μικρό μερίδιο ευθύνης για την εγκατάλειψη, μιας και κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί πλείστες όσες περιπτώσεις πιλότων που με κλαταρισμένο ελαστικό έφτασαν στα πιτ, δίχως να διαλυθεί η ανάρτηση. Εκ των υστέρων, όμως, πολλά μπορούν να γραφτούν. Η ουσία είναι πως ο Γάλλος έχασε μια πολύ καλή ευκαιρία για να βαθμολογηθεί.

Σε επίπεδο ομάδων, αν πρέπει να επιλέξουμε μία που να «έχασε», αυτή ήταν η McLaren. Ο Norris από την τρίτη θέση του grid τερμάτισε πέμπτος, ενώ ο Ricciardo δεν μπόρεσε να προσφέρει βαθμούς στην ιστορική ομάδα. Μολαταύτα, η McLaren διατήρησε την τρίτη θέση στους κατασκευαστές και αισιοδοξεί πως από τον επόμενο αγώνα, κιόλας, τα πράγματα θα βελτιωθούν.