Η πολυεπίπεδη «νίκη» της Mercedes και ο Russell που παλεύει με «φαντάσματα»


Το βρετανικό γκραν πρι του 2021 ανήκει στην ιστορία, όμως όλα δείχνουν πως οι συζητήσεις αναφορικά με το περιβόητο συμβάν του πρώτου γύρου με πρωταγωνιστές του Max Verstappen και Lewis Hamilton θα συζητιέται για πολλές ημέρες.

Φυσικά από αυτή τη μονομαχία μεγάλος χαμένος βγήκες ο Verstappen. Ο Ολλανδός έφυγε από το Silverstone δίχως βαθμό και η διαφορά του από τον Hamilton μειώθηκε στους οκτώ βαθμούς. Βέβαια, το σημαντικότερο είναι πως από μία πρόσκρουση των 51G ο Ολλανδός βγήκε αλώβητος και στην Ουγγαρία σε δύο εβδομάδες θα είναι πανέτοιμος να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις. Όμως στο καθαυτό αγωνιστικό κομμάτι, το Silverstone τον «πλήγωσε».

Χαμένη συνολικά βγήκε και η Red Bull, καθώς δεν πήρε ούτε έναν βαθμό στη Μεγάλη Βρετανία. Η αυστριακή ομάδα παραμένει πρωτοπόρος στη βαθμολογία των κατασκευαστών, όμως είδε τη Mercedes να «ψαλιδίζει» τη διαφορά. Αν έχει κάτι να κρατήσει η Red Bull από τον αγώνα της Μεγάλης Βρετανίας είναι η εμπνευσμένη στρατηγική της με τον Sergio Perez, συνέπεια της οποίας ήταν να μην πάρει ο Hamilton τον βαθμό του ταχύτερου γύρου στο τέλος του αγώνα.

Για ακόμα έναν αγώνα, στην κατηγορία των «χαμένων» εντάσσουμε και τον George Russell. Εξαιρετικός τόσο στις κατατακτήριες της Παρασκευής όσο και στο Sprint Quali του Σαββάτου. Στον αγώνα της Κυριακής, όμως, «πλήρωσε» την αδυναμία της Williams να του προσφέρει ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο, κι έμεινε και πάλι εκτός βαθμών.

Όπως και ο Vettel, ο οποίος έκανε παιδαριώδες λάθος στο ξεκίνημα του αγώνα κι απώλεσε την ευκαιρία να πάρει πολύτιμους βαθμούς τόσο σε προσωπικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

Στον αντίποδα, μεγάλος «κερδισμένος» ήταν ο Lewis Hamilton. Παρά την ποινή των δέκα δευτερολέπτων, κατάφερε να καλύψει τη διαφορά, δίνοντας και πάλι οδηγικό ρεσιτάλ. Πραγματικά ο ρυθμός του με τη hard γόμα της Pirelli ήταν εκπληκτικός και πήρε μια νίκη που τον ξαναβάζει για τα καλά στη διεκδίκηση του τίτλου. Χρειάστηκε, βεβαίως, και τη συμβολή της ομάδας του, καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα κατάφερνε να προσπεράσει με ευκολία τον Bottas στο τελευταίο stint του αγώνα. Όμως ήρθαν οι εντολές από τον Toto Wolff και άνοιξε διάπλατα ο δρόμος προς τη νίκη για τον Βρετανό.

Εξίσου κερδισμένη ήταν και η Mercedes. Πρωτίστως κατάφερε να μπει σε διαδικασία… διαλόγου με τον Michael Masi και τους αγωνοδίκες, γεγονός που σίγουρα συνέβαλε στο να μην δεχθεί κάποια ακόμα πιο αυστηρή ποινή ο Hamilton< όπως π.χ. δέκα δευτερόλεπτα stop and go. Φυσικά συγκέντρωσε πολύτιμους βαθμούς για τη μάχη των κατασκευαστών και έδειξε και τα… δόντια της σε όλους όσοι προσπαθούν να την αμφισβητήσουν. Ίσως μεταξύ τους να συμπεριλαμβάνεται ακόμα και ο ίδιος ο Bottas, ο οποίος ήταν εξόχως δυσαρεστημένος από τα team orders.

Σαφώς κερδισμένος ήταν ο Charles Leclerc. Από το… πουθενά, ο Μονεγάσκος βρέθηκε πρωτοπόρος του αγώνα, αντιστάθηκε σθεναρά στη λυσσαλέα πίεση του Hamilton όσο οι δύο τους χρησιμοποιούσαν την medium γόμα της Pirelli, όμως με τα Hard ελαστικά δεν είχε ρυθμό το μονοθέσιό του και μοιραία έχασε τη νίκη. Όμως σίγουρα εάν το πρωί της Παρασκευής έλεγε κάποιος στον Leclerc ότι θα ήταν δεύτερος στον αγώνα της Κυριακής, κρατώντας για σχεδόν 50 γύρους τη νίκη, θα… αγόραζε εύκολα το εν λόγω σενάριο!