Ο βασιλιάς απέθανε…


Η Μόντσα έχει νέο «βασιλιά». Ο Charles Leclerc απέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο πως δεν "έρχεται", αλλά ήρθε για τα καλά. Ήρθε στη Formula 1 για να πρωταγωνιστήσει, για να γράψει ιστορία, για να αφήσει το στίγμα του, ειδικά σε μιαν ομάδα, η οποία την τελευταία δεκαετία πασχίζει να βρει τον καλό εαυτό της.

Ο Μονεγάσκος παρέδωσε μαθήματα προς πολλούς στη Μόντσα. Πρώτος… παραλήπτης ήταν ο teammate του, Sebastian Vettel, ο οποίος πλέον ηττάται κατά κράτος από τον –ούτε καν 22 ετών- Leclerc. Όχι μόνο στις κατατακτήριες, εκεί όπου ο Leclerc έχει πλέον επτά σερί «νίκες» επί του Γερμανού. Μα και στους αγώνες, καθώς τις δύο φετινές νίκες της Ferrari τις κατέκτησε ο Μονεγάσκος σε Βέλγιο και Ιταλία. Ενάμισι χρόνο είχε να κάνει back to back νίκες η Ferrari, από το ξεκίνημα της περασμένης χρονιάς σε Αυστραλία και Μπαχρέιν. Τότε με τον Vettel, τώρα με τον… διάδοχό του!

Το δεύτερο μάθημα το έδωσε στον επικεφαλής της ομάδας του. Ο Mattia Binotto έκανε τεράστιο «φάουλ» μετά τον αγώνα, όταν στο team radio απευθυνόμενος στον Leclerc του είπε πως «με αυτή τη νίκη συγχωρείσαι για όσα είχες κάνει έως τώρα». Εάν δεν το είπε με την έννοια του «εξιλεώνεσαι», τότε μιλάμε για τεράστια γκάφα από πλευράς Binotto, διότι δεν λες τέτοιο πράγμα σε έναν πιλότο, ο οποίος κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να σώσει μια κατεστραμμένη χρονιά. Μια χρονιά που εάν κυλούσε δίχως νίκη, θα έθετε σοβαρά σε αμφισβήτηση ακόμα και την ίδια του δουλειά του Binotto στη Ferrari.

Τρίτο μάθημα ήταν αυτό προς τη Mercedes. Η γερμανική ομάδα λογικά κατάλαβε για τα καλά πως ο Leclerc θα βάλει δύσκολα στους οδηγούς της στο μέλλον, εγγύς ή πιο μακρινό. Το να αντέχεις στην πίεση αρχικά του Hamilton κι εν συνεχεία και του Bottas για 53 γύρους είναι μεγάλη υπόθεση. Θέλει… άντερα, τα οποία έχει και με το παραπάνω ο Μονεγάσκος.

Επόμενο μάθημα προς τον… Max Verstappen. Έδειξε στον Ολλανδό πως μπορεί ένας οδηγός νέος σε ηλικία και με όχι και τόσες πολλές προσλαμβάνουσες από Formula 1 να κερδίσει δύο συνεχόμενους αγώνες χωρίς να επιστρατεύσεις αθέμιτες αγωνιστικές μεθόδους. Για να μην μιλήσουμε για τις τέσσερις pole positions του Leclerc σε… μισή σεζόν, όταν ο Ολλανδός χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να κατακτήσει την πρώτη του!

Και φυσικά έστειλε ένα μήνυμα ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση πως το μέλλον του ανήκει. Και πως ο ήπιος τόνος, η ήρεμη αντιμετώπιση των καταστάσεων και η ψυχραιμία σε ό,τι και να σου συμβεί, σε συνδυασμό με το αστείρευτο ταλέντο μπορούν να σε οδηγήσουν πολύ ψηλά…