Ο εκπληκτικός Lando και η «ανατροπή» στην μάχη της δεύτερης θέσης στη Mercedes του 2022


Ο Max Verstappen προσέθεσε ακόμα μία νίκη στο φετινό ενεργητικό του και έκανε καθοριστικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου του που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της καριέρας του στη Formula 1.

Η διαφορά από τον Lewis Hamilton αυξήθηκε και ο Ολλανδός έχει κάθε λόγο να αισθάνεται πως ο τίτλος πλησίασε ακόμα περισσότερο. Ποιοι ήταν, όμως, οι «κερδισμένοι» και ποιοι οι «χαμένοι» του Red Bull Ring;

Δεν χωρά αμφιβολία πως ο μεγάλος «νικητής» αυτού του αγώνα ήταν ο Lando Norris. Το διημέρου, θα έλεγα, μιας και το Σάββατο λίγο έλειψε να έκανε τη μεγάλη έκπληξη, κατακτώντας την pole position. Ο Βρετανός είναι γεννημένος νικητής, και παρότι δέχθηκε μια (τουλάχιστον) αυστηρή ποινή για το συμβάν με τον Sergio Perez στο ξεκίνημα του αγώνα, μάζεψε το μυαλό του, οδήγησε εκπληκτικά και ανέβηκε για τρίτη φορά φέτος στο βάθρο. Και η δημόσια παραδοχή του Lewis Hamilton περί του πόσο καλός οδηγός είναι ο νεαρός συμπατριώτης του, είναι ίσως το μεγαλύτερο «παράσημο» για τον Norris.

Κερδισμένος ήταν και ο Daniel Ricciardo. Ναι, μπορεί στο τέλος του αγώνα να δέχθηκε την προσπέραση από τον Carlos Sainz, εντούτοις η προσπάθειά του θύμισε τον παλιό, καλό Ricciardo, ο οποίος μάχεται μέχρις εσχάτων. Η διαφορά με τον teammate του παραμένει σημαντική, φαίνεται πως ο Αυστραλός ακόμα δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της McLaren, ωστόσο παλεύει και φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σίγουρα μέσα στους «κερδισμένους» πρέπει να συμπεριληφθεί και ο Valtteri Bottas. Μετά από μια κακή περίοδο κατατακτήριων και την πέμπτη θέση στο grid, οδήγησε συνετά, έκανε σωστή διαχείριση των ελαστικών του και την κατάλληλη στιγμή μπόρεσε να επιτεθεί, «υποχρεώνοντας» τη Mercedes να του ανάψει το «πράσινο φως» ,ώστε να προσπεράσει τον teammate του και να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Σε μια περίοδο ιδιαίτερα «πιεστική» ελέω συμβολαίου του 2022, ο Φινλανδός κέρδισε σημαντικούς πόντους για τη Mercedes και ευελπιστεί αυτό να μετρήσει υπέρ του για το μέλλον.

Στους χαμένους πρώτο όνομα που συναντούμε είναι αυτό του Sergio Perez. Στην αρχή ήταν άτυχος, λόγω του συμβάντος με τον Norris που τον έριξε στην δέκατη θέση. Όμως φάνηκε εν τέλει ότι εκεί ολοκληρώθηκε για τον Μεξικανό ο αγώνας, καθώς όχι μόνον δεν κατάφερε να προσπεράσει τα προπορευόμενα μονοθέσια και να επιστρέψει σε θέση βάθρου, αλλά δέχθηκε και δύο ποινές επειδή έκανε ισάριθμες φορές στον Leclerc (περίπου) ό,τι του είχε κάνει νωρίτερα ο Norris. Κι εν τέλει έχασε την ευκαιρία να προσφέρει περισσότερους βαθμούς στην ομάδα του.

«Χαμένη» ευκαιρία, ακόμα μία, και για τον George Russell. Οι συνθήκες φάνταζαν ιδανικές ώστε ο Βρετανός να κατακτούσε τον πρώτο βαθμό του στη Formula 1 με την Williams, όμως για ακόμα μία φορά δεν τα κατάφερε. Όχι λόγω δικής του υπαιτιότητας, αλλά πολύ απλά διότι το μονοθέσιό του δεν του δίνει την ευκαιρία σε ρυθμό αγώνα να διατηρηθεί μπροστά από άλλους πιλότους, όπως συνέβη με τον Fernando Alonso και την Alpine. Και πήγε… στράφι η εκπληκτική προσπάθειά του το Σάββατο, όταν με την medium γόμα κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα, αφήνοντας άφωνο όλο το grid!

Όσο για τον Lewis Hamilton, έδειξε πως μπορούσε να τερματίσει (έστω) δεύτερος μέχρι τη στιγμή που ένα πρόβλημα στο αεροδυναμικό κομμάτι του μονοθεσίου του πίσω αριστερά, επηρέασε πολύ την απόδοσή του και τον οδήγησε στο να κάνει πιο αργούς γύρους από τον teammate του. Προφανώς για το συγκεκριμένο πρόβλημα φέρει και ο ίδιος μερίδιο ευθύνης, καθώς προκλήθηκε έπειτα από πάτημα στα κερμπ. Όπως και να ‘χει, όμως, μένοντας εκτός βάθρου έχασε σημαντικό έδαφος στην προσπάθεια που καταβάλλει ώστε να παραμείνει κοντά στον Max Verstappen στη βαθμολογία.