Το ρεκόρ, ο κύριος από τη Γουαδαλαχάρα και το 2023 που έρχεται με… φόρα


Τα ρεκόρ υπάρχουν για να καταρρίπτονται. Αν δεν υπήρχαν τα ρεκόρ, άλλωστε, ποιο θα ήταν το κίνητρο ενός αθλητή; Πόσο μάλλον ενός αθλητή παγκοσμίου επιπέδου, ο οποίος φροντίζει κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία να αποδεικνύει πώς τίποτα στη ζωή του δεν έγινε τυχαία.

Ο Max Verstappen, λοιπόν, έκανε… 14άρι! Έγινε ο πρώτος πιλότος στην ιστορία της Formula 1 με 14 νίκες σε μια σεζόν, με την 33η νίκη της καριέρας του, στο Μεξικό. 33 νίκες, όπως και ο αριθμός που επέλεξε να χρησιμοποιεί στη Formula 1. Αν και, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, σε λίγο θα… ξεχάσουμε το «33» του Verstappen, βλέποντάς τον με το «1» πάνω στο μονοθέσιό του.

Για να φτάσεις στην κορυφή χρειάζεσαι πολλή και σκληρή δουλειά. Μα και συνέπεια λόγων και πράξεων. Στο Μέξικο Σίτι ο Verstappen άντεξε στην πίεση που του ασκήθηκε στα πρώτα 500-1000 μέτρα του αγώνα. Και μετά απλά… εξαφανίστηκε, δημιουργώντας διαφορές δυσθεώρητες, απόλυτα αποτρεπτικές για οποιονδήποτε πιλότο σκέφτηκε –έστω- να διεκδικήσει τη νίκη.

Αν κάτι αξίζει να κρατήσουμε από την παρουσία του Verstappen στον αγώνα της Κυριακής, είναι ακριβώς αυτή η προσήλωση στην επίτευξη του στόχου. Μια προσήλωση που δεν άφησε περιθώριο αμφισβήτησης σε κανέναν και που αποτελεί ίδιον των μεγάλων αθλητών. Όπως και οι ιδιορρυθμίες του χαρακτήρα τους, ίσως πολλές φορές και οι υπερβολές στον τρόπο αντίδρασης, ακόμα και η άδικη κριτική που μπορεί να ασκήσουν σε συνεργάτες τους.

Ο αγώνας στο Μεξικό, πάντως, μας έδειξε ακόμα κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο καλά θα κάνουν να το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους Ferrari και Red Bull ενόψει του 2023. Εάν σε μια τόσο κακή χρονιά, όπως το 2022, η Mercedes καταφέρνει μέσα σε λίγους μήνες με σκληρή και μεθοδική δουλειά να διορθώσει μεγάλο μέρος των λαθών της και να δημιουργήσει ένα μονοθέσιο, το οποίο μέχρι τουλάχιστον τους τελευταίους 15 γύρους εκινείτο στον ρυθμό της πρωταθλήτριας Red Bull, τότε το επερχόμενο 2023, μάλλον μας προδιαθέτει για μια «ολική επαναφορά» της γερμανικής ομάδας.

Ξέρετε, ίδιον των Γερμανών είναι να μιλούν λίγο με το στόμα και πολύ με τις πράξεις τους. Και η εικόνα της Mercedes στα τελευταία γκραν πρι αποτελεί τρανή απόδειξη πως οι «συγγνώμες» του Toto Wolff στον Lewis Hamilton στα πρώτα γκραν πρι της χρονιάς, όταν η ομάδα παρέπαιε, δεν ήταν απλά για το θεαθήναι. Είχαν βαθύτερο νόημα, το οποίο εισακούσθηκε απ’ όσους έπρεπε εκείνη τη στιγμή να λάβουν το μήνυμα.

Για το τέλος, κρατώ μια συγκλονιστική εικόνα από τη στιγμή που ο Hamilton έκανε δηλώσεις μετά τον αγώνα. Κάποιοι Μεξικανοί αποδοκίμασαν τον Βρετανό. Τόσα χρόνια, άλλωστε, ήταν ο μεγάλος αντίπαλος. Και συνεχίζει να είναι. Ο Sergio Perez, ο οποίος «έχασε» από τον Hamilton και μάλιστα μπροστά στο δικό του κοινό, έκανε νόημα με το δάχτυλό του προς τους θεατές, αποδοκιμάζοντας τη συμπεριφορά τους. Κι αμέσως το πλήθος ηρέμησε.

Είπαμε, όταν είσαι μεγάλος αθλητής δεν αρκούν μόνον τα αποτελέσματα για να το αποδείξεις. Μια απλή κίνηση, όπως αυτή του Perez, ήταν η τρανότερη απόδειξη του ήθους και του χαρακτήρα του…