Τυφώνας!


Αυτό το πρωτάθλημα ο Lewis Hamilton θα το χάσει μόνον εάν ο ίδιος το… θελήσει! Για την ακρίβεια, για να το χάσει, θα πρέπει είτε να κάνει απανωτά λάθη στους τελευταίους πέντε αγώνες της σεζόν, είτε η κακοδαιμονία να του χτυπήσει την πόρτα και να στερηθεί βαθμούς που η λογική λέει πως εύκολα ή δύσκολα θα τους κατακτήσει.

Για τον αγώνα του Σότσι χωρά πολλή κουβέντα. Με βασικότερο θέμα τα team orders. Ναι, εδώ και χρόνια επιτρέπονται κανονικά στη Formula 1. Άλλωστε ήταν… παρωδία αυτό που συνέβαινε κατά το παρελθόν, όταν οι ομάδες αναζητούσαν συγκεκαλυμμένους τρόπους για να… στείλουν διάφορα μηνύματα στους πιλότους τους. Όμως, κακά τα ψέματα, στιγμές όπως αυτή στο τέλος του 25ου γύρου του αγώνα στη Ρωσία, περισσότερο «ξενερώνουν» τον θεατή, παρά ενισχύουν το θέαμα.

Αγωνιστικά αν το δει κανείς, πολύ καλά έκανε η Mercedes κι έδωσε εντολή στον Valtteri Bottas να παραχωρήσει τη θέση του στον Lewis Hamilton. Ούτως ή άλλως η ομάδα θα έπαιρνε 43 βαθμούς, οπότε με αυτό τον τρόπο ο Βρετανός εξασφάλιζε τρεις επιπλέον πόντους που τον φέρνουν «αγκαλιά» με το πέμπτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της καριέρας του.

Από πλευράς ενδιαφέροντος, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Σίγουρα σε πολύ κόσμο δεν άρεσε η κίνηση της Mercedes, όμως είναι αλήθεια αδιαμφισβήτητη ότι έτσι κερδίζονται τα Πρωταθλήματα. Όπως επίσης ουδείς μπορεί να «κατηγορήσει» τη γερμανική ομάδα γι’ αυτή της την απόφαση, παρά μόνον να… ψέξει τη Ferrari, η οποία σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν «παρενέβη». Να θυμηθούμε τι έγινε στη Γερμανία και την επί πέντε γύρους «μάχη» του Vettel με τον Raikkonen που είχε ως συνέπεια να φθαρούν τα ελαστικά του Γερμανού κι όταν άρχισε να βρέχει, να καταλήξει εκτός πίστας, στην αμμοπαγίδα; Ή, μήπως, τις κατατακτήριες στη Μόντσα, όπου ο Kimi πήρε την pole, στον αγώνα ο Vettel δεν μπόρεσε να τον προσπεράσει στην πρώτη στροφή, κι εν τέλει ο Γερμανός έκανε τετ-α-κε και βρέθηκε τελευταίος;

Η ουσία είναι πως ο Hamilton σε μια σεζόν κατά την οποία δεν διαθέτει το καλύτερο μονοθέσιο από τον πρώτο αγώνα (για τους τελευταίους 3-4, το… συζητάμε!) καταφέρνει να κυριαρχήσει έως τώρα επί ενός αντιπάλου που φάνταζε ως μεγάλο φαβορί για τον τίτλο, ειδικά πριν από τη θερινή διακοπή.

Υ.Γ.: «Μαγικός» αγώνας για τον Max Verstappen. Είτε αρέσει, είτε όχι, ο Ολλανδός είναι τρομερός «χεράς». Διότι δεν είναι εύκολο να εκκινείς 19ος, μόλις στον πέμπτο γύρο να είσαι στην οκτάδα, κι εν τέλει να ολοκληρώνεις τον αγώνα ως best of the rest στην πέμπτη θέση. Και αν συνεχίσει έτσι, θα μας απασχολεί για χρόνια. Εκτός κι αν ο Leclerc έχει διαφορετική άποψη!