Αυτά είναι τα φθηνότερα Plug-in hybrid μοντέλα της ελληνικής αγοράς


Παραμένετε διστακτικοί για την αγορά ενός πλήρως ηλεκτρικού αυτοκινήτου; Δείτε τις πιο προσιτές, οικονομικά, επιλογές Plug-in Hybrid μοντέλων στη χώρα μας, που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα θερμικών και ηλεκτρικών οχημάτων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 2/12/2022

Η διαδικασία μετάβασης της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση επιταχύνεται όλο και περισσότερο, με τελικό ορίζοντα το 2035 όταν και θα απαγορεύεται η πώληση αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σαφώς η κάθε εταιρεία διατηρεί τους δικούς της ρυθμούς εξηλεκτρισμού αλλά οι περισσότερες έχουν θέσει ως στόχο να έχουν γίνει πλήρως ηλεκτρικές, τουλάχιστον στην Ευρώπη, το αργότερο μέχρι το 2030. Λαμβάνοντας σαφώς υπόψιν τα ζητήματα που υπάρχουν τόσο με την εφοδιαστική αλυσίδα, όσο και με τις υποδομές σε σταθμούς φόρτισης.

Η αυτονομία και η δυνατότητα φόρτισης των EV αποτελεί «πονοκέφαλο» για αρκετούς υποψήφιους αγοραστές, σε συνδυασμό με την υψηλότερη τιμή τους. Ένα ενδιάμεσο στάδιο για τη μετάβαση αποτελούν τα Plug-in Hybrid μοντέλα.

Το πλεονέκτημά τους; Δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τον ηλεκτροκινητήρα όπως τα EV, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το «άγχος» της ηλεκτρικής αυτονομίας και της υποχρεωτικής φόρτισης σε πρίζα. Αντίθετα, αξιοποιούν έναν «βασικό» θερμικό κινητήρα, διαθέτουν ρεζερβουάρ βενζίνης «ικανοποιητικού» μεγέθους (γύρω στα 40 lt) και έχουν και τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης με χαμηλή κατανάλωση σε συγκεκριμένη εμβέλεια, ασφαλώς, μέχρι την επόμενη φόρτιση με καλώδιο, αλλά και των χαμηλότερων εκπομπών ρύπων. Αν και υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι, τελικά, δεν είναι τόσο φιλικά προς το περιβάλλον όσο τουλάχιστον παρουσιάζονται.

Η τιμή τους είναι αυξημένη σε σχέση με τις αντίστοιχες «θερμικές» εκδόσεις, αλλά όχι τόσο όσο των EV. Μελετήσαμε τους τιμοκαταλόγους των εταιρειών της ελληνικής αγοράς και σας παρουσιάζουμε τις τρεις πιο προσιτές, οικονομικά, επιλογές PHEV οχημάτων. Μάλιστα, χωρίς να το επιδιώξουμε, καλύπτουν τρεις διαφορετικούς τύπους αμαξώματος (crossover, hatchback, coupe).

Renault Captur PHEV E-Tech 160hp

H πιο οικονομική επιλογή για αυτοκίνητα με τεχνολογία Plug-In Hybrid στην ελληνική αγορά αποτελεί το Renault Captur PHEV E-Tech 160hp. Το συμπαγές crossover της γαλλικής εταιρείας, στη facelift έκδοσή του, εφοδιάζεται με έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης 1,6 L και δύο ηλεκτρικά μοτέρ, αποδίδοντας συνδυαστικά ισχύ 160 PS και ροπή 205 Nm. Τα 0-100 km/h έρχονται σε 10,1 sec. και η τελική ταχύτητα είναι 173 km/h.

Με ρεζερβουάρ χωρητικότητας 39 lt έχει την άνεση αμιγώς θερμικής μετακίνησης ακόμα και χωρίς φόρτιση της μπαταρίας ιόντων-λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 10,46 kWh, η οποία σε ταχυφορτιστή μπορεί να φορτίσει πλήρως σε 3 ώρες. Η μικτή κατανάλωση καυσίμου ανέρχεται σε 1,3-1,4 lt/100 km ενώ οι εκπομπές CO2 περιορίζονται στα 48 gr/km.

Το Captur έχει τη δυνατότητα να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά εντός πόλης μέχρι και για 65 km ή για 50 km εκτός πόλης, με την προϋπόθεση να μην ξεπεράσει η ταχύτητά του τα 135 km/h. Το αυτοκίνητο διαθέτει το σύστημα «Multi-Sense» μέσω του οποίο ο οδηγός επιλέγει 3 προγράμματα οδήγησης (Mysense, Sport ή Eco), που μπορεί να δώσουν έμφαση στις επιδόσεις ή στην οικονομία. Επιπλέον, μέσω του αυτόματου κιβωτίου 6 σχέσεων, επιτυγχάνεται ανάκτηση ενέργειες μέσω της λειτουργίας «BRAKE».

Τέλος, η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ είναι 265 lt με τα πίσω καθίσματα σε όρθια θέση (μέγιστη χωρητικότητα 1.118 lt).

Τιμή: Από 38.710 €

CUPRA Leon 1.4 TSI 204HP DSG e-Hybrid

Το CUPRA Leon e-Hybrid αποτελεί την πιο προσιτή επιλογή στην κατηγορία των hatchback. Το plug-in υβριδικό σύστημα αποτελείται από έναν βενζινοκινητήρα 1,4 L TSI 150 PS και έναν ηλεκτροκινητήρα 115 PS, με μπαταρία ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 12,8 kWh. Η συνδυαστική απόδοση του συστήματος είναι 204 PS και 350 Nm.

Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου DSG 6 σχέσεων, με αποτέλεσμα να χρειάζονται 7,5 sec. για τα 0-100 km/h, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 220 km/h. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μπαταρία φορτίζει πλήρως σε 3 ώρες και 40 λεπτά σε οικιακή φόρτιση και χαρίζει ηλεκτρική αυτονομία 58-62 km. Η κατανάλωση συνδυασμένου κύκλου είναι 1,0-1,2 lt/100 km και οι εκπομπές CO2 24-27 gr/km.

Το ρεζερβουάρ βενζίνης χωρά 40 lt, με αποτέλεσμα η συνδυαστική αυτονομία να ξεπερνά τα 650 km, ενώ ο χώρος για τις αποσκευές είναι 270 lt.

Για όσους θέλουν ακόμα περισσότερους χώρους, υπάρχει και έκδοση station wagon, που ονομάζεται Sportstourer, με επιβάρυνση 1.000 ευρώ, ενώ για όσους επιθυμούν περισσότερη ισχύ, μπορούν να επιλέξουν το Leon e-Hybrid διατίθεται και σε έκδοση με 245 PS και 400 Nm ροπής, (0-100 km/h σε 6,7 sec. και τελική ταχύτητα 225 km/h), με τιμή ακριβότερη κατά 3.000 ευρώ.

Τιμή: Από 38.890 €

Skoda Octavia iV Grand Coupe Style 1.4 PHEV 204PS

H Skoda Octavia δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η 4η γενιά του best seller συνεχίζει την επιτυχημένη παρουσία του μοντέλου. Πλέον, προσφέρεται με Plug-in υβριδικό κινητήριο σύνολο, αποτελούμενο από έναν τετρακύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα 1.4 TSI και έναν ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη, που παρέχουν συνδυασμένη ισχύ 204 PS και ροπή 350 Nm.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου έχει ενεργειακή χωρητικότητα 13 kWh και προσφέρει αποκλειστική ηλεκτρική αυτονομία από 52 μέχρι 69 km, ενώ η συνδυασμένη μικτή κατανάλωση είναι 1,0 lt/100 km και οι εκπομπές CO2 23 gr/km. Σύμφωνα με την Skoda, μπορεί να επαναφορτιστεί πλήρως από μια κανονική οικιακή πρίζα σε 5 ώρες, ενώ χρειάζεται 3 ώρες 30 λεπτά με ένα 3,6 kW wallbox. Την ίδια στιγμή, η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ είναι 39,5 lt.

Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου DSG 6 σχέσεων. Για τα 0-100 km/h απαιτούνται 7,7 sec. ενώ η τελική ταχύτητα είναι 220 km/h. Οι χώροι είναι μεγάλοι για τους επιβάτες, ενώ το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 450 lt.

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του διάφορα driving modes (Eco, Normal, Sport και Individual), τη δυνατότητα αμιγούς ηλεκτροκίνησης, αλλά και την επίτευξη της μέγιστης δυνατής οικονομίας κατανάλωσης με το συνδυασμό θερμικού και ηλεκτρικού κινητήρα.

Τιμή: Από 40.900 €.