Τα 5 πιο φθηνά 4Χ4 μοντέλα της αγοράς!


Μπορεί η δημοφιλία των τετρακίνητων SUV να μειώνεται συνεχώς, για χάρη των προσθιοκίνητων crossover μοντέλων που έχουν κατακλύσει την αγορά και τους πίνακες των πωλήσεων, αλλά οι 4κίνητες προτάσεις είναι ακόμα εδώ και προσφέρουν πολλά περισσότερα στον υποψήφιο αγοραστή. Πάμε να δούμε τις πιο οικονομικές από αυτές.

  • 18/9/2021

Η σύγχρονη τάση της αγοράς και το ενδιαφέρον του κοινού για τα παντός είδους crossover και SUV που αποτυπώνεται και στις πωλήσεις είναι γεγονός. Αν και στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αυτή αφορά τα προσθιοκίνητα SUV με τα γνωστά πολλαπλά οφέλη σε χρηστικότητα, κύρος και ψηλή θέση οδήγησης, έχουν μειώσει αρκετά το ενδιαφέρον για 4κίνητες προτάσεις.

Κάποιοι κατασκευαστές όμως, αντίθετα με τις επιταγές των καιρών εξακολουθούν να έχουν στη γκάμα τους μικρά και προσιτά μοντέλα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.

Η ευκολία κίνησης εκεί που τελειώνει η άσφαλτος αλλά δεν αρχίζουν τα… πολύ δύσκολα εκτός δρόμου μονοπάτια, μαζί με την πρακτικότητα και το αυξημένο ύψος κάνει την κατηγορία των προσιτών 4κίνητων μοντέλων να αποτελεί την ιδανική επιλογή για τον οδηγό που θέλει μικρό αμάξωμα και τις επιπλέον δυνατότητες που προσφέρει η 4κίνηση.

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί, σας παρουσιάζουμε τις πιο προσιτές 4κίνητες προτάσεις της αγοράς ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν και μοντέλα από την μικρή κατηγορία, αλλά και από αυτή των SUV, με επιλογές σε μπάτζετ που ξεκινά από τα 15.000 ευρώ.

Dacia Duster 4X4 1.5 dCi

Το πρώτο μοντέλο που μας έρχεται στο μυαλό μιλώντας για προσιτά 4κίνητα μοντέλα είναι αναμφίβολα το Dacia Duster. Πλήρως ανανεωμένο πλέον, καταφέρνει να ξεχωρίζει στην κατηγορία από την πολύ καλή σχέση τιμής/αξίας που το χαρακτηρίζει.

Στις 4κίνητες εκδόσεις του, το Duster 4x4έχει αυξημένο ύψος από το έδαφος που φτάνει στα 210 χιλιοστά, γωνία προσέγγισης στις 30 μοίρες και αναχώρησης στις 33 μοίρες και είναι ικανό να κινηθεί με ασφάλεια και σε κακοτράχαλο τερέν εκεί που ο δρόμος τελειώνει. Ο οδηγός μέσω του επιλογέα της 4κίνησης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στην αυτόματη λειτουργία και το κλείδωμα μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα για πιο απαιτητικές συνθήκες.

Το Duster φυσικά διαθέτει επαρκείς χώρους για τέσσερις ενήλικες, με τον χώρο αποσκευών να ξεκινά από τα 376 λίτρα για την 4κίνητη έκδοση (445 για τη δικίνητη) και να φτάνει έως τα 1.409 με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Ο δοκιμασμένος 1,5 λίτρων dCi πετρελαιοκινητήρας των 116 ίππων και 260 Nm ροπής, αναλαμβάνει την κίνηση του μοντέλου και συνδυάζεται με ένα κοντής κλιμάκωσης χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. Η τιμή του Dacia Duster 4x4 ξεκινά από τα 21.710 ευρώ

Fiat Panda City Cross 0,9 4X4

To Fiat Panda 4x4 ήταν ένα από πιο εμβληματικά τετρακίνητα μίνι μοντέλα της αγοράς, από την πρώτη του γενιά κιόλας. Χάρη στις compact διαστάσεις του και στους κοντούς προβόλους του, το ιταλικό μίνι ήταν πολύ ικανό σε off road διαδρομές και έγινε ιδιαίτερα αγαπητό σε όλη την Ευρώπη. Άκρως ευέλικτο και εντός πόλης, αλλά και εκτός δρόμου με γωνία προσέγγισης που φτάνει τις 24 μοίρες και διαφυγής στις 34. Η αυτόματη τετρακίνηση του ιταλικού μίνι ρυθμίζεται μέσω ειδικού διακόπτη με το ηλεκτρονικό κλείδωμα διαφορικού να διανέμει την κατανομή της ροπής ανάμεσα στους δύο άξονες.

Η έκδοση City Cross 0,9 4X4 εφοδιάζεται με ένα δικύλινδρο τούρμπο σύνολο βενζίνης 0,9 λίτρων που αποδίδει 85 ίππους και 145 Nm ροπής. Η τιμή του 4κίνητου Panda διαμορφώνεται στα 15.150 ευρώ με την ισχύουσα προωθητική ενέργεια των 2.000 ευρώ της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Subaru Impreza 1,6 CVT AWD

Ανάμεσα στα μικρά 4κίνητα SUV και τα αυτοκίνητα πόλης, υπάρχει και ένα κλασικό hatchback με κίνηση σε όλους τους τροχούς. Το Subaru Impreza εξοπλίζεται με το σύστημα μόνιμης τετρακίνησης της Subaru, Symmetrical All-Wheel Drive, με προεπιλεγμένη επιλογή την κατανομή ροπής 60:40 μεταξύ εμπρόσθιου και πίσω άξονα που μπορεί να φτάσει έως και το 50:50.

Η βασική έκδοση του πιο παραδοσιακού 4κίνητου Impreza κινείται από τον ατμοσφαιρικό Boxer κινητήρα των 1,6 λίτρων με απόδοση 114 ίππων και 150 Nm ροπής. Η μετάδοση της κίνησης στους 4 τροχούς γίνεται από το αυτόματο CVT κιβώτιο Lineartronic της Subaru.

Η τιμή του 4κίνητου Impreza στην χώρα μας ξεκινά από τα 23.950 ευρώ.

Suzuki Ignis Allgrip

Το μίνι των Ιαπώνων είναι μια από τις πιο φθηνές τετρακίνητες προτάσεις στην αγορά με δυνατότητες που ξεπερνούν κατά πολύ τη φήμη του. Συνδυάζει με επιτυχία μοντέρνα και ρετρό στοιχεία στη σχεδίαση του, ενώ έχει το γνώριμο τετράγωνο στιλ των αυτοκινήτων πόλης και μαζί με το Fiat Panda 4x4 αποτελούν τους τελευταίους 4κίνητους εκπροσώπους της κατηγορίας.

Στην 4κίνητη έκδοση, ο ατμοσφαιρικός κινητήρας των 1,2 λίτρων αποδίδει 83 ίππους και 107 Nm ροπής, και μάλιστα υποστηρίζεται από ήπια υβριδική τεχνολογία με μπαταρία ιόντων λιθίου 48 V.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η γκάμα της Suzuki περιλαμβάνει και άλλες προσιτές τετρακίνητες προτάσεις, όπως το επίσης ήπια υβριδικό Swift με τιμή εκκίνησης από τις 16.000 ευρώ, αλλά και τα 4κίνητα Vitara και SX4 S-Cross που ξεκινούν από τα 22.370 και 22.800 ευρώ αντίστοιχα. Η τιμή εκκίνησης του Suzuki Ignis Allgrip είναι στα 14.930 ευρώ.

Toyota Yaris Cross AWD

Αποτελεί ίσως το πιο πολυαναμενόμενο μοντέλο της ελληνικής αγοράς. Το Yaris Cross έχει δικαίως δημιουργήσει θόρυβο γύρω από το όνομά του πριν ακόμα έρθει στις εκθέσεις των αντιπροσωπειών. Με το βαρύ όνομα της Toyota σε κύρος και αξιοπιστία, και την εμπορική δημοφιλία του Yaris, στο οποίο βασίζεται, το Yaris Cross προσφέρει την ζητούμενη παρουσία ενός compact SUV της εποχής μας μαζί με αυξημένους χώρους και πρακτικότητα.

Παράλληλα, με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 30 χιλιοστά στην 4κίνητη εκδοχή του, και με αρωγό με την υβριδική τεχνολογία της Toyota που στην συγκεκριμένη περίπτωση αποδίδει 116 ίππους και συνδυάζεται με στάνταρ το αυτόματο κιβώτιο e-CVT αποτελεί ένα ασυναγώνιστο πακέτο.

Η έξυπνη 4κίνηση AWD-i της Toyota παρέχει την απαιτούμενη σταθερότητα και πρόσφυση σε κάθε οδόστρωμα. Όταν οι συνθήκες το απαιτούν, ο επιλογέας AWD-i του Yaris Cross με τις επιλογές Trail και Snow, δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να προσαρμόζει ανάλογα την κατανομή της ροπής μεταξύ των δύο αξόνων. Οι τιμές του 4κίνητου Toyota Yaris Cross AWD-i στην Ελλάδα ξεκινούν από τα 26.070 ευρώ.