Black Friday: Αυτό είναι το πιο φθηνό αυτοκίνητο στην Ελλάδα


Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου περιμένει καρτερικά την «Black Friday» για να επωφεληθεί από τις μεγάλες (;) εκπτώσεις και να κάνει τις αγορές του. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, ωστόσο, δεν έχει ανάγκη από... μαύρες Παρασκευές, αφού είναι το πιο φθηνό που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, με την τιμή του να ξεκινά από 12.850€.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 25/11/2022

Κάθε Παρασκευή είναι ξεχωριστή αφού για πολλούς σημαίνει το τέλος μιας κουραστικής εβδομάδας και την έναρξη του Σαββατοκύριακου, όπου μπορούν να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, να χαλαρώσουν και να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, υπάρχει μία Παρασκευή που είναι ιδιαίτερη και την περιμένουν με ανυπομονησία εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο ώστε να επωφεληθούν από τις μεγάλες (;) εκπτώσεις των καταστημάτων και να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Αυτή η Παρασκευή είναι γνωστή ως Black Friday και όπως το Halloween, προήλθε από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και έχει εδραιωθεί πλέον ως καταναλωτικό έθιμο.

Η αγορά του αυτοκινήτου δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτή την τάση και έτσι είδαμε φέτος πολλές εταιρείες να ανακοινώνουν προωθητικές ενέργειες με αφορμή την Black Friday. Μία από αυτές ήταν η Opel που πρόσφατα ανακοίνωσε σημαντικές προσφορές σε όλα τα μοντέλα της. Με αφορμή τη φετινή Black Friday εμείς ψάξαμε και βρήκαμε το πιο φθηνό αυτοκίνητο της ελληνικής αγοράς που δεν έχει ανάγκη από «εκκωφαντικές» εκπτώσεις για να προσφέρει μια πολύ χαμηλή τιμή στους αγοραστές. 

Ποιο είναι το φθηνότερο αυτοκίνητο της ελληνικής αγοράς;

Η Mitsubishi διαφημίζει το Space Star ως ένα «σπορ, ευέλικτο μικρό που προσφέρει τον απόλυτο έλεγχο,» όμως δεν είναι αυτό το κύριο χαρακτηριστικό του. Το Space Star κοστίζει 12.850€, εκτοξεύοντας τους Ιάπωνες στην κορυφή της λίστας με τα πιο οικονομικά αυτοκίνητα της αγοράς.

Είναι διαθέσιμο σε 4 βασικές εκδόσεις, με την πιο φθηνή να είναι η 1.0 Inform που κοστίζει 12.850€. Ακολουθεί η 1.0 Inform Plus στα 13.450€, η 1.2 Invite στα 14.450€, και τέλος η 1.2 Invite CVT στα 15.850€.

Το Space Star ανήκει στην κατηγορία supermini, και αυτό δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στο μέγεθός του, αλλά και τη... δίψα του για καύσιμο. Έχει μέση κατανάλωση 5,1 L / 100 km, ενώ οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 115 gr/km.

Οι επιδόσεις του δεν είναι τόσο ισχυρές, καθώς πρόκειται ξεκάθαρα για ένα αυτοκίνητο πόλης. Φέρει τον τρικύλινδρο κινητήρα MIVEC χωρητικότητας 1,0 L που αποδίδει 71 PS και 88 Nm, και συνοδεύεται από ένα μηχανικό σύστημα μετάδοσης 5 σχέσεων, που διοχετεύει την κίνηση στους εμπρός τροχούς. Κάνει τα 0-100 σε 15,7 sec, ενώ έχει τελική ταχύτητα 172 km/h.

Ανάμεσα στα μικρά αυτοκίνητα πόλης, πολλά είναι αυτά που ξεχωρίζουν για την ασφάλεια, τους μεγάλους χώρους τους ή την ευελιξία τους. Ποιο είναι όμως αυτό με τη χαμηλότερη τιμή;Όσον αφορά το εξωτερικό, το Mitsubishi Space Star αποτελεί ένα 5θυρο hatchback που έχει τον αεροδυναμικό σχεδιασμό σε πρώτο πλάνο. Η σχεδιαστική ταυτότητα DYNAMIC SHIELD της Mitsubishi έχει χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία, δίνοντας στο Space Star δυναμικό look, με την ιδιαίτερη μάσκα και τον προφυλακτήρα. Διαθέτει πρωτοποριακό σύστημα προβολέων, οι οποίοι διαθέτουν τεχνολογία Bi-Xenon HID, ενώ LED φώτα υπάρχουν στο μπροστινό και πίσω μέρος.

Η ιαπωνική εταιρεία έχει ντύσει τις 5 θέσεις του εσωτερικού του Space Star με δέρμα, ενώ λεπτομέρειες από ανθρακόνημα έχουν τοποθετηθεί στις πόρτες, το ταχύμετρο και το στροφόμετρο. Παρόλο που είναι μικρό και compact, διαθέτει επαρκή χώρο αποθήκευσης με χωρητικότητα 235 L. Η φιλοσοφία της καμπίνας περιστρέφεται γύρω από τον άνθρωπο, έχοντας εργονομικό σχεδιασμό και προσφέροντας σε όλους επιβάτες επαρκή χώρο, εξασφαλίζοντας άνετη μεταφορά.

Διαθέτει μία οθόνη αφής 7 ιντσών για τον χειρισμό του συστήματος infotainment, ενώ προσφέρει επίσης όλες τις πληροφορίες σχετικά με το αυτοκίνητο, όπως για παράδειγμα τις λειτουργίες ηχοσυστήματος, την κατάσταση του ταξιδιού, την κατανάλωση καυσίμου αλλά και την αυτονομία συνολικά. Υποστηρίζει επίσης ασύρματη σύνδεση Apple CarPlay, Android Auto και Bluetooth μέσω του Smartphone-Link Display Audio.

Μία δεύτερη οθόνη αφής 6,5 ιντσών παρέχει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος πλοήγησης, του ραδιοφώνου, αλλά και των μηνυμάτων και τηλεφωνικών κλήσεων του οδηγού, μέσω σύνδεσης στο smartphone του. Ποικίλες εφαρμογές είναι διαθέσιμες, ενώ δίνεται και η δυνατότητα φωνητικού ελέγχου.

Πέρα από τον σχεδιασμό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό, το Mitsubishi Space Star προσφέρει και υψηλά επίπεδα ασφαλείας, που, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, «πολλές φορές υπερτερούν του ανταγωνισμού».

Διαθέτει σύστημα αποφυγής και ανίχνευσης πεζών, το οποίο επιβραδύνει αυτόματα το όχημα, εάν αναγνωρίσει πιθανότητα σύγκρουσης με άλλο όχημα ή πεζό. Είναι εφοδιασμένο επίσης με σύστημα ειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, το οποίο ειδοποιεί τον οδηγό εάν παρεκκλίνει της πορείας του από τη λωρίδα κυκλοφορίας στην οποία βρίσκεται, χωρίς να ανάψει το φλας.