Ολική αποκάλυψη για το νέο Renault Clio (video)


Η γαλλική εταιρία προτιμά να μην ακολουθήσει την μόδα των teaser και «καπάκι» προχωρά στην δημοσίευση των φωτογραφιών του αμαξώματος.

  • 29/1/2019

Φωτιά αναμένεται να πάρει η κατηγορία των supermini μέσα στη χρονιά μιας και το νέο Renault Clio  θα κονταροχτυπηθεί με τα αναμενόμενα νέα Opel Corsa και Peugeot 208. Και οι Γάλλοι κερδίζουν για την ώρα το παιχνίδι των εντυπώσεων αφού μία ημέρα μετά την αποκάλυψη του εσωτερικού μας παρουσιάζουν και το αμάξωμα. Και όπως γνωρίζαμε καιρό τώρα το σχεδιαστικό τμήμα της Renault διατήρησε το πολύ όμορφο σχήμα του τωρινού μοντέλου και πολύ πετυχημένα το εναρμόνισε στο πρότυπο του Megane.

Στο μπροστινό μέρος, το καπό ενσωματώνει ένα μοτίβο νεύρων που του χαρίζουν ένα ανάγλυφο στιλ. Η γρίλια της μάσκας είναι μεγαλύτερη και ο μπροστινός προφυλακτήρας είναι περισσότερο τονισμένος, με έναν μεγαλύτερο κεντρικό αεραγωγό για την καλύτερη ψύξη του κινητήρα. Το πολύ κομψό προφίλ της προηγούμενη γενιάς, που ξεχώρισε με τις κρυμμένες χειρολαβές της πίσω πόρτας που χάρισαν στο μοντέλο μια κουπέ αισθητική, έχει, πλέον, αναβαθμιστεί στο σύνολο του και παραμένει μια από τις πιο όμορφες προτάσεις στην κατηγορία.

Σχετικά με τις διαστάσεις το μήκος του νέου Clio είναι κατά 14 mm μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του, αλλά παραμένει πιο ευρύχωρο εσωτερικά.  Το συνολικό μήκος είναι στα 4.048 mm όταν το αμάξωμα έχει χαμηλώσει κατά 30 mm προσφέροντας καλύτερη αεροδυναμική και πιο σπορτίφ χαρακτήρα. Παράλληλα το μεταξόνιο είναι ελάχιστα μικρότερο (- 3 mm) και το «καθαρό» πλαίσιο (body-in-white) ελαφρύτερο κατά 22 kg.

Η διάταξη του χώρου αποσκευών έχει βελτιστοποιηθεί ώστε το σχήμα του να γίνει όσο πιο τετραγωνισμένο γίνεται. Το ηχοσύστημα της BOSE είναι έτσι ενσωματωμένο ώστε να  μην καταλαμβάνει χώρο με αποτέλεσμα το πορτμπαγκάζ να έχει εκτοξευθεί στα 391 λίτρα (επιπλέον των 26 λίτρων των διαθέσιμων αποθηκευτικών χώρων μέσα στην καμπίνα).

Για την ώρα οι Γάλλοι μας αποκάλυψαν το εσωτερικό, το εξωτερικό και σύντομα θα μάθουμε και επίσημα την γκάμα των κινητήρων για το νέο Clio που χρησιμοποιεί το πλαίσιο CMF-B στο οποίο βασίζεται και το νέο Nissan Micra. Εκτός απροόπτου η βασική έκδοση θα είναι ένας ατμοσφαιρικός τρικύλινδρος βενζίνης (με 65 ή 75 PS) και ψηλότερα θα βρίσκεται ο νέος ίδιας διάταξης αλλά turbo 1.000άρης με 100 ή 130 PS. Θα υπάρχει και ο αναβαθμισμένος πετρελαίου 1.5 Blue dCi με  85 ή 115 PS.

H Renault θα λανσάρει του χρόνου και μία υβριδική έκδοση του Clio με κινητήρα βενζίνης 90 PS και έναν ηλεκτροκινητήρα που θα τον υποβαστάζει και θα συνδυάζεται με μπαταρία 1,2 kWh. To Captur που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο θα έχει επίσης υβριδική έκδοση αλλά με πιο “βαριά” plug-in τεχνολογία που θα επιτρέπει την ηλεκτροκίνηση για έως 50 km.

Το νέο Renault CLIO τίθεται επικεφαλής του στρατηγικού πλάνου του Groupe Renault «Drive the Future (2017-2022)», που παρουσιάστηκε το 2017 και έχει τρεις βασικούς πυλώνες:

• Ηλεκτροκίνηση: Μέχρι το 2022, το Groupe Renault θα διαθέσει 12 ηλεκτρικά μοντέλα στη γκάμα του. Το νέο CLIO θα είναι το 1ο με υβριδικό κινητήρα E-Tech, που βασίζεται σε τεχνολογία εξελιγμένη από τη Renault.

• Συνδεσιμότητα: Μέχρι το 2022, η εταιρεία στοχεύει σε όλες τις βασικές αγορές της τη διάθεση 100% συνδεδεμένων αυτοκινήτων. Το νέο Renault CLIO αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη αυτής της δυναμικής, με το νέο συνδεδεμένο σύστημα Multimedia υψηλής τεχνολογίας.

• Αυτονομία: Μέχρι το 2022, το Groupe Renault θα διαθέτει 15 μοντέλα με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Το νέο Renault CLIO είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, καθώς είναι εξοπλισμένο με συστήματα υποβοήθησης του οδηγού που καθιστούν την αυτόνομη οδήγηση μια προσιτή πραγματικότητα σε αυτοκίνητα της κατηγορίας του.

Συνολικά, το νέο Renault CLIO παίζει κομβικό ρόλο στην στρατηγική που στοχεύει στην ενδυνάμωση των συνεργειών της Συμμαχίας. Αυτή η στρατηγική βασίζεται στην εξέλιξη κοινών τεχνολογιών και τη χρήση νέων πλατφορμών, όπως είναι η πλατφόρμα CMF-B, την οποία αξιοποιεί πρώτο το νέο CLIO, το οποίο και έχει πρόσβαση στη νέα ηλεκτρική και ηλεκτρονική αρχιτεκτονική της. Κατά αυτόν τον τρόπο, η νέα πλατφόρμα μπορεί να ενοποιήσει τις τελευταίες τεχνολογίες, ανταποκρινόμενη στις νέες απαιτήσεις της αγοράς.  Πρωτοπόρος μιας νέας γενιάς μοντέλων Renault, το νέο CLIO είναι επίσης διαθέσιμο στη νέα έκδοση R.S. Line, που είναι ευθέως εμπνευσμένη από το αγωνιστικό τμήμα Renault Sport.