Η μεγάλη επιστροφή του Melandri


O Iταλός επιστρέφει στα MotoGP με την ομάδα της Aprilia.

  • 19/11/2014

Ολοκληρώθηκε το ρόστερ της Aprilia για την επανεμφάνισή της στην κορυφαία κατηγορία των MotoGP το 2015 με την ομάδα του Gresini. Ο Marco Melandri μαζί με τον Alvaro Bautista είναι αυτοί που θα ηγηθούν των προσπαθειών του ιταλικού εργοστασίου, που επιστρέφει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με μεγάλες φιλοδοξίες και όνειρα.

Η ανακοίνωση της πρόσληψης του Melandri ήρθε λίγα 24ωρα μετά την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike, στο οποίο ο 32χρονος Ιταλός αγωνιζόταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Γεννημένος το 1982, ο Marco Melandri ξεκίνησε την καριέρα του σε πολύ νεαρή ηλικία από τα minimoto, κερδίζοντας το ιταλικό πρωτάθλημα το 1992 και το 1994. Προχωρώντας στην κατηγορία των 125 cc, στέφτηκε Πρωταθλητής Ιταλίας το 1997, ένας τίτλος που του επέτρεψε να μεταπηδήσει στην αντίστοιχη κατηγορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Με μία τρίτη θέση το 1998 και με μία δεύτερη το 1999, ο Marco ανέβηκε ακόμη μία κατηγορία, οδηγώντας ένα δυνατό δίχρονο 250 cc με την Aprilia. Αυτή ήταν η αρχή της συνεργασίας του Melandri με την Aprilia, η οποία τον έφερε στην πέμπτη θέση της κατάταξης αναβατών το 2000, στην τρίτη το 2001 και στην κατάκτηση του τίτλου το 2002 (με 9 νίκες και 2 βάθρα σε 16 αγώνες).

Με την άνοδό του στην κορυφαία κατηγορία του MotoGP,επιβεβαίωσε αμέσως την δυναμική του, κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Στα MotoGP, από τα οποία αποχώρησε το 2010, έχει συνολικά 22 νίκες (5 στη μεγάλη κατηγορία, 10 στα 250cc και 7 στα 125cc) και 62 παρουσίες στο βάθρο.

Ο Marco Melandri πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Πρωτάθλημα Superbike το 2011 και αμέσως αναδείχθηκε σε ένα βασικό παίκτη. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο συμμετοχής του, ο Marco κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση, ενώ το 2012 ο αναβάτης από την Ραβέννα πήρε την τρίτη θέση. Όπως θα ήταν αναμενόμενο, ήταν επίσης υποψήφιος για τον τίτλο το 2013, ο σκληρός ανταγωνισμός όμως τον ανάγκασε να τερματίσει σε μία πολύ καλή τέταρτη θέση. Σε αγώνες Superbike, ο Marco, έχει πάρει συνολικά 19 νίκες και 31 θέσεις στο βάθρο.

Στη σύντομη ιστορία της, η Aprilia, μπορεί να υπερηφανεύεται για τους  54 παγκόσμιους τίτλους (38 σε MotoGP, 7 σε Superbike και 9 σε off-road αγώνες), γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο νικηφόρες μάρκες μοτοσυκλετών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλοί από τους πρόσφατους πρωταγωνιστές του χώρου των αγώνων μοτοσυκλέτας έχουν αγωνιστεί και διακριθεί με την Aprilia, όπως οι Biaggi, Capirossi, Rossi, Melandri, Simoncelli, Stoner και Lorenzo.

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω ένα εντελώς νέο project, κάτι που δεν έχω ξανακάνει στην καριέρα μου, αφού πάντα κληρονομούσα έτοιμες μοτοσυκλέτες. Αυτός είναι ο λόγος που μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον, σε αυτήν τη νέα πρόκληση», δήλωσε ο Melandri αναφερόμενος στην επιστροφή του στα MotoGP και πρόσθεσε: «Συνεργάζομαι με μία εταιρεία και το αγωνιστικό της τμήμα, το οποίο με έχει επιλέξει για να γίνω μέρος στην ανάπτυξη ενός μεγάλου project. Η αγωνιστική ομάδα της Aprilia, έχει αποδείξει την ικανότητά της να σχεδιάζει σημαντικά και γρήγορα μοντέλα μοτοσυκλετών. Ο στόχος μας είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος και εγώ προσωπικά είμαι έτοιμος να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση: να αναπτύξουμε δηλαδή τη μοτοσυκλέτα των αγώνων του 2015 και την ίδια στιγμή να δουλεύουμε για τη δημιουργία ενός νέου πρωτοτύπου που θα αγωνιστεί στις πίστες το 2016. Πρόκειται για μία πολύ απαιτητική σεζόν με πολύ δουλειά από όλους, αλλά είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτές τις νέες προκλήσεις».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της Aprilia, Romano Albesiano είπε: «Με την προσθήκη του Marco το τελευταίο κομμάτι του παζλ μπήκε στη θέση του και πλέον είμαστε έτοιμοι για τη συμμετοχή μας στο Πρωτάθλημα MotoGP για την επόμενη αγωνιστική σεζόν. Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επίσημη συμμετοχή του Marco, ο οποίος συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την ομάδα μας, που είναι έτοιμη για αυτήν τη νέα πρόκληση. Η διπλή νίκη στο πρωτάθλημα Superbike, μας δίνει όλη την αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό που χρειαζόμαστε για αυτό το νέο ξεκίνημα στα MotoGP, στα οποία συμμετέχουμε ένα χρόνο νωρίτερα από τα αρχικά μας πλάνα. Μετακινήσαμε το πρόγραμμά μας κατά ένα χρόνο, γιατί θέλουμε να έχουμε παρουσία στις πιο απαιτητικές πίστες και στο πιο ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα του κόσμου, ώστε να αξιολογηθεί η δουλειά μας. Οι 54 Παγκόσμιοι Τίτλοι της Aprilia και οι εκατοντάδες νίκες μέσα στις πίστες όλου του κόσμου, αποδεικνύουν τις τεχνικές ικανότητες και τη νοοτροπία νικητή που αξίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο του πιο διάσημου Πρωταθλήματος».