Ο απολογισμός της Michelin για το Motegi


Στο Motegi της Ιαπωνίας η Michelin είδε τον Marc Marquez (Repsol Honda Team) να κατακτά τον πρώτο του τίτλο στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά την επιστροφή της Γαλλικής Εταιρίας Ελαστικών στα MotoGP.

  • 18/10/2016

Ξεκινώντας δεύτερος στη σχάρα της εκκίνησης ο Marquez έστριψε πρώτος, αλλά στην συνέχεια τον προσπέρασε ο Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) και ο πρώην πρωταθλητής διατήρησε την πρωτοπορία του για τους επόμενους τρεις γύρους. Ο Marquez στον τέταρτο γύρο ξαναπήρε το προβάδισμα καθώς σημείωνε σταθερά ταχύτερο γυρολόγιο με τον ταχύτερο χρόνο του αγώνα να γράφεται στον έκτο γύρο. Ο Ισπανός κατάφερε τελικά να πάρει την νίκη και να εξασφαλίσει το τρίτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP και τον πέμπτο του παγκόσμιο τίτλο στα Grand Prix. 

Η μάχη για τις υπόλοιπες θέσεις του βάθρου ήταν πιο συναρπαστική από ποτέ άλλοτε, με τους Rossi και Lorenzo να συμμετέχουν σε μία μάχη προτού πέσουν και οι δύο, αφήνοντας τον Andrea Dovizioso (Ducati Team) στην τέλεια θέση να εξασφαλίσει μία άξια βράβευσης δεύτερη θέση σε ένα ελεγχόμενο αγώνα. Η απρόσδόκητη μάχη πιο πίσω ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή, καθώς ανταγωνιστές ήταν από την ίδια ομάδα με τον Maverick Vinales (Team Suzuki ECSTAR) να βρίσκεται μπροστά από το ομόσταυλό του Aleix Espargaro (Team Suzuki ECSTAR) εξασφαλίζοντας την τρίτη θέση στο βάθρο. Οι πρώτοι τέσσερεις αναβάτες επέλεξαν τη μεσαία γόμα των MICHELIN Power Slicks μπροστά και πίσω. Ο πέμπτος στη σειρά Cal Crutchlow (LCR Honda) επέλεξε σκληρό μπροστινό ταιριάζοντάς το με μαλακό πίσω, καθώς αγωνίστηκε με την μηχανή του ως πρώτος Independent Team Rider και ενίσχυσε την βαθμολογία του στην κατηγορία αυτή.

Οι 52.216 θεατές, που παρακολούθησαν τον αγώνα στην πίστα σε μια ζεστή μέρα με τη θερμοκρασία της ασφάλτου να φθάνει τους 37ο C, ήταν μάρτυρες στην κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου του Marquez, ο πρώτος για την Michelin από την εποχή του Nicky Hayden –επίσης με την Repsol Honda το 2006. Τώρα, η Michelin θα κατευθυνθεί προς νότια στο Phillip Island της Αυστραλίας και τον 16ο γύρο του πρωταθλήματος όπου η Γαλλική εταιρία ελαστικών θα είναι κεντρικός υποστηρικτής του αγώνα. Το Michelin Australian Motorcycle Grand Prix θα λάβει χώρα την Κυριακή 23 Οκτωβρίου.

 

Τι δήλωσαν MM93 - N. Goubert

Marc Marquez – Repsol Honda Team: «Ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν δύσκολος, γιατί όταν μάχεσαι για το πρωτάθλημα είναι δύσκολο να παραμείνεις συγκεντρωμένος. Ξεκίνησα τον αγώνα και ήμουν πεπεισμένος ότι είχα καλό ρυθμό με τα ελαστικά της Michelin και πίεζα δυνατά από την αρχή. Στη συνέχεια όταν είδα στην πινακίδα μου το μήνυμα ότι «Ο Valentino είναι εκτός» αποφάσισα να πάω για την νίκη. Στη συνέχεια όταν είδα «Ο Lorenzo είναι εκτός» τα αισθήματά μου άλλαξαν και ελαφρώς έχασα την αυτοσυγκέντρωσή μου για λίγο, αλλά στη συνέχεια δεν έβλεπα την στιγμή που θα περνούσα τη γραμμή του τερματισμού και να πανηγυρίσω με την ομάδα μου. Τα  ελαστικά δούλεψαν πραγματικά καλά στον αγώνα, η θερμοκρασία στο μπροστινό ελαστικό αυξήθηκε γιατί οι συνθήκες ήταν διαφορετικές σήμερα και ήμουν ελαφρώς ανασφαλής στο πως θα συμπεριφερόταν αλλά λειτούργησαν πολύ καλά. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον τεχνικό μου της Michelin, Patrick, που έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε όλη τη σεζόν και με έχει βοηθήσει να κατανοήσω τα ελαστικά που έχουμε χρησιμοποιήσει φέτος, συνεπώς ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτόν γιατί εργαζόμαστε πολύ καλά μαζί . Ήταν κάπως δύσκολο στην αρχή της σεζόν γιατί είχα οδηγήσει με τα ελαστικά αυτά για λίγο και δεν ήταν απλό να τα καταλάβω, ωστόσο όταν κατάλαβα τις δυνατότητές τους ήταν πολύ καλά με την Michelin. Το πίσω ελαστικό της Michelin είναι απίστευτο. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ο πρώτος πρωταθλητής της Michelin έπειτα από πολλά χρόνια και κάθε φορά που πάμε στην πίστα μαθαίνω αρκετά πράγματα και αυτή τη χρονιά κάναμε καλή δουλειά».

Nicolas Goubert - Αναπληρωτής διευθυντής, Τεχνικός διευθυντής και Επιβλέπων των προγραμμάτων MotoGP: «Αρχικά θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον Marc Marquez και την Repsol Honda Team για τη νίκη τους στο πρωτάθλημα σήμερα. Ο Marc οδήγησε πολύ έξυπνα αυτή τη σεζόν, κι έχει δείξει μεγάλη ωριμότητα και πολύ καλή προσαρμοστικότητα στα ελαστικά της Michelin κάτω από πολλές διαφορετικές συνθήκες. Οπότε συγχαρητήρια σε όλους που είχαν εμπλακεί για λογαριασμό όλων στη Michelin. 
Αυτό το Σαββατοκύριακο αποτέλεσε άλλο ένα σχολείο για μας και πήραμε πολλά αξιοσημείωτα μαθήματα και ξέρουμε πως θα ενεργήσουμε στο μέλλον. Μείναμε σε μεγάλο βαθμό έκπληκτοι από την κρύα πίστα και το χρόνο που χρειάστηκε για να θερμανθούν τα ελαστικά μας κατά τη διάρκεια των δοκιμών στο Motegi, αλλά συζητήσαμε με όλους τους αναβάτες και τις ομάδες για να τους εξηγήσουμε την κατάσταση και αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο θα εργαστούμε εδώ το 2017. Τώρα πάμε στην Αυστραλία, που όλοι γνωρίζουν ότι αποτελεί πραγματική δοκιμή για την απόδοση των ελαστικών. Είμαστε έτοιμοι για αυτή την πρόκληση καθώς είχαμε μία θετική δοκιμασία εκεί στις αρχές του χρόνου και κατασκευάσαμε ένα ελαστικό ειδικά για αυτή την πίστα. Επιπλέον θα είναι καλό που έχουμε αναμειχθεί στον συγκεκριμένο αγώνα γιατί ο αγώνας ονομάζεται Michelin Australian Grand Prix και θα είναι σημαντικό να δώσουμε μία σωστή παρουσία στον δικό μας αγώνα
».