Οι προκλήσεις της Motorland Aragon


Στον 14ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος των MotoGP, η Michelin περνάει τα Γαλλο-Ισπανικά σύνορα και οδεύει προς την Aragon για τον αγώνα Gran Premio Movistar de Aragon. 

  • 23/9/2016

Λόγω των απαιτήσεων της τεχνικής πίστας εξετάστηκαν προσεκτικά οι επιλογές των ελαστικών. Η αντίθετη φορά και η μεσαίου επιπέδου πρόσφυση της πίστας θα αποτελέσουν επιπρόσθετες δοκιμασίες για τα ελαστικά, τις μοτοσικλέτες και τους αναβάτες στην πίστα των 5.077μ. 

Η Motorland Aragon γνωστή και ως Ciuda del Motor de Aragon έχει 17 στροφές – 10 αριστερές και 7 δεξιές – με μία γρήγορη ευθεία μήκους λιγότερο από ένα χιλιόμετρο, με σημεία που έχουν ροή, τυφλά χασίματα, σφιχτές φουρκέτες, κατηφορικές στροφές και ένα συνδυασμό στροφών που ταιριάζουν σε ένα στυλ οδήγησης με ροή.

Γι’ αυτό η Michelin έχει φέρει μία ολοκληρωμένη γκάμα από Michelin Power Slick μπροστινά ελαστικά με μαλακή (λευκή λωρίδα),  μεσαία (χωρίς λωρίδα) και σκληρή (κίτρινη λωρίδα) γόμα. Η σκληρή έκδοση θα διαθέτει επιπλέον ασύμμετρη σχεδίαση με ελαφρώς πιο σκληρό το αριστερό τμήμα του πέλματος.

Στα πίσω ελαστικά θα υπάρχουν επιλογές μεσαίας (χωρίς λωρίδα) και σκληρής (κίτρινη λωρίδα) γόμας όπου και οι δύο θα είναι ασύμμετρης σχεδίασης με πιο σκληρή την αριστερή πλευρά του πέλματος των Michelin Power Slick για να ανταποκριθούν στα χαρακτηριστικά της πίστας που παρουσιάζουν περισσότερες αριστερές παρά δεξιές στροφές.

Με τη βροχή να είναι επίσης πιθανή στην Ισπανική πίστα, η Michelin θα φέρει μαζί της τα ελαστικά Power Rain σε έκδοση μαλακής (μπλε λωρίδα) και μεσαίας (χωρίς λωρίδα) γόμας για τους μπροστινούς και πίσω τροχούς καθώς και Power Inters (ασημί λωρίδα) για μεικτές καιρικές συνθήκες. 

Piero Taramasso – Διευθυντής του Two-Wheel Motorsport της Michelin: “Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Michelin συμμετέχει στην Aragon και είναι μία νέα πρόκληση για μας. Κάναμε δοκιμές πέρυσι με τους αναβάτες των MotoGP, κατά συνέπεια έχουμε τις βασικές γνώσεις για το τι θα πρέπει να περιμένουμε, ωστόσο τα ελαστικά έχουν αλλάξει πολύ από τότε που σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή. Από αυτά που μας έχουν πει και έχουμε δει μέχρι στιγμής η Aragon μπορεί να αποδειχτεί πολύ απρόβλεπτη με κρύες ή ζεστές συνθήκες. Έχει κάποιες πολύ γρήγορες παρατεταμένες στροφές και μία μεγάλη ευθεία, καθώς και κάποια σημεία με έντονη επιβράδυνση συνεπώς χρειάζεται να έχουμε μια επιλογή ελαστικών που μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες αυτές τις συνθήκες. Η θερμοκρασία στην Ισπανία αυτή την εποχή του χρόνου μπορεί να είναι πολύ ευχάριστη, αλλά λόγω της θέσης της Aragon πρέπει να περιμένουμε δροσερά πρωινά για αυτό πρέπει να έχουμε ελαστικά που θα θερμαίνονται γρήγορα σε αυτές τις συνθήκες αλλά επιπλέον να λειτουργούν καλά στη συνέχεια της ημέρας όπου θα αυξάνεται η θερμοκρασία. Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι τεχνικά μια πολύ απαιτητική πίστα, αλλά είμαστε εδώ για να δεχθούμε την πρόκληση και προσδοκούμε να συνεχίσουμε από όπου μείναμε στο Misano που ήταν ένας πολύ επιτυχημένος αγώνας. Σίγουρα ελπίζουμε ότι θα έχουμε άλλο ένα συναρπαστικό αγώνα”.