Andrea Kimi Antonelli: Ένα αστέρι γεννιέται στη Formula 4


Μετά την κατάκτηση του Γερμανικού θεσμού ADAC F4, o Ιταλός Andrea Kimi Antonelli κατέκτησε με εμφατικό τρόπο και τον αντίστοιχο θεσμό στην Ιταλία, σπάζοντας παράλληλα μια σειρά ρεκόρ.

  • 26/10/2022

Η φετινή χρονιά στα πρωταθλήματα της Formula 4, σε Ιταλία και Γερμανία σημαδεύτηκαν από την κυριαρχία του 16χρονου Ιταλού οδηγού, Andrea Kimi Antonelli, ο οποίος στη 2η χρονιά όπου αγωνίζεται με μονοθέσιο της F4 κατάφερε να κατακτήσει και μάλιστα με εμφατικό τρόπο τον τίτλο του Πρωταθλητή και στις δύο χώρες. Μετά την ανάδειξη του πριν από μια εβδομάδα στην πίστα του Nurburgring ως πρωταθλητής στο Γερμανικό θεσμό ADAC F4, ο Antonelli αυτή τη φορά στην πίστα του Mugello επιβεβαίωσε την κυριαρχία του κατακτώντας τον τίτλο του πρωταθλητή και στο Ιταλικό Πρωτάθλημα της F4.

Η κατάκτηση του τίτλου ήρθε μετά από μια εκπληκτική εμφάνιση στην πίστα του Mugello, όπου ο Antonelli πήρε και τις τρεις νίκες του γύρου, φτάνοντας τις 13 νίκες στη φετινή σαιζόν και σπάζοντας το σχετικό ρεκόρ που διατηρούσε από το 2019 ο Dennis Hauger. Την ίδια στιγμή το 2022 κατέκτησε συνολικά 24 νίκες στους θεσμούς της F4 σε Ιταλία, Γερμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πάντα οδηγώντας το μονοθέσιο Tatuus F4 T421 που εφοδιάζεται με τον κινητήρα T-Jet 180hp της Abarth. Πρόκειται για μια πορεία χωρίς προηγούμενο, με τον γεννημένο στις 25 Αυγούστου του 2006 οδηγό από την Μπολόνια, να έχει καταφέρει να τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και το ενδιαφέρον του χώρου του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Τα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της F4, θεωρούνται από τα καλύτερα «σχολεία» για την εξέλιξη οδηγών αγώνων με μονοθέσια, με πολλούς από τους σημερινούς πιλότους της Formula 1 να έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα στην Formula 4.  

O νεαρός πρωταθλητής δήλωσε σχετικά μετά και την τριπλή επιτυχία του στο Mugello: «Ήθελα να ολοκληρώσω τη χρονιά με έναν δυνατό τρόπο και ομολογώ ότι η τριπλή νίκη στο Mugello ήταν ότι καλύτερο. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου, την οικογένειά μου, τους χορηγούς και την ACI SportH “Scuola Federale” ήταν δίπλα μου από τα πρώτα μου βήματα στα kart, με βοήθησαν σημαντικά και είμαι πραγματικά ευγνώμων για ότι μου προσέφεραν. Κάναμε ακριβώς ότι έπρεπε και είναι πολύ όμορφο που ολοκληρώνουμε το πρωτάθλημα με τρεις νίκες. Δουλέψαμε πολύ σκληρά και η κατάκτηση, τόσο του Γερμανικού, όσο και του Ιταλικού θεσμού μας γεμίζουν ικανοποίηση.»

Στον τελευταίο γύρο της Ιταλικής F4 στην πίστα του Mugello, στον πρώτο αγώνα πίσω από τον Antonelli τερμάτισε ο Ιρλανδός Alex Dunne. Στους δύο αγώνες της Κυριακής, όπου το αυτοκίνητο ασφαλείας χρειάστηκε να κάνει αρκετές φορές αισθητή την παρουσία του στην πίστα, τις δεύτερες θέσεις κατέκτησαν ο Dunne στο δεύτερο αγώνα και ο Αμερικανός Ugochukwu στον τρίτο και τελευταίο αγώνα.

Στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό θεσμό της Ιταλικής F4 για ακόμα μια χρονιά συμμετείχε και ο Έλληνας ταλαντούχος οδηγός Τζώρτζης Μαρκογιάννης. Στην πίστα του Mugello που αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο νεαρός Έλληνας κατάφερε και στους τρεις αγώνες να τερματίσει ψηλότερα σε σχέση με τη σειρά που εκκίνησε, κερδίζοντας παράλληλα εμπειρία σε μια από τις πιο απαιτητικές πίστες στην Ευρώπη.

Τελική κατάταξη του Ιταλικού Πρωταθλήματος F4: 1. Andrea Kimi Antonelli (ITA – Prema Racing) 362 βαθμοί; 2. Alex Dunne (IRL – US Racing) 258; 3. Rafael Camara (BRA – Prema Racing) 239; 4. Charlie Wurz (AUT – Prema Racing) 198; 5. James Wharton (AUS – Prema Racing) 166.