Dakar files: Η διαδρομή του 2011


Έναν καταρράκτη από χρώματα «υπόσχονται» οι διοργανωτές του 33ου Rally Dakar, του τρίτου κατά σειρά που διοργανώνεται στη Λατινική Αμερική.
  • 31/12/2010



  • Αφιέρωμα στο 33o Rally Dakar
  • Dakar files: Όλοι οι νικητές - στατιστικά


  • Έναν καταρράκτη από χρώματα «υπόσχονται» οι διοργανωτές του 33ου Rally Dakar, του τρίτου κατά σειρά που διοργανώνεται στη Λατινική Αμερική.

    Φέτος η διαδρομή «κατευθύνει» τους διαγωνιζόμενους στο βόρειο τμήμα τόσο της Αργεντινής όσο και της Χιλής, τους δίνει μια μικρή γεύση από τις όμορες χώρες και τους «αποκαλύπτει» μια ποικιλία τοπίου, εδαφών αλλά κυρίως δυσκολιών!

    Μια χώρα των αντιθέσεων
    Η αχανής Αργεντινή θα τονώσει τη φαντασία όσων αγαπούν τις μεγάλες ανοιχτές εκτάσεις. Αφήνοντας πίσω το Buenos Aires για το βορρά, τόσο οι απλές όσο και οι ειδικές διαδρομές αποκαλύπτουν μια χώρα των αντιθέσεων όπου μέσα μια μέρα ή μέσα σε 100 χιλιόμετρα το τοπίο δεν θα είναι ποτέ το ίδιο. Οι συνθήκες θα είναι τέτοιες που θα ανταμειφθούν οι οδηγοί που μπορούν να προσαρμοστούν στην εναλλαγή στεγνού - βρεγμένου. Οι τρεις πρώτες ημέρες στα εδάφη της Αργεντινής θα φιλοξενηθούν στις επαρχίες Jujuy και Salta, κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία ενώ πολλές διαδρομές έχουν χαραχθεί γύρω από τη Route40, ένα από τα τρία μεγαλύτερα οδικά δίκτυα παγκοσμίως.

    Ο ακραίος βορράς
    Η είσοδος στη Χιλή κατά τη διάρκεια του 33ου Rally Dakar σημαίνει πέρασμα από τις Άνδεις μέσω του el Paso de Jama. Για να φτάσουν όμως οι οδηγοί στο πέρασμα θα πρέπει να ξεκινήσουν μέσα στη νύχτα! Αλλά η Χιλή θα ικανοποιήσει και τους λάτρεις των αμμόλοφων με την έρημο Ατακάμα. Το Copiapo και το Iquique αναδεικνύονται σε μείζονος σημασίας πόλεις, στην ίδια λίστα θα πρέπει να προστεθεί με το λιμάνι του Arica, στο βόρειο άκρο της χώρας στα σύνορα με το Περού. Σε αυτό το στάδιο, οι οδηγοί θα βρίσκονται στο μέσο του αγώνα και οι διοργανωτές προειδοποιούν ότι πολλές διαδρομές στην έρημο είναι καθοριστικές, ότι θα χρειαστούν εξαιρετικές ικανότητες προσανατολισμού και ότι σε αυτό το σημείο οι καλύτεροι θα ξεχωρίσουν.

    Και ένα άλλο είδος ερήμου
    Και από το πέρασμα του San Francisco (4726μ.) ξανά πίσω στην Αργεντινή, στα υψηλά οροπέδια Cordillera των Άνδεων. «Μη ξεχαστείτε με τις φωτογραφίες», συμβουλεύουν τους αγωνιζόμενους οι διοργανωτές διότι μπροστά τους απλώνονται οι λευκές θίνες στην περιοχή Fiambala. Οι εναλλαγές του σκηνικού στο δρόμο προς το SanJuan, λίγο πριν το τέλος, είναι στην ημερήσια διάταξη: από τα φαράγγια στις κοίτες των ποταμών και πάλι πίσω στην έρημο.