Δείτε πώς το aeroscreen έσωσε τη ζωή οδηγού στο Indycar (video)


To περιστατικό συνέβη στην πίστα του Texas και είναι βέβαιο πως χωρίς το aeroscreen τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για το Βρετανό Callum Ilott.

  • 8/4/2022

Θυμάστε τον πανικό που είχε ξεσπάσει όταν έγινε γνωστό ότι το halo και το aeroscreen θα προστεθούν στα αγωνιστικά της Formula 1 και του Indycar αντίστοιχα για να προστατευθούν ακόμα περισσότερο οι οδηγοί; Ένα νέο video έρχεται να αποδείξει ξανά πως όσοι αντιδρούσαν είχαν άδικo, αφού και τα δύο συστήματα μπορούν να σώσουν ζωές.

Το παρακάτω περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια δοκιμών στην πίστα του Texas με τον Jack Harvey να χτυπάει το μονοθέσιό του σε ένα γρήγορο κομμάτι της πίστας. Πίσω του ακολουθούσε με υψηλή ταχύτητα ο rookie Callum Ilott ο οποίος δεν πρόλαβε ούτε καν να δει τα θραύσματα που εκτινάχθηκαν από τη σύγκρουση, όπου ένα από αυτά χτύπησε μεγάλη δύναμη το aeroscreen του μονοθεσίου του.

Αν δεν υπήρχε το προστατευτικό, το κομμάτι θα κατέληγε στο κεφάλι του οδηγού και είναι σχεδόν βέβαιο ότι στην καλύτερη περίπτωση θα του προκαλούσε ένα αρκετά σοβαρό τραυματισμό. Ευτυχώς το aeroscreen έκανε τη δουλειά του, χωρίς μάλιστα να υποστεί καμία ζημιά, και ο Βρετανός δεν έπαθε το παραμικρό.

Το περιστατικό δημοσιεύτηκε από τον λογαριασμό του προέδρου του Indycar, Jay Frye. Θυμίζουμε ότι το aeroscreen αναπτύχθηκε από την Red Bull Advanced Technologies με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στα μονοθέσια της Formula 1. Τελικά η πρόταση απορρίφθηκε και εγκρίθηκε το halo που σχεδίασε η Ferrari.

Το aeroscreen πήρε το πράσινο φως από το Indycar και εφαρμόστηκε στα μονοθέσια από το 2020. Το πλαίσιο του αποτελείται από πέντε κομμάτια τιτανίου ενώ για το προστατευτικό κομμάτι έχει χρησιμοποιηθεί πολυκαρβονικό υλικό, αντίστοιχο με αυτό που βρίσκει κανείς στις καλύπτρες των μαχητικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή μπορεί να αντέξει δύναμη 17 τόνων ενώ εγγυάται ότι δεν θα πάθει  τίποτα ακόμα και αν χτυπήσει αντικείμενο βάρους 1 kg με ταχύτητα 350 km/h.