Έγραψε ιστορία ο Wittmann! (VIDEO)


O Γερμανός οδηγός της BMW είναι ο νέος Πρωταθλητής του DTM!

  • 16/9/2014

Το DTM έχει εδώ και λίγα 24ωρα νέο πρωταθλητή! Ο λόγος για τον Marco Wittmann, της BMW Team RMG, που εξασφάλισε το Πρωτάθλημα την Κυριακή 14/9, στην πίστα του Lausitzring, όπου διεξήχθη ο όγδοος από τους 10 αγώνες της σεζόν.

Ο 24χρονος οδηγός ξεκίνησε από την έβδομη θέση, τερμάτισε έκτος και με τους οκτώ βαθμούς που συγκέντρωσε στο τέλος του αγώνα των 52 γύρων, εξασφάλισε μαθηματικά τον τίτλο.

Ο Wittmann βαδίζει στα χνάρια των Volker Strycek (DE, 1984), Eric van de Poele (BE, 1987), Roberto Ravaglia (IT, 1989) και Bruno Spengler (CA, 2012), όλοι νικητές αυτής της κατηγορίας με BMW. Σε επίπεδο συνόλου κατασκευαστών, είναι ο τρίτος νεαρότερος πρωταθλητής DTΜ όλων των εποχών. Η επιτυχία του Wittmann σηματοδοτεί επίσης την πρώτη φορά στην ιστορία του ‘νέου’ DTM – από το 2000 – που ένας οδηγός στέφεται πρωταθλητής τη δεύτερη χρονιά συμμετοχής του. Μόνον ο Bernd Schneider (DE) είχε καταφέρει προηγουμένως να διασφαλίσει τον τίτλο τρεις αγώνες πριν το τέλος της σεζόν το 2001.

Με την κατάκτηση του τίτλου, ο Wittmann συνεχίζει μία ξεχωριστή παράδοση: όποτε η BMW τρέχει στο DTM με νέο μοντέλο, ο τίτλος του Πρωταθλήματος των Οδηγών ‘πηγαίνει’ στο Μόναχο (DE). Μετά τη νίκη του Strycek με τη BMW 635 CSi το 1984, ο van de Poele επανάλαβε το επίτευγμα με BMW M3 το 1987, και ο Spengler συνέχισε την παράδοση με τη BMW M3 DTM το 2012. Ο Wittmann διασφάλισε μία χρυσή σεζόν την πρώτη χρονιά της νέας BMW M4 DTM .

Mετά από οκτώ αγώνες έχει 128 βαθμούς - 69 περισσότερους από το δεύτερο της κατάταξης Christian Vietoris (DE, Mercedes).

Η BMW Team RMG είναι πρώτη και στην κατάταξη των Ομάδων με 167 βαθμούς, που της δίνει ένα προβάδισμα ασφαλείας έναντι των πλησιέστερων αντιπάλων της. Επίσης η BMW ηγείται του Πρωταθλήματος των Κατασκευαστών με 320 βαθμούς.

Ο νεαρός Γερμανός προσέλκυσε την προσοχή από τον πρώτο αγώνα της χρονιάς, κερδίζοντας στον εναρκτήριο γύρο της σεζόν στο Hockenheim – ενώ κατά τη διάρκεια της σεζόν πρόσθεσε τρεις ακόμα νίκες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ηλικία 24 ετών και 294 ημερών είναι ο νεαρότερος πρωταθλητής DTM με τα χρώματα της BMW, και ο νεαρότερος όλων των εποχών από τη Γερμανία.

«Απίστευτο. Είναι ένα απερίγραπτο συναίσθημα. Οι συνεχείς αλλαγές συνθηκών δυσκόλεψαν τον αγώνα σήμερα. ‘Έγιναν πολλές μάχες και προσπάθησα μόνο να ξεφύγω από τις αναποδιές. Μερικοί οδηγοί βγήκαν εκτός πίστας και κάποιες φορές η κατάσταση ήταν πολύ κρίσιμη. Μετά τη χθεσινή μέρα, πραγματικά δεν πίστευα ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν ομαλά σήμερα. Συνολικά πάντως, μπορέσαμε να κάνουμε ένα καθαρό αγώνα. Νιώθω πολύ συγκινημένος τώρα, είναι τρελό! Η σεζόν ήταν απίστευτη μέχρι τώρα. Είμαι τόσο περήφανος για τη BMW Team RMG και τη BMW Motorsport. Όλοι έκαναν εντυπωσιακή δουλειά. Το pit stop ήταν εξαιρετικό και πάλι σήμερα. Το ότι ξέρω πως είμαι ήδη πρωταθλητής είναι καταπληκτικό. Νομίζω ότι θα κάνουμε ένα φανταστικό πάρτι σήμερα», δήλωσε περιχαρής ο Wittmann.

Ο Jens Marquardt (Διευθυντής BMW Motorsport) είπε από την πλευρά του: «Είναι δύσκολο να περιγράψω με λόγια τις επιδόσεις του Marco Wittmann σήμερα. Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο για το σημερινό αγώνα αλλά και για όλη τη σεζόν. Σε έναν αγώνα που κάποιες φορές γινόταν θερμός, αυτός παρέμεινε ψύχραιμος, ενώ επέδειξε τον τέλειο συνδυασμό επιθετικότητας και ελέγχου. Ο Marco αξίζει ανεπιφύλακτα τον τίτλο του νικητή πριν ακόμα τελειώσει η σεζόν Μαζί με τη BMW M4 DTM και τη BMW Team RMG δημιούργησαν την τέλεια ομάδα από την αρχή. Συνεχίζουμε την παράδοση να κερδίζουμε τον τίτλο με κάθε νέο αυτοκίνητο που φέρνουμε στο DTM. Είναι κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι. Ο Marco είναι ο νεαρότερος Γερμανός πρωταθλητής όλων των εποχών και σχεδόν κανείς δεν έχει διασφαλίσει τον τίτλο τόσο νωρίς σε μία σεζόν – και όλα αυτά μόλις στη δεύτερη χρονιά συμμετοχής του στο DTM. Είναι ένα τεράστιο επίτευγμα. Συγχαρητήρια στο Marco, αλλά και στην BMW Team RMG του Stefan Reinhold, που δούλεψε σκληρά γι’ αυτή την επιτυχία. Σήμερα θα γιορτάσουμε την επιτυχία μας εδώ στο Lausitzring. Η πίστα αυτή μας έχει ευνοήσει. Αφού πετύχαμε την πρώτη νίκη μετά την επιστροφή μας στο πρωτάθλημα – την 50ή για τη BMW το 2012, μπορούμε τώρα να γιορτάσουμε τον πρώτο τίτλο για τη BMW M4 DTM».

Βαθμολογία οδηγών μετά από 8 από τους 10 αγώνες

1. Marco Wittmann (128 βαθμοί), 2. Christian Vietoris (59), 3. Mattias Ekström (56), 4. Edoardo Mortara (56), 5. Mike Rockenfeller (54), 6. Bruno Spengler (42), 7. Pascal Wehrlein (40), 8. Maxime Martin (39), 9. Augusto Farfus (39), 10. Robert Wickens (35).

Βαθμολογία ομάδων μετά από 8 από τους 10 αγώνες

1. BMW Team RMG (167 βαθμοί), 2. Audi Sport Team Abt (92), 3. Audi Sport Team Phoenix (88), 4. Audi Sport Team Abt Sportline (84), 5. Original-Teile Mercedes AMG (83), 6. BMW Team Schnitzer (70), 7. BMW Team RBM (46), 8. EURONICS / FREE MAN'S WORLD Mercedes AMG (41), 9. gooix Mercedes AMG (40), 10. Audi Sport Team Rosberg (38), 11. BMW Team MTEK (37), 12. Petronas Mercedes AMG (22).

Βαθμολογία κατασκευαστών μετά από 8 από τους 10 αγώνες

1. BMW (320 βαθμοί), 2. Audi (302), 3. Mercedes-Benz (186).