Ford Mustang Dark Horse: Η Ford επιστρέφει στα αγωνιστικά με δύο εκδόσεις για πίστα (photos)


Η Ford Mustang επιστρέφει στα αγωνιστικά δρώμενα με δύο ειδικές εκδόσεις αποκλειστικά για πίστα: 2024 Dark Horse S και Dark Horse R.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: FORD
  • 15/9/2022

Η Ford αποκάλυψε συνολικά 6 ειδικές εκδόσεις της νέας Mustang για αγώνες ταχύτητας, με την 7η γενιά του εμβληματικού pony car να «εξαπλώνεται» στις κατηγορίες GT3, GT4, NASCAR και NASCAR Factory X. Οι εναπομείνασες δύο αποτελούν τα δύο μοντέλα της σειράς Dark Horse: S και R.

H 2024 Dark Horse φέρει ένα κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων, αγωγούς NACA, πανίσχυρα φρένα Brembo, αλλά και βελτιωμένη ψύξη και αεραγωγούς, ενώ η ισχύς της φαίνεται να ξεπερνά τα 500 PS.

2024 Ford Mustang Dark Horse R
2024 Ford Mustang Dark Horse R

Με την Mustang να εισέρχεται στα «χωράφια» των αγώνων ταχύτητας, η αγωνιστική Dark Horse S θα είναι πρακτικά η ενισχυμένη έκδοση της απλής, για το δρόμο, Mustang. Τα περιττά στοιχεία έχουν αφιαρεθεί, με τη Ford να προσθέτει αγωνιστικά καθίσματα και τιμόνι, έναν κλωβό ασφαλείας, εγκεκριμένο από τη FIA, δίχτυα ασφαλείας αλλά και σύστημα πυρασφαλείας.

Εκτός αυτού, η Dark Horse S διαθέτει περιοριστή ταχύτητας για τα pits, αλλά και ένα επιπλέον κάθισμα συνοδηγού που είναι προαιρετικό. Η Ford έχει εξοπλίσει την καμπίνα της αγωνιστικής Mustang με ένα κεντρικό πάνελ που παρουσιάζει πληροφορίες και στοιχεία, αλλά και διαθέτει όλους τους μοχλούς και διακόπτες για τον χειρισμό όλων των συστημάτων του οχήματος, όπως για παράδειγμα το φλας, οι προβολείς, τα αλάρμ και οι υαλοκαθαριστήρες.

Στο εξωτερικό της, η Dark Horse S έχει λάβει μία αεροτομή που έχει τη δυνατότητα τροποποίησης και εξατομίκευσης, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οδηγού, αλλά και τις ρυθμίσεις που θέλει να επιβάλει στο όχημά του, όπως και μία αναβαθμισμένη, αγωνιστική εξάτμιση.

Το ύψος και το camber του οχήματος είναι πλήρως ρυθμιζόμενα, καθώς η νέα Mustang φέρει μία ανάρτηση Multimatic DSSV. Οι τροχοί παραμένουν οι ίδιοι με την κανονική έκδοση, ενώ τα φρένα είναι πιο ενισχυμένα.

Αντίστοιχα, η Mustang Dark Horse R έχει τις ίδιες τεχνικές λεπτομέρειες με την S, με κάποιες ιδιαίτερες προσθήκες που την κάνουν ακόμα πιο αγωνιστική. Τροχοί Ford Performance Parts έχουν προστεθεί, καθώς και μία κυψέλη καυσίμου για αυξημένη αυτονομία. Έχει δεχτεί ειδική τροποποίηση για αγωνιστικά οχήματα, καθώς αποτελεί ένα καθαρά αγωνιστικό μοντέλο, σε αντίθεση με την Dark Horse S, η οποία «ταιριάζει περισσότερο σε όσους θέλουν να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο στην πίστα,» σύμφωνα με τη Ford.

2024 Ford Mustang GT3
2024 Ford Mustang GT3

Η Ford σύστησε στο κοινό της 4 ακόμα αγωνιστικές εκδόσεις, με την GT3 να συμμετέχει στον 24ωρο αγώνα του Le Mans το 2024, μετά από 27 χρόνια απουσίας της.

«Η Mustang GT3 θα είναι πιστοποιημένη για το 2024,» είπε ο διευθυντής της Ford Performance Motorsports, Mark Rushbrook. «Ανυπομονούμε να δούμε τη Mustang να αγωνίζεται εκεί.»

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ένα μοντέλο της Ford παίρνει μέρος στο Le Mans, καθώς αυτό συνέβη για πρώτη φορά το 1967, και μετέπειτα, 30 χρόνια αργότερα. Η Ford έτρεξε με το GT supercar το 2016, κατακτώντας το υψηλότερο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία της.