Η ŠKODA Motorsport με διαφορά η πιο επιτυχημένη ομάδα του πρωταθλήματος του IRC


Η ŠKODA έγινε ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής στην ιστορία του Intercontinental Rally Challenge (IRC). Η ŠKODA κέρδισε τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της και στο Πρωτάθλημα Οδηγών και στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών το 2012 και έθεσε ένα νέο, μοναδικό ρεκόρ στο πρωτάθλημα, καθώς έχει αποσπάσει νίκες σε 27 αγώνες του θεσμού του IRC, συνολικά!

  • 20/12/2012

Η ŠKODA έγινε ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής στην ιστορία του Intercontinental Rally Challenge (IRC). Η ŠKODA κέρδισε τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της και στο Πρωτάθλημα Οδηγών και στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών το 2012 και έθεσε ένα νέο, μοναδικό ρεκόρ στο πρωτάθλημα, καθώς έχει αποσπάσει νίκες σε 27 αγώνες του θεσμού του IRC, συνολικά!

Και φέτος η ŠKODA ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο πρωτάθλημα του IRC. Η ομάδα κέρδισε με άνεση τον τίτλο των Κατασκευαστών, ενώ οι Andreas Mikkelsen και Ola Floene, οδηγώντας μία εργοστασιακή Fabia Super 2000 έγιναν το πρώτο πλήρωμα που κέρδισε δύο συνεχόμενους τίτλους για την κατηγορία των Οδηγών.

Αθροίζοντας τους τίτλους στα πρωταθλήματα του IRC, του ERC (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι), τον τίτλο του πρωταθλήματος Ασίας – Ειρηνικού (Asia – Pacific Championship APRC) και τα έξι πρωταθλήματα που η ŠKODA κέρδισε σε χώρες ανά τον κόσμο, είναι ξεκάθαρο ότι το 2012 είναι μία από τις πλέον επιτυχημένες χρονιές στην ιστορία των 111 ετών αγωνιστικών συμμετοχών της ŠKODA σε αγώνες κάθε μορφής μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ο Andreas Mikkelsen, ο μόνος οδηγός στην ιστορία του IRC που έχει κερδίσει δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα (2011-2012) είναι πραγματικά ενθουσιασμένος: "Είμαι πάρα πολύ περήφανος που έγινα ο πρώτος οδηγός που κέρδισε δύο συνεχόμενους τίτλους στο Intercontinental Rally Challenge οδηγώντας για την ŠKODA UK Motorsport. Είμαι πολύ περήφανος επίσης που συνέβαλλα στο να κερδίσει η ŠKODA τους δύο από τους τρείς συνεχόμενους τίτλους στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών! H εργοστασιακή μου Fabia S2000 ήταν απίστευτα γρήγορη και πάρα πολύ αξιόπιστη τα δύο αυτά χρόνια της μεγάλης μας επιτυχίας. Τόσο εγώ όσο και ο Ola οφείλουμε τόσα πολλά στην ŠKODA που μας στήριξε και διατηρούσε το αυτοκίνητο σε τόσο υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτά τα δύο υπέροχα χρόνια με την ŠKODA UK Motorsport, χρόνια στα οποία έμαθα τόσα πολλά και έκανα τόσους πολλούς και καλούς φίλους".

Ο διπλός θρίαμβος της ŠKODA το 2012 επισφράγισε την ηγετική θέση της ομάδας στο IRC: H ŠKODA μπήκε στους αγώνες του πρωταθλήματος IRC το 2009 και οι οδηγοί της από τότε έχουν πανηγυρίσει 27 νίκες, στο τιμόνι των ŠKODA Fabia Super 2000 – αριθμός νικών μακράν μεγαλύτερος από κάθε άλλον κατασκευαστή στην ιστορία του θεσμού!

Με τη συμμετοχή μας στο πρωτάθλημα του IRC γράψαμε ένα πολύ επιτυχημένο κεφάλαιο στην ιστορία των αγωνιστικών συμμετοχών της ŠKODA σε κάθε μορφής αγώνα μηχανοκίνητου αθλητισμού” δηλώνει ο διευθυντής της ŠKODA Motorsport, Michael Hrabánek. “Από την αρχή του, το IRC ήταν ένας εξαιρετικός θεσμός με πολύ καλή οργάνωση και υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Τα αποτελέσματά μας σε αυτό δείχνουν ότι κάναμε πολύ καλή επιλογή να συμμετάσχουμε στους αγώνες του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνεισέφεραν σε αυτή την μεγάλη επιτυχία. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματά μας είναι τα καλύτερα δυνατά και επίσης, θεωρώ ότι δίνουν ένα κίνητρο σε ολόκληρη την ομάδα της ŠKODA Motorsport, ως υπόδειγμα για μελλοντικά projects”.

Για το 2013 το Πρωτάθλημα IRC θα συγχωνευθεί με αυτό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι (ERC) ώστε να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο απαιτητικό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που θα διεξάγεται εξ ολοκλήρου στην Ευρώπη.

Ο πρωταθλητής IRC του 2010, Juho Hänninen, είναι ο πιο επιτυχημένος οδηγός στην ιστορία του θεσμού: Οι Juho Hänninen και Mikko Markkula, έφθασαν τις 11 νίκες σε αγώνες του πρωταθλήματος του IRC. Με αυτή τους την επίδοση, έγιναν το πιο επιτυχημένο πλήρωμα στην ιστορία των αγωνιστικών συμμετοχών της ŠKODA, ανεξαρτήτως θεσμού. Όντας μέλη της ŠKODA Motorsport για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, έγιναν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και το πιο επιτυχημένο πλήρωμα αυτής της εργοστασιακής ομάδας. Οδηγώντας μία Fabia Super 2000, κέρδισαν το πρωτάθλημα IRC το 2010, το πρωτάθλημα SWRC το 2011, ενώ η αδιάκοπη επιτυχία τους δεν σταμάτησε εκεί, αλλά συνεχίστηκε και το 2012 όταν και κέρδισαν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι (ERC). Αυτό το μοναδικό τρίπτυχο της επιτυχίας τους ορίζει ως το μόνο πλήρωμα παγκοσμίως που κατάφερε να κερδίσει και τα τρία πρωταθλήματα, χαρίζοντας και στη ŠKODA Motorsport μία μοναδική πρωτιά.

Σχολιάζοντας τις μοναδικές του επιδόσεις ο Juho Hänninen δήλωσε: “Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ŠKODA που δημιούργησε αυτές τις πραγματικά εξαιρετικές συνθήκες για να συμμετάσχει ένα πλήρωμα σε αγώνες. Στη συνέχεια πρέπει να τους ευχαριστήσω και πάλι που μας παρείχαν ένα τόσο ανταγωνιστικό και αξιόπιστο αυτοκίνητο στο οποίο μπορούσαμε να βασιστούμε σε κάθε περίσταση. Κερδίσαμε έναν μεγάλο αριθμό αγώνων και τίτλων τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Αυτή η τετραετία ήταν η καλύτερη στις καριέρες μας, στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η ποιότητα του IRC ήταν πραγματικά πολύ υψηλή. Στις συμμετοχές μας στο θεσμό, αντιμετωπίσαμε πολλούς ανταγωνιστικούς και ταλαντούχους οδηγούς και είχαμε πάρα πολλές σκληρές μονομαχίες με τοπικούς ή μη οδηγούς. Μας μένει μία γλυκιά ανάμνηση καθώς θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που μπορέσαμε να είμαστε μέλη αυτής της υπέροχης οικογένειας του IRC”.

O Jan Kopecký, o οδηγός που έχει τερματίσει τέσσερις φορές στην δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος του IRC από το 2009 έως το 2012 και ο νικητής επτά αγώνων του IRC συνολικά, δήλωσε για την επιτυχία του: "Ήμασταν συνεχώς μία ανάσα από το να κατακτούσαμε το πρωτάθλημα κάθε χρονιά στην οποία συμμετείχαμε! Όμως η ποιότητα των υπολοίπων οδηγών και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του συναγωνισμού ανέκαθεν έκρυβε εκπλήξεις και φυσικά, καθόριζε καταστάσεις. Το IRC έχει πάρα πολύ υψηλή ποιότητα σε κάθε πτυχή του. Βασικά αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του: Κάθε αγώνας εκπροσωπούσε και μία... αδυσώπητη μάχη, το αποτέλεσμα της οποίας άλλαζε ανά... δευτερόλεπτο, κάτι που σπάνια συναντάς σε άλλα πρωταθλήματα. Πιστεύω ότι οι τέσσερις δεύτερες θέσεις μας δείχνουν την ποιότητά μας αλλά ταυτόχρονα τις δυνατότητες και την αξιοπιστία της Fabia Super 2000 η οποία μας συντρόφευσε σε όλες μας τις προσπάθειες".

Η τελετή απονομής των επάθλων του θεσμού του IRC για το 2012 πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Το 2012 είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα στην αγωνιστική ιστορία της ŠKODA Motorsport:

› Η ŠKODA κέρδισε τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της στο IRC φέτος και έγινε έτσι ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής στην ιστορία του θεσμού.

› Το 2012 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην οποία πλήρωμα της ŠKODA Motorsport, κατάκτησε τον τίτλο του πρωταθλήματος των Οδηγών για τον ίδιο θεσμό, οδηγώντας μία Fabia Super 2000 (Juho Hänninen και Mikko Markkula το 2010 και Andreas Mikkelsen με Ola Floene το 2011 και το 2012).

› Οι Hänninen και Markkula κέρδισαν τον φετινό τίτλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι (ERC) ενώ η ŠKODA ολοκλήρωσε την χρονιά των επιτυχιών, κερδίζοντας το πρωτάθλημα Ασίας – Ειρηνικού (Asia-Pacific Rally Championship - APRC).

› Οι Jan Kopecký και Pavel Dresler (εργοστασιακό πλήρωμα) θριάμβευσαν στο Τσέχικο Πρωτάθλημα Ράλι.

› Οδηγοί ŠKODA Fabia Super 2000 κέρδισαν τα εθνικά πρωταθλήματα και απέσπασαν τους τίτλους στην Αυστρία (Raimund Baumschlager), στη Γερμανία (Mark Wallenwein), την Σλοβενία (Aleks Humar), την Τουρκία (Luca Rossetti) και τη Βουλγαρία (Dimitar Iliev).