Η Monza ετοιμάζεται να φιλοξενήσει αγώνες ταχύτητας... χωρίς οδηγούς (video)


Η Monza υποδέχεται τους αγώνες ταχύτητας αυτόνομων οχημάτων υπογράφοντας διετή συμφωνία με τους διοργανωτές του αγώνα Indycar Autonomous Challenge.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Indy Autonomous Challenge
  • 9/1/2023

Το Indycar Autonomous Challenge έρχεται στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Monza. Εν όψει του φετινού Milano Monza Motorshow, που θα λάβει χώρα στις 16-18 Ιουνίου, οι διοργανωτές του νεοσύστατου πρωταθλήματος αγώνων αυτόνομων οχημάτων υπέγραψαν μία διετή συμφωνία με την πίστα της Monza, προκειμένου η διάσημη ιταλική πίστα να υποδεχτεί τους εν λόγω αγώνες από το μέλλον.

Το Indy Autonomous Challenge (IAC) διοργανώνει αγώνες, στους οποίους συμμετέχουν πανεπιστημιακές ομάδες από όλο τον κόσμο, που σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν πλήρως αυτόνομα αγωνιστικά οχήματα. Η διοργανώτρια αρχή εδράζεται στην Ιντιάνα και στοχεύει στη δημιουργία ενός κέντρου για τους αυτοματοποιημένους αγώνες.

Το έπαθλο που έχουν διεκδικήσει οι 31 ομάδες που έχουν συμμετέχει τα τελευταία δύο χρόνια, από τη δημιουργία του αγώνα, δηλαδή, είναι 1 εκατ. δολάρια.

Η ανακοίνωση της άφιξης στην Ευρώπη ήρθε στη CES 2023 στο Los Angeles, η οποία έκλεισε τις πόρτες της χθες, 9 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για τον πρώτο αγώνα χωρίς οδηγούς που διοργανώνεται εκτός ΗΠΑ, με δύο να έχουν γίνει στο Las Vegas, και περισσότερους στο Τέξας και την Ινδιανάπολη. Εκτός αυτού, είναι η πρώτη φορά που η διοργάνωση «φεύγει» από τα οβάλ.

Ο πρώτος αγώνας θα λάβει χώρα τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του MiMo 2023, και θα έχει μορφή έκθεσης, όπου οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη μετάβαση από τα οβάλ στις πίστες δρόμου. Ο αγώνας του 2024 θα έχει τη μορφή κανονικού, πλήρους αγώνα.

«Αυτό που μας αρέσει πραγματικά στη CES και τη Monza είναι ότι μας δίνει ένα επεκτεταμένο πλάνο πολύ σημαντικών αγώνων, όπου θα έχουμε έναν μεγάλο αγώνα στην Ευρώπη το καλοκαίρι, κι έπειτα έναν ακόμη στις ΗΠΑ,» είπε ο Paul Mitchell, CEO του Indy Autonomous Challenge.

Δείτε στο παρακάτω video πως το αυτόνομο αγωνιστικό «έσωσε» την κατάσταση σε γλίστρημα που είχε στην πίστα...