Ιστορικός εορτασμός για τη Ford στο Le Mans


Το φετινό καλοκαίρι σηματοδοτεί μία σημαντική επέτειο για τους οπαδούς του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της Ford. Πρόκειται για την 40ή επέτειο του ιστορικού τερματισμού 1-2-3 της Ford στις 24 Ώρες του Le Mans με το διάσημο Ford GT40. Η επέτειος αυτή θα εορταστεί με ξεχωριστό τρόπο στον αγώνα 2006 Le Mans Classic στις 8 και 9 Ιουλίου.
  • 6/7/2006

Το φετινό καλοκαίρι σηματοδοτεί μία σημαντική επέτειο για τους οπαδούς του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της Ford. Πρόκειται για την 40ή επέτειο του ιστορικού τερματισμού 1-2-3 της Ford στις 24 Ώρες του Le Mans με το διάσημο Ford GT40. Η επέτειος αυτή θα εορταστεί με ξεχωριστό τρόπο στον αγώνα 2006 Le Mans Classic στις 8 και 9 Ιουλίου.
Την Κυριακή 19 Ιουνίου 1966, τρεις οδηγοί αγώνων αντοχής στο τιμόνι τριών Ford GT Mark II διέσχισαν υπό βροχή τη γραμμή τερματισμού της διάσημης πίστας La Sarthe στο Le Mans, ικανοποιώντας το στόχο της Ford να κερδίσει τη Ferrari και να φτάσει στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας αγωνιστικής επιτυχίας. Το επίτευγμα αυτό όχι μόνο καταξίωσε τη Ford στον κόσμο του διεθνούς μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά παράλληλα δημιούργησε και μία εκπληκτική παράδοση που παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα.

Η κληρονομιά αυτή βρίσκεται στα χέρια οπαδών, μεταξύ των οποίων είναι οι περήφανοι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες ενός νέου Ford GT supercar εμπνευσμένου από το αρχικό Ford GT40, οι ιδιοκτήτες των εκδόσεων δρόμου και αγωνιστικών εκδόσεων του πολύτιμου αυθεντικού GT40 (πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να συμμετέχουν σε αγώνες με "ιστορικά αυτοκίνητα" σε όλο τον κόσμο), πολλοί ιδιοκτήτες GT40 replicas (αντίγραφα), αλλά και οι λάτρεις μιας από τις πιο συναρπαστικές περιόδους στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Εορτασμός της 40ής Επετείου στο Le Mans

Μία ειδική τελετή στο πλαίσιο της ιστορικής νίκης της Ford σχεδιάζεται για το φετινό Le Mans Classic, που θα γίνει 7-9 Ιουλίου στο διάσημο σιρκουί. Η Ford θα παρουσιάσει τις συμμετοχές της από 1966 έως 1971 στη φετινή διοργάνωση ενός αγώνα που θεωρείται κορυφαία αγωνιστική εκδήλωση για ιστορικά αυτοκίνητα (vintage-racing) στην Ευρώπη. 
Έξι σειρές εκκίνησης χωρισμένες σε δεκαετίες από το 1923 μέχρι το 1979 θα υπάρχουν στο 2006 Classic. Η σειρά 1966-71, της οποίας είναι χορηγός η Ford, περιλαμβάνει το GT40 - νικητή του 24ωρου LeMans το 1966, 1967, 1968 και 1969 - και τους αντιπάλους του (Ferrari, Porsche και άλλες σημαντικές μάρκες, καθώς και εκδόσεις του Ford Mustang).


Μία μεγάλη συλλογή από ιστορικά αγωνιστικά αυτοκίνητα GT40 αναμένεται να δώσει το παρόν στο Le Mans για τον αγώνα Classic. Ο αγώνας αναμένεται να προσελκύσει επίσης μία δυνατή ομάδα ανταγωνιστών του GT40 από το παρελθόν,.
Θέλοντας ο αγώνας του 2006 να μείνει αξέχαστος, ο John Fleming θα απονείμει ένα ειδικό, μοναδικό έπαθλο  στο αυτοκίνητο που θα κερδίσει στη σειρά 1966-71, ανεξάρτητα εάν ο τελικός νικητής είναι ένα GT40.
Την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν πολλοί ιδιοκτήτες του νέου Ford GT, του σούπερ αυτοκινήτου του 21ου αιώνα, που είναι εμπνευσμένο από το αρχικό Ford GT40. Το νέο Ford GT που πουλήθηκε από τη Ford σε 101 μόνο πελάτες στην Ευρώπη και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των παγκόσμιων εκδηλώσεων εορτασμού των 100 χρόνων της Ford το 2003, μεταφέρει το DNA του Ford GT40 στις επόμενες γενεές. Ένα κονβόι ιδιοκτητών Ford GT από τη Βρετανία, Γερμανία, Ελβετία και Γαλλία, αναμένεται να παρακολουθήσει την εκδήλωση, μαζί με ιδιοκτήτες που έχουν εισάγει ανεξάρτητα τα Ford GT στην Ευρώπη.