Ο Loeb «θυσίασε» τον «αδελφό» του για μια νίκη στο Dakar και ο Elena κήρυξε πόλεμο! (vid)


Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν; Προφανώς και όχι. Εκτός κι εάν το… άλογο έκανε ένα ανθρώπινο λάθος στο Dakar του 2021. Όπως συνέβη με τον Daniel Elena…

  • 17/3/2021

ΚΙ όμως, έπειτα από 23 χρόνια κοινής πορείας, κατάκτησης εννέα τίτλων στο WRC, αμέτρητων νικών σε όλες τις μορφές αγώνων και φυσικά πολλών έντονων στιγμών, ο Sebastien Loeb και ο Daniel Elena δεν θα πορευτούν μαζί.

Ο εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι έριξε τη «βόμβα» ανακοινώνοντας πως οι δρόμοι του με τον Μονεγάσκο συνοδηγό του χωρίζουν, προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει τη νίκη στο Dakar που τόσο διακαώς επιθυμεί.

Ο Αλσατός ξεκαθάρισε πως η απόφαση ελήφθη από κοινού με την Prodrive, κάτι που… εξόργισε τον συνήθως ήρεμο Μονεγάσκο. Κι αυτός «απάντησε» μέσω ενός βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αυτό το βίντεο, ο Elena είπε: «Ας δούμε μαζί τα δεδομένα των προηγούμενων συμμετοχών μας στο Dakar. Το 2016 κερδίσαμε τέσσερις ειδικές. Ο Peterhansel κέρδισε τρεις, ο Sainz δύο, ο Nasser (Al-Attiyah) δύο. Κερδίσαμε τις περισσότερες ειδικές εκείνη τη χρονιά. Δεν ξέρω πώς να πλοηγηθώ σε έναν τέτοιο αγώνα; Και να σκεφτεί κανείς ότι ήταν η πρώτη μου χρονιά¨.

Οι Loeb - Elena είχαν μια δύσκολη στιγμή στο Dakar του 2021, όταν χάθηκαν σε μία ειδική, ενώ αντιμετώπισαν και πολλά μηχανολογικά θέματα. Έτσι υποχρεώθηκα να εγκαταλείψουν, στην «παρθενική» συμμετοχή τους στον αγώνα με την ομάδα της Prodrive.

Ο Elena, ωστόσο, θεωρεί πως το φετινό συμβάν ήταν απλά μια εξαίρεση στον κανόνα αυτών των 23 ετών. «Εντάξει, χάθηκα λίγο στην πρώτη ειδική επειδή εξερευνούσα το νέο ψηφιακό tablet και πώς λειτούργησε, αλλά δεν νομίζω ότι κάναμε άλλα λάθη, συγκριτικά και με τους άλλους», είπε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε: «Έχουμε ανέβει στο βάθρο σε δύο περιπτώσεις (δεύτεροι το 2017 με την Peugeot και τρίτοι με ιδιωτική ομάδα και ένα 3008DKR της PH Sport το 2019) και είμαστε ίσως το δίδυμο που κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος των ειδικών στα τέσσερα Dakar που έχουμε συμμετάσχει».

Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, το έχει με την Prodrive ο Elena. «Είπαν ότι ο Elena δεν ξέρει πώς να πλοηγηθεί, ότι ο Elena… κοστίζει πολύ χρόνο στον Loeb και πολλά άλλα. Πριν τα πείτε αυτά, όμως, ακούστε πρώτα τον Elena. Το αυτοκίνητό σας δεν είναι κατασκευασμένο για να κερδίσει, η ομάδα σας είναι εντελώς λάθος δομημένη. Δεν με ακούσατε ποτέ, πέρασα ώρες μαζί με τον μηχανικό μου να σας εξηγώ τι να κάνετε, τι να μην κάνετε για να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε ένα Dakar, για να φτιάξουμε ένα συμπαγές αυτοκίνητο. Δεν ακούσατε ποτέ ούτε τις δικές μου συμβουλές, ούτε το Nani Roma, ούτε του Seb. Κάνατε αυτό που σας εκφράζει. Η φιλοσοφία σας είναι απλή: είμαστε η Prodrive, είμαστε η μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο, έχουμε κερδίσει τα πάντα. Αλλά το τελευταίο πράγμα που κερδίσατε στο WRC ήταν το 2003 με τον Solberg. Από τότε, ο Loeb και ο Elena ήταν στην κορυφή» τόνισε.

Κι κατέληξε: «Η Prodrive, ακόμα δεν έχει καταλάβει τίποτα. Το 2005, ο διευθυντής της ομάδας κατάφερε να αφαιρέσει τα ονόματα των συνοδηγών από το πλάι των αυτοκινήτων και αγωνίστηκα για χρόνια για να ξαναμπούν τα ονόματα των συνοδηγών. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Οι Άγγλοι κέρδισαν τον εκατονταετή πόλεμο με τη Γαλλία, αλλά εγώ είμαι Μονεγάσκος. Λυπάμαι, αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει».