Porsche: Με επετειακό livery στο Le Mans για τα 75 χρόνια συμμετοχής στα αγωνιστικά (photos)


Η Porsche συμπληρώνει τα 75 χρόνια επιτυχιών στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού με ένα livery για το Le Mans, που συνδυάζει τις πιο σημαντικές εποχές και επιτεύγματά της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: PORSCHE
  • 29/4/2023

Η Porsche είναι ομολογουμένως η πιο επιτυχημένη εταιρεία στην ιστορία του Le Mans. Οι Γερμανοί έχουν βρεθεί στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου 19 φορές, και φέτος ψάχνουν για την 20η νίκη στον εμβληματικό 24ωρο αγώνα. Το 2023 έχει εορταστικό χαρακτήρα γι αυτούς, αφού ολοκληρώνουν τα 75 χρόνια επιτυχιών στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και φυσικά γιορτάζουν αυτήν την επέτειο με τον πιο αρμόζοντα τρόπο.

Ένα ειδικό, εορταστικό livery εμπνευσμένο από τα κατορθώματα και την ιστορία της γερμανικής φίρμας θα ντύσει τις Penske Porsche 963 που θα αγωνιστούν στον 100ο αγώνα του Le Mans που θα λάβει χώρα στις 10-11 Ιουνίου.

Επτά διαφορετικοί χρωματισμοί έχουν χρησιμοποιηθεί για τη σύνθεση του σχεδίου, το οποίο καλύπτει όλο το όχημα, από τη μύτη μέχρι τα sidepods, σε όλο τους το πλάτος.

Πιο συγκεκριμένα, «διαβάζοντας» τις ρίγες από έξω προς τα μέσα, το πορτοκαλί κάνει νύξη στο εμβληματικό livery της Gulf, το οποίο επένδυσε την 917 του John Wyer, και μάλιστα πρωταγωνίστησε στην ταινία του Steve McQueen, Le Mans. Το επόμενο στη σειρά χρώμα είναι το ροζ. Η ροζ ρίγα αντιπροσωπεύει την 'Pink Pig' 917/20 που αγωνίστηκε στο Le Mans το 1971, επιστρέφοντας το 2018 στην κατηγορία GTE-Pro πάνω σε μία 911 GT3 RSR.

Το πράσινο προέρχεται από την 'Hippie' 917 longtail, ενώ το γαλάζιο από το όχημα με το θρυλικό livery της Martini που κέρδισε το Le Mans το 1997. Προχωρόντας προς τα μέσα, το σκούρο μπλε σηματοδοτεί τη διπλή νίκη που κατέγραψαν οι Rothmans 956 στις αρχές της δεκαετίας του '80, ενώ το κόκκινο είναι το χρώμα με το οποίο βάφτηκε η πρώτη νίκη της Porsche το 1970. Η χρωματική πανδαισία που έχει δημιουργήσει η εταιρεία ολοκληρώνεται με το κίτρινο, το χρώμα της ομάδας της Penske στο American Le Mans Series RS Spyder.

Καθένα από τα τρία οχήματα που θα συμμετέχουν έχει εξοπλιστεί με ένα πτερύγιο σε διαφορετικό χρώμα, προκειμένου να είναι εύκολα διακριτό από τα υπόλοιπα. Τα αυτοκίνητα του WEC με τους αριθμούς 5 και 6 θα φέρουν μαύρο και λευκό πτερύγιο αντίστοιχα, ενώ στο όχημα με το οποίο θα αγωνιστεί η ομάδα IMSA της Porsche, με τον αριθμό 75, έχει τοποθετηθεί ένα κόκκινο πτερύγιο.

Η Porsche 963 δεν έχει καταφέρει να γράψει το όνομά της με χρυσά γράμματα στο βιβλίο των νικητών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής, όμως ένα όχημα της Penske κατέκτησε τη νίκη στο πρωτάθλημα της IMSA πριν δύο εβδομάδες στο Long Beach της California.