Rally Dakar 2011: Λίγο πριν την εκκίνηση


Και ενώ το ρολόι μετρά αντίστροφα για το τέλος του 2010, τα βλέμματα και οι ελπίδες όλης της υφηλίου στρέφονται στην αρχή της νέας χρονιάς.
  • 31/12/2010



  • Αφιέρωμα στο 33o Rally Dakar
  • H διαδρομή του 33ου Rally Dakar
  • Dakar files: Όλοι οι νικητές - στατιστικά


  • Και ενώ το ρολόι μετρά αντίστροφα για το τέλος του 2010, τα βλέμματα και οι ελπίδες όλης της υφηλίου στρέφονται στην αρχή της νέας χρονιάς.

    Σε κάποια γωνιά του πλανήτη όμως οι άνθρωποι περιμένουν κάτι τελείως διαφορετικό. Όταν ο ήλιος θα ανατείλει την πρώτη ημέρα του 2011, οι «Κολόμβοι» όπως τους αποκαλεί ο θρυλικός Ari Vatanen ή αλλιώς οι οδηγοί που μετέχουν στο 33ο Rally Dakar θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις που βάζουν στο δρόμο τους η έρημος Αtacama και η οροσειρά των Άνδεων.

    Την Πρωτοχρονιά, στο Buenos Aires, στις 2 το μεσημέρι τοπική ώρα, ξεκινά η μεγάλη φιέστα με την παρουσίαση των συμμετεχόντων στο Dakar μπροστά σε χιλιάδες θεατές και εκατοντάδες εκπροσώπους Μέσων Ενημέρωσης.

    183 αναβάτες μοτοσυκλετών, 32 οδηγοί quads, 146 πληρώματα αυτοκινήτων και 68 πληρώματα φορτηγών από 51 διαφορετικές χώρες, θα παρουσιαστούν επίσημα προτού ξεκινήσουν να... γράφουν τα πρώτα χιλιόμετρα.

    Η ελληνική σημαία θα βρεθεί για ακόμα μια φορά στην ράμπα της εκκίνησης χάρη στον Βασίλη Ορφανό ο οποίος συμμετέχει για πέμπτη φορά στην καριέρα του στον πιο απαιτητικό αγώνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

    Είναι η πρώτη χρονιά που στο Dakar οι μοτοσυκλέτες που θα μετάσχουν θα είναι όλες 450 κ. εκ. όπως είναι επίσης και η πρώτη χρονιά που ο Βασίλης Ορφανός συμμετέχει ως μέλος εργοστασιακής ομάδας, αυτής της Aprilia, οδηγώντας μια 450 Rally Factory Bike.

    Από την Αργεντινή όπου βρίσκεται την τελευταία εβδομάδα ο Έλληνας αναβάτης μας μεταφέρει εικόνες και εντυπώσεις λίγο πριν την έναρξη του αγώνα: «Οι ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής στη μοτοσυκλέτα μου δεν λείπουν αλλά θεωρώ ότι είμαι πανέτοιμος όσο και ανυπόμονος για το Σάββατο».

    Οι οδηγοί θα έχουν το μεσημέρι της Παρασκευής 31 Δεκεμβρίου στα χέρια τους το road book αφού θα έχει προηγηθεί ο τεχνικός έλεγχος.

    «Ο κόσμος εδώ είναι κάτι παραπάνω από ενθουσιώδης με το Dakar», λέει ο Βασίλης ο οποίος αποκαλύπτει ότι τη πρωτοχρονιά μετά τη παρουσίαση των οδηγών, στο bivouac που θα έχει στηθεί στη πόλη Victoria θα τον συνοδέψουν 30 μοτοσυκλετιστές από την Αργεντινή: «Είναι η έκπληξη που μου επιφύλαξε ο Leonardo Gonzales, ο οποίος είναι πρόεδρος ενός τοπικού club μοτοσυκλετιστών και πολύτιμος φίλος από τον προηγούμενο αγώνα του 2009».

    Η 1η μέρα του αγώνα

    Διαδρομή: Βuenos Aires - Victoria
    Χιλιόμετρα απλής διαδρομής: 337
    Xιλιόμετρα ειδικής: 0
    «Στα βήματα της παράδοσης», σκέφτηκαν να κινηθούν το 2011 οι διοργανωτές του 33ου Rally Dakar, με μια δόση νοσταλγίας για τους αγώνες επί αφρικανικού εδάφους, οι οποίοι παραδοσιακά ξεκινούσαν την 1η Ιανουαρίου από την Place de la Concorde στο Παρίσι.

    Έτσι φέτος την πρωτοχρονιά, οι αγωνιζόμενοι θα ανέβουν στην μπάρα εκκίνησης η οποία θα στηθεί μπροστά από έναν άλλο οβελίσκο: όχι τον διάσημο της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά εκείνον της Λεωφόρου της 9ης Ιουλίου στο Buenos Aires.

    Από αυτό το σημείο - ορόσημο, οι διοργανωτές μετά τη παρουσίαση των συμμετεχόντων και με τη «βοήθεια» χιλιάδων θεατών κατά μήκος όλης της διαδρομής, θα τους «ξεπροβοδίσουν» στο δρόμο για το bivouac που θα έχει στηθεί στην πόλη Victoria.

    Τα χρονόμετρα δεν παίζουν κανένα ρόλο στην πρώτη αυτή ημέρα του αγώνα η οποία εκτός από τη φιέστα, περιλαμβάνει και 377 χιλιόμετρα απλής διαδρομής.


    ΥΓ: Nα υπενθυμίσουμε ότι για να δείτε τις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης θα πρέπει να κάνετε... κλικ με το mouse στο μεγάλο «preview» του «Photo box» στο επάνω αριστερό μέρος στην αρχή του κάθε θέματος, αφού πρώτα επιλέξετε τη φωτογραφία που θέλετε από το πιο μικρό «preview» με τα κίτρινα βελάκια.