Rally Dakar 2012 - SS12: Πήρε κεφάλι ο Coma!


O Marc Coma, στη δυσκολότερη ετάπ του αγώνα, έκανε τη διαφορά και κατάφερε να πάρει κεφάλι στη γενική. 

  • 14/1/2012

O Marc Coma, στη δυσκολότερη ετάπ του αγώνα, έκανε τη διαφορά και κατάφερε να πάρει κεφάλι στη γενική.

Ο Ισπανός κατέκτησε την 5η του νίκη σε ειδική φέτος και την 21η συνολικά στην καριέρα του και ως εκ τούτου πήρε κεφάλι στη γενική κατάταξη καθώς ο μεγάλος του αντίπαλος, Cyril Despres, τερμάτισε σχεδόν 4 λεπτά πίσω του. Πλέον τους χωρίζουν 1 λεπτό και 35 δευτερόλεπτα δύο μέρες πριν την ολοκλήρωση του αγώνα. Στη 2η θέση της τερμάτισε ο Joan Barreda και στην 3η ο Jordi Viladoms.

Στα αυτοκίνητα, η υπόθεση νίκη φαίνεται πως κρίθηκε την Πέμπτη με την κατάρρευση της ανάρτησης στο Hummer του Robby Gordon που είχε ως αποτέλεσμα ο  Stephane Peterhansel να αυξήσει το προβάδισμά του στη γενική. Ο Αμερικανός έδειξε ότι το Hummer έχει την ταχύτητα αλλά όχι την αξιοπιστία νικώντας και την σημερινή ειδική και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το Mini, όχι αυτό του Peterhansel αλλά του Leonid Novistkiy. Ο Gordon το μόνο που κατάφερε με αυτή του τη νίκη είναι να μειώσει τη διαφορά από τον 3ο στη γενική και νικητή του Dakar το 2009, Giniel De Villiers ο οποίος οδηγεί ένα Toyota Hilux. Αλλά και πάλι η διαφορά είναι μεγάλη. Ο πρωτοπόρος της κατηγορίας Peterhansel έκανε σήμερα το δικό του στραβοπάτημα καθώς κόλλησε στους αμμόλοφους της Nazca και έχασε περισσότερα από 20 λεπτά στην προσπάθειά του να επιστρέψει στο ράλι. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και ο team mate του, Nani Roma με αποτέλεσμα να τερματίσουν στην 7η και 5η θέση της ειδικής αντίστοιχα. Τα δύο Mini των Peterhansel και Roma φαίνεται πως πάνε για το 1-2 στο Rally Dakar καθώς απομένουν μόλις δύο μέρες και η διαφορά από τους πιο πίσω είναι μεγαλύτερη της μίας ώρας, βέβαια το ράλι έχει αποδείξει ότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι θα συμβεί.

Στα φορτηγά, για ακόμα μια φορά τα Iveco έδειξαν την υπεροχή τους καθώς βρέθηκαν στις 4 πρώτες θέσεις με νικητή, ποιον άλλο, τον Ολλανδό Gerard De Rooy και το πλήρωμά του. Ο De Rooy πρέπει απλώς να οδηγήσει με σύνεση τις επόμενες δύο ημέρες και θα φτάσει στη Lima νικητής καθώς η διαφορά του από τον δεύτερο της γενικής, επίσης με Iveco και Ολλανδό, Hans Stacey, είναι κάτι παραπάνω από 56 λεπτά. Στη δεύτερη θέση της ετάπ τερμάτισε ο Stacey και στην 3η ο Ιταλός Miki Biasion.

Στα quads, τέλος, τα αδέρφια Patrnelli έκαναν και πάλι το 1-2. Ο Marco Patronelli ήταν ο νικητής στην κατηγορία με τον αδερφό του Alejandro να ακολουθεί. Φυσικά στη γενική δεν άλλαξε κάτι με τον Alejandro να έχει τα ηνία και τον Marco να τον ακολουθεί. Στην 3η θέση της ειδική τερμάτισε σχεδόν 14 λεπτά πίσω ο Tomas Maffei ο οποίος συνεχίζει να έχει την 3η θέση στη γενική.