Rally Dakar: Ένα Fiat Panda 30 ετών ζει το όνειρό του (photos)


Ένα Fiat Panda οδεύει προς τον τερματισμό του φετινού Dakar, υπό την οδήγηση δύο Ισπανών, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα μετά από 30 χρόνια «υπηρεσίας».

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: DAKAR
  • 10/1/2023

Η πρώτη εβδομάδα του φετινού Rally Dakar έχει ήδη ολοκληρωθεί, με τον Nasser Al-Attiyah να βρίσκεται στην κορυφή της γενικής κατάταξης, έχοντας μάλιστα αποκτήσει μεγάλο προβάδισμα από τον δεύτερο, Lucas Morales. Ο Sebastien Loeb βρίσκεται στην τρίτη θέση, μετά και το τέλος της ένατης διαδρομής.

Παρόλο που δε βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους της κατάταξης, ένα πλήρωμα έχει τραβήξει την προσοχή, κυρίως για το όχημα με το οποίο αγωνίζεται. Δύο Ισπανοί κατέφτασαν στη Σαουδική Αραβία με ένα Fiat Panda 4x4, και την ομάδα τους, την οποία ονόμασαν 'Crazy Panda', με μόνο όνειρο να τερματίσουν το Rally Dakar.

Το όχημα είναι 30 ετών και θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει την πιο απαιτητική πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπίσει. Η ομάδα Crazy Panda αγωνίζεται στην κατηγορία Classics και έχει εντυπωσιάσει άπαντες, αφού έχει καταφέρει να επιβιώσει έναν ιδιαίτερα δύσκολο αγώνα, όπως είναι το φετινό Dakar.

Το πλήρωμα του οχήματος αποτελείται από τον Fernando Navarrete, έναν Ισπανό πρωταθλητή στους αγώνες αυτοκινήτων τουρισμού, που έφτασε στο απόγειο της καριέρας του το 1992, κερδίζοντας το Ισπανικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού, και τον συνοδηγό του, Cristobal Mora, ο οποίος μάλιστα έχει παντρευτεί την κόρη του 67χρονου οδηγού. Κοντεύοντας τα 70 του χρόνια, ο Navarrete κάνει το επόμενο -και πιθανώς τελευταίο- βήμα της καριέρας του, να διαγωνιστεί στο Dakar, παραδόξως ως... rookie.

Οι δύο Ισπανοί «δαμάζουν» την τετρακίνηση ενός Fiat Panda 4x4 του 1991, το οποίο πρόκειται για το μικρότερο αυτοκίνητο ολόκληρου του Ράλλυ. Φέρουν τον αριθμό 782, και συνοδεύονται από τον γιο του Navarrete, Fernando Navarrete Jr, επίσης οδηγό αγώνων, ο οποίος θα τους ακολουθεί με το δικό του όχημα, ως πλήρωμα... ψυχολογικής υποστήριξης.

Όλα έδειχναν να κυλούν ομαλά για την Crazy Panda, όταν το όχημά τους υπέστη βλάβη στο κιβώτιο ταχυτήτων κατά τη διάρκεια της 5ης διαδρομής. Πλήρωμα και μηχανικοί χρειάστηκε να μείνουν άγρυπνοι όλη τη νύχτα μετά τη διαδρομή, προκειμένου να επιδιορθώσουν τη ζημιά.

@navarrexracing - Twitter
@navarrexracing - Twitter

Η βλάβη ήρθε στην -πιθανώς- χειρότερη στιγμή του 15ήμερου Ράλλυ, καθώς, με την αλλαγή των διαδρομών εξαιτίας της επιδείνωσης του καιρού στην περιοχή όπου θα στηνόταν το bivouac της 7ης διαδρομής, οι Navarrete και Mora χρειάστηκε να διανυκτερεύσουν στη μέση της ερήμου, και να συνεχίσουν το επόμενο πρωί.

Αφού ξεπέρασαν και αυτήν τη δυσκολία, οι δύο Ισπανοί και το Crazy Panda τους ονειρεύονται να τερματίσουν το Ράλλυ, φτάνοντας στην Dammam την ερχόμενη Κυριακή, 15 Ιανουαρίου. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στην 78η θέση της κατάταξης στην κατηγορία τους.