Skid Plate Racing: Αγώνες ταχύτητας που θυμίζουν κάτι από συγκρουόμενα (video)


Οι εντυπωσιακοί αγώνες που βάζουν σε πρώτο πλάνο αυτοκίνητα τα οποία... ξέφυγαν από την πρέσα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / VIDEO: JEFFERY MOSER II
  • 23/9/2022

Οι αγώνες skid plate αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον και δημοφιλές θέαμα, ιδίως στην Αμερική. Αποτελεί ένα είδος αγώνων ταχύτητας στο οποίο οι οδηγοί αγωνίζονται με αυτοκίνητα τα οποία θα αποσύρονταν ή θα κατέληγαν στην πρέσα

Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι η δομή και το «στήσιμο» των οχημάτων: Στο μπροστινό μέρος φέρουν κανονικά, συμβατικά ελαστικά, ενώ στο πίσω μέρος είναι τοποθετημένες επίπεδες πλάκες λαμαρίνας, αντί για ελαστικά.

Οι λαμαρίνες κάνουν το αυτοκίνητο να μην έχει καθόλου πρόσφυση στο πίσω μέρος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται ένας... μικρός χαμός στην πίστα ακόμα και με ταχύτητα 10 km/h. Οποιαδήποτε λανθασμένη κίνηση, ή απότομο πάτημα του πεντάλ του γκαζιού μπορεί να κάνει το αυτοκίνητο να περιστραφεί ανεξέλεγκτα, κάτι που προσφέρει ένα πολύ ιδιαίτερο θέαμα.

Τα αυτοκίνητα διαγωνίζονται συνήθως σε μικρές πίστες, ή ακόμα και οβάλ, όπως φαίνεται και στο video παρακάτω.

Στο συγκεκριμένο video, το οποίο δημοσίευσε στο κανάλι του στο YouTube ο οδηγός Jeffery Moser II, που αγωνίζεται σε αυτήν την κατηγορία, διακρίνεται το πόσο απαιτητικό είναι το άθλημα και πόσο εύκολο είναι να χάσει κάποιος τον έλεγχο του αυτοκινήτου του. Ο αγώνας λαμβάνει χώρα στην πίστα Bowman Gray Stadium στη Βόρεια Καρολίνα.

Παρόλο που ο Moser είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους και έμπειρους οδηγούς του πρωταθλήματος, κάνει τετακέ αρκετές φορές, αλλά και έχει επαφή με τον τοίχο, όπως και με άλλους οδηγούς. 

Δείτε ένα δείγμα του ξεχωριστού σπορ: