Συνέντευξη - Catherine Bond Muir: «Στόχος να γίνει τo W Series τόσο γνωστό όσο η F1»


Η διευθύνουσα σύμβουλος του W Series, Catherine Bond Muir, μίλησε αποκλειστικά στο Car and Driver Greece για τις προκλήσεις της αμιγώς γυναικείας κατηγορίας αγώνων, τους στόχους και τις βλέψεις της να κάνει το motorsport λιγότερο ανδροκρατούμενο

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ, ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: W SERIES
  • 1/9/2022

Η παρουσία των γυναικών στον μηχανοκίνητο αθλητισμό είναι περιορισμένη, ακόμα και σήμερα.

Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως η ύπαρξη μίας γυναίκας σε καίριο πόστο σε κάποια ομάδα της Formula 1, ή η συμμετοχή μίας γυναίκας οδηγού ανάμεσα σε άλλους 20 άντρες, αποτελεί αφορμή για κείμενα, πομπώδεις, πηχυαίους τίτλους, ακόμα και θαυμασμό. Εν ολίγους, δεν αποτελεί τη νόρμα, το φυσιολογικό.

Αυτό θέλει να αλλάξει η κατηγορία του W Series. Πρόκειται για ένα σχετικά νέο πόνημα, καθώς η πρώτη σεζόν του διεξήχθη το 2019. Σε αυτήν συμμετέχουν μόνο γυναίκες οδηγοί, μετά από σχετικές δοκιμές, όπου επιλέγονται οι 18 καλύτερες. Δεν χρειάζεται να πληρώσουν τίποτα, καθώς όλα καλύπτονται από την οργάνωση του πρωταθλήματος, ενώ για την πρωταθλήτρια υπάρχει και χρηματικό έπαθλο.

Κι εκτός πίστας, όμως, το πρωτάθλημα στηρίζεται στους έμπειρους ώμους δεκάδων, ειδεμή εκατοντάδων, γυναικών, σε όλα τα πόστα, διοικητικά και μη.

Στην κεφαλή αυτού του οργανισμού, η κυρία Catherine Bond Muir.

Πρόκειται για μία γυναίκα με δυναμισμό, πλάνο, στόχο, και τις γνώσεις για να υποστηρίξει αυτό που θέλει να πετύχει. Με παρελθόν στη δικηγορία και τα οικονομικά, η Βρετανίδα ξέρει καλά να «διαβάζει» τις συνθήκες, να βρίσκει ευκαιρίες, και αν δεν μπορεί να τις βρει, να τις γεννά, για τις νεαρότερες που τώρα προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο με τον δικό τους τρόπο.

Τη «συναντήσαμε» διαδικτυακά μέσα στον Αύγουστο, στο σπίτι της, στις διακοπές της.

Όσα μας είπε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αυτό είναι το δεύτερο μέρος της εκτενούς συνέντευξης που παραχώρησε στο Car and Driver Greece. Το πρώτο μέρος είναι εδώ.

Πώς βλέπετε την κατηγορία του W Series να προχωρά μέσα στα επόμενα χρόνια; Πόσο διατεθειμένοι είστε να προσαρμοστείτε στα δεδομένα;

«Είμαστε ευπροσάρμοστοι, αρκετά. Είμαστε μία νεοσύστατη κατηγορία, εξ ορισμού είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε όπως χρειαστεί. Αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα, όμως, είναι να γίνουμε ένα πιο γνωστό brand name. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε περισσότερους fans, περισσότερους τηλεθεατές, άρα και περισσότερους χορηγούς, που θα σήμαιναν αύξηση του κεφαλαίου και μεγαλύτερη εισροή οδηγών στο ''οικοσύστημά'' μας.

«Αυτό έχει σημασία: να προσπαθούμε να βελτιώνουμε το επίπεδο των νεαρών οδηγών που έχουμε στο grid, αλλά αυτό χρειάζεται χρήματα. Επομένως, ο βασικός μας στόχος τώρα είναι να αυξήσουμε το κοινό που μας παρακολουθεί, σε παγκόσμια κλίμακα. 

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο -και μιλάω για αυτό γιατί δεν ξέρω πώς είναι στην Ελλάδα- ο κόσμος που ασχολείται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό σιγά-σιγά μαθαίνει το W Series. Αν ασχολείται κανείς γενικά με τον αθλητισμό, ίσως να το έχει ακουστά, ίσως και όχι. Και στον γενικό πληθυσμό, ελάχιστοι το γνωρίζουν. Αυτό που πρέπει να γίνει μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, αυτό που προσπαθούμε, είναι κάθε άνθρωπος που γνωρίζει από αθλήματα να γνωρίζει τι εστί W Series. 

«Αυτό θα αρχίσει να γίνεται στις μεγάλες αγορές του πλανήτη. Και μετά, στον κόσμο συνολικά, πρέπει να αρχίσουμε να χτίζουμε το brand μας - η F1, για παράδειγμα, είναι γνωστή παγκοσμίως, αλλά είχε και 72 χρόνια για να το κάνει αυτό. Πρέπει να πράξουμε το ίδιο, και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Παραμένουμε ταπεινοί, γιατί ξέρουμε ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Θα έλεγα πως τώρα έχουμε κάνει μία καλή αρχή.»

Φαντάζομαι ότι η συνεργασία με τη Formula 1 βοήθησε στο να αυξηθεί το κοινό και τα «μάτια» που πέφτουν πάνω σας.

«Πράγματι. Ξέρεις, Δημήτρη, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό έγινε στην Ουγγαρία. Ο Lewis Hamilton ήρθε στο paddock μας, και το ανήρτησε σε όλα του τα social media. Είχαμε τέτοια εισροή κόσμου στους δικούς μας λογαριασμούς που δεν έχουμε ξαναδεί όμοιά της ποτέ. 

«Στον πρώτο μας αγώνα στο Μαϊάμι, η F1 ανέβασε στο δικό της κανάλι στο YouTube τα καλύτερα στιγμιότυπα από τον αγώνα μας, και το βίντεο αυτό πήρε πάνω από 1 εκατομμύριο προβολές. Στο δικό μας κανάλι αυτό δεν μπορεί να συμβεί.»

Επιστρέφοντας στο ζήτημα των χρημάτων, ασκείται αρκετή κριτική προς τη διοργάνωση για το ποσό που δίνεται στην πρωταθλήτρια (σ.σ. 500.000 δολάρια), και το γεγονός ότι δε φτάνει για να μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα της, όπως είδαμε και με την Jamie Chadwick. Ποια η στάση σας σε αυτό;

«Έχουμε να κάνουμε με μία οικονομική πραγματικότητα εδώ. Προσφέρουμε δωρεάν συμμετοχή στο πρωτάθλημα, αφαιρώντας αυτό το μεγάλο έξοδο από τις οδηγούς. Αν σταματήσουμε να κάνουμε αυτό, θα έχουμε να δώσουμε περισσότερα χρήματα ως έπαθλο στην πρωταθλήτρια, για να πάει στη Formula 2 ή τη Formula 3. Δεν μπορούμε να κάνουμε και τα δύο. 

«Επίσης, θεωρώ πως δεν μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι για όλη την πορεία της ανέλιξης μίας γυναίκας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Είμαστε υπεύθυνοι για το τι κάνουν στο W Series, αλλά όχι για το τι κάνουν στην υπόλοιπη καριέρα τους. Είμαστε επιχείρηση και πρέπει να είμαστε οικονομικά βιώσιμοι.»

Παράλληλα, όμως, κι οι χορηγοί είναι διστακτικοί να επενδύσουν σε μία γυναίκα οδηγό, ακόμα κι αν έχει ταλέντο ή και τις επιτυχίες στην καριέρα της για να δικαιολογηθεί μία τέτοια κίνηση.

«Αυτό είναι αληθές, αλλά δεν αφορά μόνο τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Είναι ένα ζήτημα με τις αθλήτριες συνολικά. Σε λίγα χρόνια θα μιλάμε εντονότερα για την ανάγκη οι γυναίκες να αμοίβονται τόσο καλά όσο κι οι άντρες ομόλογοί τους. 

«Στη λίστα με τις πιο πλούσιες αθλήτριες στον πλανήτη, οι πρώτες 10 είναι όλες τενίστριες. Και αυτό γιατί υπήρξε αυτή η μάχη για την ισότητα στις αμοιβές των γυναικών, πριν 15-20 χρόνια. 

«Θα πάρει πολύ χρόνο και για εμάς, στο motorsport, να συμβεί αυτό. Εδώ στην Αγγλία είχαμε μία σπουδαία στιγμή για τον γυναικείο αθλητισμό, με την εθνική ποδοσφαίρου να κατακτά το Euro στο Wembley.

«Βρέθηκα στο γήπεδο για τον τελικό, και η ατμόσφαιρα ήταν τρομερή, υπήρχε σεβασμός για τον αντίπαλο. Θεωρώ πως σε μερικά χρόνια ο γυναικείος αθλητισμός θα αναπτυχθεί, γιατί το προϊόν θα γίνει πιο ελκυστικό για τους χορηγούς και για το ευρύ κοινό.»

Ευχαριστούμε την Catherine Bond Muir και το W Series για τον χρόνο για την παραχώρηση της συνέντευξης.