Το πρώτο αγωνιστικό ιπτάμενο αυτοκίνητο θέλει να «τρέξει» στους Ολυμπιακούς του 2032 (video)


Το Airspeeder Mk3 επιταχύνει το 0-100 km/h σε 2,8 sec ενώ ο οδηγός-πιλότος πρέπει να ζυγίζει το πολύ 80kg και να είναι καλά γυμνασμένος, για να αντέχει τις δυνάμεις επιτάχυνσης των 5g.

  • ΦΩΤΟ: AIRSPEEDER
  • 6/2/2023

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι ένα «παλιό» κεφάλαιο στο αυτοκινητικό γίγνεσθαι και η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του, με τους περισσότερους να θεωρούν -στην καλύτερη περίπτωση- την εφαρμογή του στην πραγματικότητα ουτοπική. 

Τα δεδομένα ωστόσο δείχνουν σταδιακά να αλλάζουν. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι το Μιλάνο θα χρησιμοποιήσει τα ιπτάμενα ταξί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2026 και άμεσα θα ξεκινήσει η κατασκευή των πρώτων vertiports (μτφρ.: κάθετα αεροδρόμια) από τα οποία θα επιβιβάζονται και θα αποβιβάζονται οι αθλητές.

Μία ακόμα σημαντική εξέλιξη σε αυτό το πεδίο έρχεται από την Αυστραλία και αφορά στην ανάπτυξη του πρώτου αγωνιστικού ιπτάμενου αυτοκίνητου. Η εταιρεία Airspeeder έχει ρίξει όλο το βάρος των εργασιών της ώστε να μπορέσει να εξελίξει το δημιούργημά της και να προλάβει να αγωνιστεί στο πλαίσιο ενός Ολυμπιακού αθλήματος

Συγκεκριμένα η Airspeeder πιστεύει ότι οι κούρσες των ιπτάμενων αυτοκίνητων θα αποτελέσουν άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στόχος της είναι αυτό να συμβεί στη διοργάνωση του Brisbane το 2032. 

«Δεν είναι αεροπλάνο, δεν είναι drone. Είναι ένα νέο σύστημα μετακίνησης. Ονομάζεται αεροσκάφος eVTOL (electric vertical take-off and landing) και μπορεί να κινηθεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις και διαστάσεις», δήλωσε στο ABC News ο Stephen Sildo, υπεύθυνος επικοινωνίας της Airspeeder.

Παράλληλα τόνισε πως ο δρόμος της ένταξης του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032 δεν είναι... στρωμένος με ροδοπέταλα και η ομάδα του θα πρέπει να συνεχίσει με εντατικό ρυθμό τα tests στο νότιο κομμάτι της αυστραλιανής ερήμου ώστε να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο φτάνει η εικόνα στον τηλεθεατή και να εξετάσει εξονυχιστικά όλα τα συστήματα ασφαλείας

Το Airspeeder Mk3 έχει μήκος 4.300 mm, πλάτος 3.420 mm και ύψος 90 mm και ζυγίζει 230 kg, σύμφωνα με όσα ανακοινώνει η εταιρεία. Μπορεί να επιταχύνει από τα 0-100 km/h σε 2,8 sec, να αναπτύξει ταχύτητα 200 km/h και έχει μέγιστο ύψος πτήσης τα 500 m. 

O οδηγός-πιλότος πρέπει να ζυγίζει το πολύ 80 kg για να μην επηρεάζει την ικανότητα και τη χρονική αυτονομία πτήσης και να είναι πολύ καλά γυμνασμένος για να μπορεί να αντέχει τις δυνάμεις της επιτάχυνσης οι οποίες μπορούν να φτάσουν ως και τα 5g.