Τρομακτικό ατύχημα στο NASCAR - Κατέρρευσε ο κλωβός ασφαλείας (video)


Ένα τρομακτικό ατύχημα συνέβη στον αγώνα του NASCAR Cup στην Talladega, με τον κλωβό ασφαλείας της Chevrolet του Kyle Larson να καταρρέει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: NASCAR
  • 25/4/2023

Είναι ευρέως διαδεδομένο στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ότι ο κλωβός ασφαλείας ενός αυτοκινήτου είναι αδιαπέραστος και ιδιαίτερα στιβαρός, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του οδηγού. Η τεχνολογία πίσω από τους κλωβούς ασφαλείας έχει εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την ασφάλεια του σπορ.

Η κατασκευή είναι άκαμπτη και δημιουργεί έναν «θόλο» ασφαλείας γύρω από τον οδηγό, και είναι ελάχιστα τα παραδείγματα, στα οποία έχουμε δει τον κλωβό να καταρρέει. Ένα τέτοιο συμβάν έλαβε χώρα στον αγώνα του NASCAR στην Talladega την περασμένη Κυριακή, με ένα μέρος του κλωβού στο σημείο πίσω από την πόρτα του συνοδηγού να σπάει.

Πιο συγκεκριμένα, ο Kyle Larson ενεπλάκη σε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια επανεκκίνησης του αγώνα, όταν μετά από επαφή του με άλλο όχημα κατέληξε στο εσωτερικό του οβάλ. Όταν προσπάθησε να επανέλθει στην πίστα, έχασε τον έλεγχο λόγω της μειωμένης πρόσφυσης που είχε από την επαφή, ξεκινώντας μία ξέφρενη πορεία, και καταλήγοντας μπροστά στη Mustang του Ryan Preece. Έτσι, η Chevrolet Camaro του χτυπήθηκε στο πλαϊνό μέρος της πλευράς του συνοδηγού, με αποτέλεσμα ο κλωβός ασφαλείας να καταρρέει σε εκείνο το σημείο.

Kyle Larson
Kyle Larson

Αυτό είναι ένα πρωτοφανές συμβάν, αφού η καμπίνα θα έπρεπε θεωρητικά να έχει παραμείνει άθικτη. Αντιθέτως, μία μπάρα του κλωβού ασφαλείας έσπασε κατά την επαφή, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο όχημα, και αποτελώντας πιθανό κίνδυνο για τον οδηγό. Πρόκειται για τη μεσαία μπάρα, η οποία βρίσκεται κάτω από το παράθυρο του συνοδηγού.

Οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην κατάρρευση της μπάρας είναι πολλοί: Η επαφή έγινε υπό γωνία, με το μπροστινό μέρος της Mustang να προσκρούει πάνω στην μπάρα από κάτω, διαγωνίως, κι όχι μετωπικά. Εκτός αυτού, η ταχύτητα με την οποία έγινε η επαφή ήταν πολύ μεγάλη, αφού ο Preece προσπάθησε να αποφύγει τον Larson, επιταχύνοντας, χωρίς όμως να προλαβαίνει να περάσει από το σημείο, πριν βρει τον Larson μπροστά του.

Το συμβάν βρίσκεται ήδη υπό διερεύνηση από το NASCAR, και το όχημα του Larson έχει ήδη μεταφερθεί στο κέντρο έρευνας και εξέλιξης στο Concord της Β. Καρολίνας, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να βρεθούν τα ακριβή αίτια της κατάρρευσης. Αυτή η έρευνα θα κατευθύνει τους διοργανωτές σε πιθανές αλλαγές στους κανονισμούς ασφαλείας των σασί, όπως και στον τρόπο κατασκευής των μπαρών.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η καμπίνα ενός κλειστού οχήματος με κλωβό ασφαλείας πρέπει να είναι πλήρως αποκλεισμένη από κάθε ξένο σώμα, κι ο κλωβός να είναι αδιαπέραστος. Αν το όχημα του Preece προσέκρουε στην πλευρά του οδηγού της Camaro, το ατύχημα θα είχε πιθανώς μετατραπεί σε δυστύχημα. Ευτυχώς, όπως ανακοίνωσε το NASCAR στον επίσημο λογαριασμό της διοργάνωσης στο Twitter, όλοι οι οδηγοί που ενεπλάκησαν στο συγκεκριμένο ατύχημα αξιολογήθηκαν στο κέντρο υγείας της πίστας, όπου επιβεβαιώθηκε ότι δε φέρουν κανένα τραύμα.

Δείτε το τρομακτικό ατύχημα:

Πηγή: Road & Track