Chevrolet Corvette Stingray Z06 2015: Οι λεπτομέρειες (video)


Μετά την επίσημη αποκάλυψη της ολοκαίνουρια  Chevrolet Corvette Z06 στο Detroit Auto Show του 2014, θα σταθούμε στα σημεία τα οποία μας έκαναν πιο πολύ εντύπωση από την νέα κορυφαία έκδοση της Corvette Stingray.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 15/1/2014

Μετά την επίσημη αποκάλυψη της ολοκαίνουρια  Chevrolet Corvette Z06 στο Detroit Auto Show του 2014, θα σταθούμε στα σημεία τα οποία μας έκαναν πιο πολύ εντύπωση από την νέα κορυφαία έκδοση της Corvette Stingray.

Καταρχήν, σύμφωνα με τη Chevrolet η Z06 του 2015 με το προσανατολισμένο για πίστα «Z07 performance package» είναι πλέον πιο γρήγορη σε χρόνους πίστας από την Corvette ZR1 του 2013! Επιπλέον, η νέα Corvette Z06 είναι η πρώτη τέτοια έκδοση με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα, με αφαιρούμενο πάνελ οροφής και με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων με paddles πίσω από το τιμόνι για την αλλαγή των σχέσεων (φυσικά υπάρχει και μηχανικό κιβώτιο για όποιον το προτιμάει).

Κάτω από το καπό υπάρχει ο ολοκαίνουριος υπερτροφοδοτούμενος LT4 6,2 λίτρων που αποδίδει 625 ίππους και 861 Nm μέγιστης ροπής. Με τεχνολογία άμεσου ψεκασμού καυσίμου, απενεργοποίησης κυλίνδρων και συνεχώς μεταβαλλόμενου χρονισμού βαλβίδων, το μηχανικό σύνολο συνδυάζεται είτε με μηχανικό κιβώτιο 7 σχέσεων, είτε με αυτόματο 8 σχέσεων. Το απαραίτητο... boost για τον κινητήρα προέρχεται από το νέο υπερτροφοδότη 1.7L R1740 TVS της Eaton που στροφάρει μέχρι τις 20.000 rpm – δηλαδή 5.000 rpm υψηλότερα από τον υπερτροφοδότη της Corvette ZR1 LS9!

Η Chevrolet όπως σας είπαμε προσφέρει το προσανατολισμένο για πίστα πακέτο υψηλών επιδόσεων Z07, με το οποίο προστίθενται στο αυτοκίνητο επιπλέον αεροδυναμικά βοηθήματα για την αύξηση του «downforce» (αρνητική άντωση για όποιον προτιμάει), ειδικά ελαστικά Michelin Pilot Super Sport Cup για επιπλέον πρόσφυση και νέο σύστημα πέδησης της Brembo με δίσκους από ανθρακόνημα και κεραμικά υλικά. Να τονίσουμε ότι οι μετρήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής με το πακέτο Z07 είναι από τις ταχύτερες που έχουν σημειωθεί... ever σε Corvette, και ξεπερνάνε τους χρόνους της ZR1!

Όπως και στην απλή Corvette Stingray, το πλαίσιο της Corvette Z06 διαθέτει αλουμινένιο πλαίσιο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί και από την αγωνιστική έκδοση Corvette Racing C7.R. Το πιο στιβαρό πλαίσιο σε σχέση με το παρελθόν επέτρεψε στους μηχανικούς της νέας Z06 να τοποθετήσουν αφαιρούμενο πάνελ οροφής για πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της έκδοσης.

Με το αυτοκίνητο να φορά ακόμα πιο πλατιά ελαστικά έχουμε πλέον και μεγαλύτερους προφυλακτήρες κατά 56 mm εμπρός και κατά 80 mm πίσω, προσδίδοντας νέο αμερικάνικο όνειρο ένα πιο δυναμικό παρουσιαστικό με την πιο πλατιά και κοντά στο οδόστρωμα υπόστασή του. Στη νέα Z06 επίσης τα πίσω φωτιστικά σώματα είναι ακόμα πιο μακριά το ένα από το άλλο κατά περίπου 77 mm και βρίσκονται σχεδόν στις άκρες του αμαξώματος.

Στην νέα Z06 προσφέρονται και τρία αεροδυναμικά κιτ τα οποία αυξάνουν αναλογικά το downforce: το βασικό Z06, ένα αεροδυναμικό bodykit από ανθρακονήματα και το πακέτο Z07. Με το τελευταίο η Corvette Z06 παράγει περισσότερο αεροδυναμικό downforce από οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο παραγωγής του ομίλου GM.







Στο εσωτερικό, η Z06 διαθέτει μοναδικούς συνδυασμούς χρωμάτων για τις επενδύσεις και «flat-bottom» τιμόνι, όπως επίσης και δύο επιλογές καθισμάτων: τα καθίσματα GT που προσφέρουν περισσότερη άνεση και τα Competition Sport που... βιδώνουν το σώμα των επιβατών για πιο... γρήγορες βόλτες.

Η Chevrolet δεν αποκάλυψε κανένα στοιχείο για τις επιδόσεις της νέας κορυφαίας έκδοσης της Corvette, αλλά δήλωσε ότι η Z06 θα ξεκινήσει να παραδίδεται στις αρχές του 2015 με το νέο «έξυπνο» ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (eLSD) να αποτελεί μέρος το βασικού εξοπλισμού.