Renault EOLAB: Με 1lt/100km!


To πρωτότυπο EOLAB παρουσιάζεται από τη Renault ως μια σπουδή στις εφαρμοσμένες τεχνολογίες εξοικονόμησης βάρους και καυσίμου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ
  • 2/10/2014

To πρωτότυπο EOLAB παρουσιάζεται από τη Renault ως μια σπουδή στις εφαρμοσμένες τεχνολογίες εξοικονόμησης βάρους και καυσίμου.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το πρωτότυπο όχημα ενσωματώνει περίπου 100 τεχνολογικές εφαρμογές οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από τη Γαλλική εταιρεία στα μοντέλα της, τα προσεχή χρόνια.

Στη Renault δίνουν μεγάλη σημασία στην μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και της εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα και το EOLAB είναι η έμπρακτη απόδειξη γι' αυτό, καθώς δεν είναι ένα «ονειρικό πρωτότυπο» αλλά μια κινητή «πλατφόρμα» εφαρμογής της σχετικής τεχνογνωσίας.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Renault, το EOLAB [σύνθετη ονομασία από τον Αίολο (Éole) και τη γαλλική λέξη «laboraoire» (εργαστήριο)] καταναλώνει μόλις 1,0 lt/100 km. Διαθέτει υβριδικής διάταξης κινητήρα (έναν τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,0 lt που αποδίδει 75 PS και έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 68 PS) και μπορεί να καλύψει μια απόσταση 60 km κινούμενο ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα, αν η τελική ταχύτητά του δεν ξεπερνά τα 120 km/h.

Σημαντική είναι και η προσπάθεια που έχει γίνει για τη μείωση του βάρους του οχήματος. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Renault, έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά τα οποία έχουν μειώσει το συνολικό βάρους το κατά περίπου 400 kg, συγκριτικά με ό,τι θα ίσχυε αν για τη δημιουργία του χρησιμοποιούνταν συμβατικά υλικά.