Volvo + Safka: Γεύση Σκανδιναβικής πολυτέλειας


Συνεργασία Volvo Car Hellas με Safka, το πρώτο Σκανδιναβικό εστιατόριο της χώρας!

  • 12/12/2012

Η Volvo συνεχίζει αμείωτα την ανοδική της πορεία στην Ελλάδα. Διπλασίασε το ποσοστό της από 0,7% το 2010 σε 1,5% πέρυσι, ενώ αναμένεται να κλείσει το 2012 με μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 2%. Η αδιαμφισβήτητη γλώσσα των αριθμών δείχνει ότι ο Έλληνας καταναλωτής, σε μία εποχή που η αγορά ενός αυτοκινήτου αποκτά και πάλι τον χαρακτήρα επένδυσης, αποδεικνύει έμπρακτα ότι όχι μόνο εκτιμά τις παραδοσιακές αξίες που πρεσβεύει η μάρκα αλλά και επικροτεί τη "στροφή" που κάνει η Volvo στα τελευταία μοντέλα της και δη τα V40, S60, V60 και XC60. Μέσα από αυτά, η Volvo έχει σε μεγάλο βαθμό ουσιαστικά επαναπροσδιορίσει έννοιες όπως η πολυτέλεια ή ο premium χαρακτήρας.

Η Volvo σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αντιπροσωπεύει μια εκλεπτυσμένη και διακριτική πολυτέλεια που εκφράζει άψογα το σκανδιναβικό lifestyle και ευ ζην, που έχουν κατακτήσει το δυτικό κόσμο. Παράλληλα, τα μοντέλα της είναι γνήσιοι πρεσβευτές του διάσημου σκανδιναβικού design που αποδεικνύεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα design λιτό μα ξεχωριστό, με χυτές γραμμές και λειτουργικές φόρμες, που εξυπηρετεί τον άνθρωπο, ομορφαίνει την κάθε στιγμή του, δίνοντας το στίγμα αυτού που το επιλέγει. Ένα design που ηρεμεί και ταυτόχρονα συναρπάζει.

Θέλοντας να φέρει τους Έλληνες πιο κοντά στη σκανδιναβική φιλοσοφία, η Volvo Car Hellas κάνει μία πρωτοποριακή κίνηση για τα ελληνικά - και όχι μόνο – δεδομένα. Προχωράει σε συνεργασία με το πρώτο εστιατόριο σκανδιναβικής κουζίνας που άνοιξε στην Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες. Πρόκειται για το εστιατόριο Safka (στα φινλανδικά το "φαγητό"), την κουζίνα του οποίου διευθύνει ο πολύ γνωστός στη Σκανδιναβία Σεφ Σάμου Κόσκινεν (Samu Koskinen).

Η συνεργασία Volvo και Safka υλοποιείται με σλόγκαν A Taste of Scandinavian Luxury. Στον σκανδιναβικής φιλοσοφίας, διακόσμησης και αισθητικής χώρο του εστιατορίου, υπάρχουν διακριτικές πινελιές που υποδηλώνουν την παρουσία της Volvo: το λογότυπο στην κάρτα του μενού, ένα ποτό υποδοχής με ένα εξαιρετικό Moscato d' Asti σερβιρισμένο σε κρυστάλλινα ποτήρια με το λογότυπο της μάρκας, ένας πίνακας στην είσοδο του Safka με ένα τυπικό σκανδιναβικό τοπίο, από το εθνικό πάρκο Punkaharju,  που το διασχίζει ένα Volvo XC60. Πιο εντυπωσιακή, η μεγάλων διαστάσεων ταπετσαρία σε έναν από τους πίσω τοίχους του εστιατορίου, με μία σκηνή γεμάτη ένταση και δυναμισμό από τον ιστιοπλοϊκό μαραθώνιο Volvo Ocean Race 2011-2012, που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Το Safka δημιουργήθηκε με σκοπό να κάνει γνωστή την αυθεντική σκανδιναβική κουζίνα στους Αθηναίους, σε μία ανώτερου επιπέδου ατμόσφαιρα. Υπηρετεί μεν με πιστότητα την υψηλή γαστρονομία του Βορρά, αλλά σε ταιριαστές για την εποχή τιμές. Η κουζίνα της Σκανδιναβίας χρησιμοποιεί πρώτες ύλες ασυνήθιστες για εμάς τους Έλληνες, όπως κυνήγι, κρεατικά με έμφαση στο ελάφι και τον τάρανδο, άγρια μανιτάρια και φρούτα του δάσους, μαρινάδες και τουρσιά, ψαρικά από τις Βόρειες θάλασσες.

Ο Σάμου Κόσκινεν έχει να επιδείξει μία επιτυχημένη καριέρα 15 ετών ως σεφ, έχοντας δουλέψει σε βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια του Ελσίνκι και του Χονγκ Κονγκ, όπως και στο διάσημο σκανδιναβικό εστιατόριο Aquavit της Nέας Υόρκης, ενώ πέρυσι ήταν δεύτερος στο γαστρονομικό διαγωνισμό Top Chef της Φινλανδίας. Είναι συνιδιοκτήτης του εστιατορίου μαζί με την αδερφή του, την κ. Μάρικα Κόσκινεν (Marika Koskinen), που ζει 25 χρόνια στην Ελλάδα και μιλάει άπταιστα τα ελληνικά. Μάλιστα η τελευταία, έχει συμβάλλει με τον τρόπο της να σωθούν από τη λήθη κάποια παλιά αρχοντικά και νεοκλασικά της περιοχής του Κεραμεικού, όπου βρίσκεται το εστιατόριο. Έμπειρη φωτογράφος η ίδια, έχει αποθανατίσει με το φακό της πολλά από αυτά τα κτίσματα, με τις φωτογραφίες να κοσμούν την μία πλευρά του εσωτερικού χώρου του εστιατορίου!

Εξαιρετική σπεσιαλιτέ του Safka θεωρείται ο καπνιστός τους σολομός, που τον καπνίζουν οι ίδιοι στην κουζίνα τους! Ο κατάλογος είναι εσκεμμένα μικρός, τα πιάτα αλλάζουν συχνά, κάθε 6-8 εβδομάδες, ανάλογα με τις εποχές. Η γαστρονομική εμπειρία συμπληρώνεται από μία πολυπληθή λίστα κρασιών, κυρίως από μικρούς Έλληνες παραγωγούς απ' όλη την επικράτεια, προσεκτικά επιλεγμένων από την ίδια την κ. Κόσκινεν, που έχει ειδικευθεί στον τομέα της οινογνωσίας.

Εκτός του εστιατορίου, το Safka διαθέτει και ένα wine bar στο οποίο μπορεί κάποιος να γευτεί ένα κρασί της επιλογής του, συνοδεύοντάς το με μία ποικιλία από πολύ νόστιμα Scapas, όπως είναι η δημιουργική σύνθεση-παράφραση των λέξεων Σκανδιναβία και tapas.

Tην εσωτερική διακόσμηση του Safka έχει επιμεληθεί η γνωστή αρχιτέκτων Παναγιώτα Καμπέρου, η οποία συνδύασε πολύ επιτυχημένα βασικά στοιχεία του σκανδιναβικού design και της γεωφυσικής ποικιλότητας των χωρών που ευρέως αποκαλούμε και ως Nordic περιοχή (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία) με τα μεταβιομηχανικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική της περιοχής του Κεραμεικού. Το αποτέλεσμα, μία πολύ φρέσκια και δυναμική σκανδιναβική-σικ ατμόσφαιρα.

Το Safka βρίσκεται στον Κεραμεικό, Μεγ. Αλεξάνδρου 80-82. Λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης ενώ τις Κυριακές μόνο το μεσημέρι, προσφέροντας τη συγκεκριμένη ημέρα την επιλογή ανάμεσα σε brunch και γεύμα. Για την περίοδο των εορτών θα προσφέρεται και ιδιαίτερο Χριστουγεννιάτικο μενού, ταιριαστό στο πνεύμα των ημερών.