Η ορθή χρήση της ηλεκτροκίνησης μπορεί να κάνει τις πόλεις πιο φιλικές υποστηρίζει έρευνα της Ford


Η αλλαγή του σημείου στο οποίο φορτίζουμε τα ηλεκτρικά μας οχήματα μπορεί να καταστήσει τις πόλεις πιο καθαρές, πιο ήσυχες και με λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση

  • 11/4/2019

Η Ford αναπτύσσει έναν έξυπνο αλγόριθμο που θα μπορεί να υποστηρίξει, κυρίως στις πόλεις, την εκτενέστερη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων αναγνωρίζοντας τα ιδανικά σημεία για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης

Μέσω της προσέγγισης αυτής, η οποία είναι βασισμένη σε δεδομένα που έχουν συλλεχθεί ύστερα από οδήγηση άνω του 1 εκατομμυρίου χιλιομέτρων, η Ford στοχεύει να απαλλάξει τους οδηγούς από την ταλαιπωρία των άσκοπων διαδρομών και το άγχος της αποφόρτισης

Ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση των μελλοντικών σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων είναι ανάμεσα στα φλέγοντα θέματα της αστικής κινητικότητας που διερευνά η Ford στην Έκθεση Ford City Data Solutions Report

Πολλοί ιδιώτες και επαγγελματίες που επιθυμούν να κάνουν στροφή σε ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα σταθμών φόρτισης σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου.

Η Ford επινόησε τώρα μία φιλοσοφία που βάζει τέλος σε τέτοιου είδους προβληματισμούς κάνοντας χρήση δεδομένων μεγάλου όγκου προκειμένου να εντοπιστούν τα ιδανικά σημεία για την εγκατάσταση νέων σταθμών ταχείας φόρτισης.

Επιστήμονες της εταιρείας επεξεργάστηκαν  τα δεδομένα αυτά -συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου στάσεων των αυτοκινήτων- προκειμένου να εντοπίσουν τα πλέον κατάλληλα σημεία ώστε οι οδηγοί να εντάξουν τη φόρτιση στην πορεία των δρομολογίων τους, αντί να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν έξτρα διαδρομές, καθυστερώντας την άφιξή τους στον τελικό προορισμό.

Μετά από μία ανάλυση σε βάθος στην περιοχή του Μείζονος Λονδίνου, η ομάδα της Ford κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόσβαση σε σημεία φόρτισης καθ’ οδόν προς τον προορισμό μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με ένα σχετικά μικρό αριθμό στρατηγικά τοποθετημένων σταθμών ταχείας φόρτισης.

«Η αξιοποίηση, ανάλυση και εκμετάλλευση των τεραστίων ποσοτήτων δεδομένων  που παρέχει η χρήση υφιστάμενων αυτοκινήτων μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στις ευκολότερες μετακινήσεις στις πόλεις του μέλλοντος», δήλωσε ο John Scott, project lead, City Data Solutions, Ford Mobility. «Εμείς στη Ford έχουμε δεσμευτεί να προσφέρουμε έξυπνα αυτοκίνητα για έναν έξυπνο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρικών οχημάτων που θα συμβάλλουν σε καθαρότερες, πιο αθόρυβες πόλεις. Αλλά παράλληλα, θέλουμε μέσα από τη χρήση δεδομένων να κάνουμε πιο αποδοτική την επένδυση στην απαιτούμενη υποδομή που θα υποστηρίξει αυτή την προσέγγιση.»

Ford City Data Solutions Report 

Στο πλαίσιο της Έκθεσης Ford City Data Solutions Report, που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2018, η Ford εφοδίασε 160 συνδεδεμένα van με μία απλή plug-in συσκευή για την καταγραφή δεδομένων ταξιδιού. * Με τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων, συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 εκατομμύρια δεδομένων από 15.000 ημέρες χρήσης των οχημάτων, τα οποία στάλθηκαν μέσω cloud για ανάλυση. 

Από αυτά τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσα σε περίοδο οκτώ μηνών, η ομάδα Global Data Insight & Analytics της Ford κατάφερε να εντοπίσει ποια σημεία φόρτισης θα ήταν πιο χρήσιμα για ένα στόλο. Αν και τα οχήματα της δοκιμής δεν ήταν ηλεκτρικά, εντούτοις οι επιστήμονες κατάφεραν να εξάγουν συμπεράσματα για τη λειτουργία τους και να προβλέψουν την ικανότητα πρόσβασης σε σημεία φόρτισης, σαν να ήταν ηλεκτρικά.

Μελετώντας τις διαδρομές των οχημάτων, τα σημεία και τη διάρκεια κάθε στάθμευσης, η ομάδα προσδιόρισε με ποιο τρόπο η φόρτιση θα μπορούσε να ενσωματωθεί στα δρομολόγιά τους, κυρίως σε περιπτώσεις εταιρειών διανομών, στις οποίες οι οδηγοί αναγκάζονται να κάνουν πολλές στάσεις για παραδόσεις εμπορευμάτων ή αντικειμένων. Πρόκειται για μία προσέγγιση την οποία η Ford προβλέπει ότι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις επιτρέποντας έτσι τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό του τρόπου με τον οποίο οι τελευταίες θα δαπανήσουν τον προϋπολογισμό τους σε θέματα υποδομών.

Δοκιμή στόλου οχημάτων στο Λονδίνο 

Από μία ανεξάρτητη αλλά σχετική δοκιμή στόλου οχημάτων στο Λονδίνο, στην οποία συμμετέχουν 20 plug-in υβριδικά (PHEV) Transit Custom van, η Ford διαπίστωσε επίσης ότι οι στόλοι λειτουργούσαν αμιγώς στο ηλεκτρικό πρόγραμμα στο 35% του χρόνου που βρίσκονταν στο δρόμο. Το ποσοστό αυτό αυξανόταν στο 45% στην περιοχή του Μείζονος Λονδίνου και στο 68% στο κεντρικό Λονδίνο. 

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δοκιμής –που βασίστηκε σε 80.000 χλμ. τα οποία κάλυψε ο στόλος των PHEV οχημάτων– δεν παρατηρήθηκε καμία χρήση δημόσιων σταθμών φόρτισης, καθώς τα οχήματα φορτίζονταν είτε σε αμαξοστάσια, είτε στο σπίτι. Επιπλέον, τα αυτοκίνητα ξεκινούσαν την ημέρα κατά μέσο όρο με μόλις 45% φόρτιση στις μπαταρίες τους, γεγονός που έρχεται να υπογραμμίσει την αξία που μπορούν να προσθέσουν τα σημεία φόρτισης που θα συναντά το όχημα κατά τη διάρκεια της διαδρομής του. Διαπιστώθηκε επίσης ότι με την πάροδο του χρόνου οι χρήστες άρχισαν να γνωρίζουν περισσότερα για την αποδοτική φόρτιση των οχημάτων, κυρίως στα αμαξοστάσιά τους.

Οι σταθμοί ταχείας φόρτισης μπορούν να φορτίσουν τη μπαταρία έως το 80% σε χρόνο 30-40 λεπτά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται ότι σε όλο τον κόσμο θα διεκδικούν την πλειοψηφία όλων των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων  καθώς και το ένα τρίτο όλων των ταξινομήσεων εταιρικών στόλων μέχρι το 2040. Εντούτοις, ήδη υπάρχουν ανησυχίες για την έλειψη πρόβλεψης για επαρκή αριθμό σημείων φόρτισης.

Πριν λίγο καιρό, η Ford ανακοίνωσε πώς τα δεδομένα μεγάλου όγκου μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της ασφάλειας των πόλεων επισημαίνοντας ποια μπορεί να είναι στο μέλλον τα πιθανά περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων. Η εταιρεία την περασμένη μόλις εβδομάδα αποκάλυψε μία εκτεταμένη γκάμα νέων οχημάτων με το διακριτικό τίτλο Ford Hybrid. Η ολοκληρωμένη γκάμα 16 ηλεκτροκίνητων μοντέλων που ανακοινώθηκε στο Άμστερνταμ στην εκδήλωση “Go Further” θα περιλαμβάνει από μικρά οικογενειακά αυτοκίνητα μέχρι SUV και επιβατικές εκδόσεις van, συμπεριλαμβανομένου ενός σπορ SUV εμπνευσμένου από τη Mustang και ενός πλήρως ηλεκτρικού Transit van. Τα μελλοντικά, πλήρως ηλεκτρικά οχήματα θα έχουν την υποστήριξη της κοινοπραξίας IONITY, η οποία στοχεύει στην κατασκευή 400 σταθμών σε κομβικές Ευρωπαϊκές τοποθεσίες μέχρι το 2020.

«Ο εξηλεκτρισμός αλλάζει τα δεδομένα στην οδήγηση και τον ανεφοδιασμό των οχημάτων μας. Συνειδητοποιούμε ότι ο χρόνος και η φιλοσοφία φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων διαφέρουν ουσιαστικά από τον ανεφοδιασμό με βενζίνη ή diesel των παραδοσιακών μοντέλων, που διαρκεί μόλις πέντε λεπτά», δήλωσε οScott. «Για να προσδιορίσουμε τη θέση αυτών των πρόσθετων σημείων φόρτισης, λάβαμε υπόψιν τα συνήθη μοτίβα οδήγησης και στάσεων, ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε την επαναφόρτιση στις καθημερινές δραστηριότητες των οδηγών.»