Τα ηλεκτρικά ταξί και βαν LEVC στην Ελλάδα, από την “Σπανός Α.Ε.”


H εταιρεία «Σπανός Α.Ε.» είναι ο επίσημος εισαγωγέας των κλασικών βρετανικών ταξί TX στη χώρα μας, τα οποία πλέον είναι αμιγώς ηλεκτρικά, όπως και των αντίστοιχης τεχνολογίας βαν VN5.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 18/1/2022

Τα λονδρέζικα ταξί, όπως είναι γνωστά, αποτελούν μία από τις γραφικές και παραδοσιακές εικόνες της βρετανικής πρωτεύουσας. Η εταιρεία «London Electric Vehicle Company» («LEVC») τα κατασκευάζει πλέον ως αμιγώς ηλεκτροκίνητα, χωρίς να αλλάζει ο κλασικός χαρακτήρας τους.

Η εταιρεία συνεργάζεται, πλέον, επίσημα με την «Σπανός Α.Ε.» για την εισαγωγή και διάθεση τόσο των ταξί όσο και των επαγγελματικών βαν στην Ελλάδα. Χάρη στην τεχνολογία «eCity», το LEVC TX έχει αυτονομία 103 km ως αμιγώς ηλεκτρικό ή 512 km στην εκδοχή του με (κινητήρα) range extender. 

Το βαν VN5 χρησιμοποιεί το ίδιο αυτοφερόμενο πλαίσιο που έχει και το ταξί, το οποίο αποτελείται από αλουμίνιο σε μεγάλο ποσοστό, όπως και από ενισχυμένα συνθετικά υλικά, για να διατηρείται το βάρος όσο το δυνατόν χαμηλότερα και να αυξάνεται η στρεπτική δυσκαμψία. Το VN5 ανήκει στην κατηγορία ενός τόνου, διατίθεται σε έκδοση με ωφέλιμο όγκο 5,5 κυβικών μέτρων και μπορεί να μεταφέρει δύο ευρωπαλέτες. Εντός πόλης, ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο έχει αυτονομία 101 km και με το range extender αυτή φτάνει τα 513 km.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας επίσημης αντιπροσώπευσης της «LEVC» από την «Σπανός Α.Ε.» στη χώρα μας, ο κ. Γιώργος Σπανός, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε περήφανοι που φέρνουμε την LEVC στην Ελλάδα στην επέτειο των 50 χρόνων μας. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, τις αξίες μας και με σεβασμό στη μακρά ιστορία των εταιρειών μας, επιθυμούμε να διαμορφώσουμε μαζί ένα μέλλον με λύσεις πράσινης κινητικότητας.

»Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η στροφή προς το καθαρότερο περιβάλλον στις πόλεις μας θα ξεκινήσει από την ηλεκτροκίνηση των στόλων επαγγελματικών οχημάτων. Η συνεργασία μας με την LEVC και τα καινοτόμα προϊόντα της, συμβαδίζουν με το όραμά μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Εμπιστευόμαστε και εισάγουμε τα TX και VN5 στην Ελλάδα, με ενθουσιασμό για την κορυφαία ποιότητα, την τεχνολογία και τα αποκλειστικά χαρακτηριστικά τους».

Με τη σειρά του, ο κ. Joerg Hofmann, Διευθύνων Σύμβουλος της LEVC, τόνισε: «Καθώς συνεχίζουμε να επεκτείνουμε τη διάθεση των οχημάτων μας στην Ευρώπη, μια κίνηση που συνάδει με την επιχειρηματική πολιτική μας για αύξηση του μεριδίου μας στην παγκόσμια αγορά, η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μια περιοχή-κλειδί. Σε αυτή, υιοθετούνται με γρήγορο ρυθμό πιο βιώσιμες λύσεις μεταφοράς.

»Υπάρχει σημαντικό αναξιοποίητο δυναμικό στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας και αναζητούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από αυτήν την ευκαιρία φέρνοντας τα πρωτοποριακά μας TX και VN5 σε ένα εντελώς νέο κοινό. Οι κρατικές επενδύσεις στις αντίστοιχες υποδομές της χώρας συνεχίζουν να αυξάνονται, καθιστώντας ευκολότερή από ποτέ τη δυνατότητα να επωφεληθεί από την πλατφόρμα μας».