Covid-19: Τι μας ξημερώνει για το 2021...


Αρκούν τα νέα εμβόλια και η εκλογή του J. Biden για την επανεκκίνηση της οικονομίας;

Πολλοί είναι εκείνοι που υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τις ανακοινώσεις της Pfizer και της Moderna για την ανακάλυψη εμβολίων με υψηλό ποσοστό ανοσίας στον Covid-19, που χρονικά συνέπεσε με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τη νίκη του Joe Biden.

Αναμφίβολα, ήταν δύο γεγονότα που θα αφήσουν μια γλυκιά επίγευση για τη χρονιά που φεύγει και μια αχτίδα αισιοδοξίας για εκείνην που έρχεται.

Ο προβληματισμός, ωστόσο, παραμένει έντονος, καθώς, τίποτε δεν δείχνει ικανό να αναστρέψει άμεσα την περιδίνηση της παγκόσμιας οικονομίας. Το λανσάρισμα αποτελεσματικών εμβολίων έχει… προεξοφληθεί και συνυπολογιστεί στις θετικές προβλέψεις για το 2021 (η διαφορά είναι ότι οι ανακοινώσεις έγιναν πιο νωρίς), ενώ εντείνονται οι φόβοι για τη ζημιά που αφήνει πίσω της η πανδημία και η οποία θα φανεί όταν θα πάψουν τα κρατικά προγράμματα στήριξης.

Εκεί θα δούμε τις πληγές που έχει αφήσει στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία της κάθε χώρας:

  • Πώς θα μπορέσουν να αποπληρωθούν τα «παγωμένα» λόγω Covid-19 χρέη των νοικοκυριών, όταν οι εργαζόμενοι έχουν δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα στις αποδοχές τους και η ανεργία (θα) έχει εκτοξευθεί;
  • Πώς θα ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις με τους μειωμένους τζίρους και τις ζημιές που θα εγγράψουν στους ισολογισμούς για το 2020, όταν κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» του κρατικού χρήματος και, ιδίως, εκείνες που λόγω αντικειμένου δεν μπορούν να ενταχθούν στη νέα ψηφιοποιημένη εποχή;
  • Για πόσο οι κυβερνήσεις θα αντέξουν να «αιμοδοτούν» εταιρείες-ζόμπι;

Κρίσιμα ερωτήματα, που αφορούν ιδιαίτερα και στη χώρα μας και θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους.

Αναμφίβολα, η αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία των ΗΠΑ από τις αρχές της νέας χρονιάς είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς θα έχουμε να κάνουμε με έναν «κανονικό» άνθρωπο, χωρίς τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του απερχόμενου προέδρου.

Αναλόγως, και οι διαθέσεις του για την επιστροφή των ΗΠΑ στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ακόμη και για μια πιο στενή συνεργασία με την Ευρώπη, ως «ανάχωμα» στην εμπορική γιγάντωση της Κίνας.

Από όλα αυτά, ελάχιστα θα επωφεληθεί η χώρα μας, εάν δεν αλλάξει γρήγορα ρότα και αφεθεί και πάλι στην αυταρέσκεια και στη μικροπολιτική.

Η στήριξη οικονομίας, επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι εκ των ων ουκ άνευ, τι θα γίνει, όμως, όταν η ευρωπαϊκή κάνουλα των επιδοτήσεων για την πανδημία κλείσει στις αρχές της νέας χρονιάς;

Μονόδρομος η απορρόφηση κοινοτικών πόρων για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, η ενθάρρυνση δημιουργίας περισσότερων νεοφυών επιχειρήσεων και η αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου των αποφοίτων των Πανεπιστημίων της χώρας.

Ξεκάθαρα και η προσέλκυση επενδύσεων, όπως η πρόσφατη του ομίλου της Volkswagen στην Αστυπάλαια και η εξίσου σημαντική της Microsoft. Ιδίως στον τομέα των νέων τεχνολογιών, αφού το στοίχημα της βαριάς βιομηχανίας το έχουμε χάσει δεκαετίες πριν...

Η εμμονή στον Τουρισμό, ως έναν και μοναδικό αιμοδότη της οικονομίας μας, δημιουργεί αδιέξοδα και θα πρέπει να ξεπεραστεί. Ειδικά σε έναν νέο κόσμο που θα ταξιδεύει λιγότερο…

Συνεπώς, το 2021 θα είναι μια χρονιά «επανεκκίνησης», κατά την οποία η κάθε χώρα θα δείξει το υπόβαθρό της και την ετοιμότητά της για τη νέα εποχή που ξημερώνει. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να επαφίεται στις ανακαλύψεις των φαρμακευτικών και στις διαθέσεις του νέου «πλανητάρχη».

Η Ελλάδα, «φύσει και θέσει», έχει όλες τις δυνατότητες να επανεκκινήσει. Αρκεί να μην ανακυκλώσει τις γνωστές χρόνιες παθογένειές της.

Θα ήταν κρίμα για την προσπάθεια που έχουμε καταβάλει όλοι μας τα χρόνια της κρίσης και τους μήνες της πανδημίας.