Η 4η επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία και τι σημαίνει για την ανθρωπότητα


Πλέον, είμαστε στην ανατολή της νέας επανάστασης στη βιομηχανία, όπου και εδώ η αυτοκίνηση θα παίξει έναν πρωτεύοντα λόγο. 

Ιστορικά, έχουν συντελεστεί τρεις Βιομηχανικές Επαναστάσεις, η Πρώτη στο τέλος του 18ου αιώνα (1780-1848) με την εκβιομηχάνιση της παραγωγής, αρχικά στη Μ. Βρετανία και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, η Δεύτερη τον 19ο αιώνα (1850-1880 ή και 1914), με τη μαζική παραγωγή και τη χρήση ηλεκτρισμού στην παραγωγή και η Τρίτη, σχεδόν έναν αιώνα ύστερα (1970 κ.εξ.), με την αυτοματοποίηση της παραγωγής και τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πλέον, είμαστε στην ανατολή της Τέταρτης επανάστασης στη βιομηχανία, όπου και εδώ η αυτοκίνηση θα παίξει έναν πρωτεύοντα λόγο. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της επανάστασης είναι η ευφυής μάθηση ή αυτο-εκμάθηση των μηχανών (Machine Learning), η επιστήμη των δεδομένων (Data Science) και η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence), που θα οδηγήσουν τις εξελίξεις στην επόμενη μέρα της αυτοκίνησης.

Θα έχετε αντιληφθεί ότι το λεξιλόγιό μας έχει εμπλουτιστεί με έννοιες, όπως Αυτόνομη Οδήγηση Οχημάτων (Self Driving Cars), Κοινή Χρήση Αυτοκινήτων (Car Sharing), Διασυνδεσιμότητα (Connected Cars), Διαδίκτυο Πραγμάτων (Internet of Things - IoT), Ηλεκτροκίνηση και τόσα άλλα που κάποτε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας ταινίας του Hollywood μάς απασχολούσαν.

Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ένας μακροπρόθεσμος στόχος για την εκμηδένιση της εκπομπής ρύπων και της πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, μέσα από την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης και της πλήρους απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες, αλλά και των αυτοματισμών.

Αρέσει ή όχι, αυτό είναι το μέλλον της αυτοκίνησης, καθώς μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, οι σύγχρονες τεχνολογίες θα γράψουν το νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της αυτοκίνησης.

Είναι δεδομένο πώς από το 2030, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα δίκτυα και οι υποδομές που θα μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις τεχνολογίες, τα αυτοκίνητα θα είναι τελείως διαφορετικά, ταυτιζόμενα πλήρως με τη φιλοσοφία του mobility.

Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ένας μακροπρόθεσμος στόχος για την εκμηδένιση της εκπομπής ρύπων και της πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, μέσα από την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης και της πλήρους απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες, αλλά και των αυτοματισμών.

Έτσι λοιπόν, η στιγμή που το κλασικό τιμόνι θα δώσει τη θέση του σε ένα joystick, καθώς η συμμετοχή στην οδήγηση θα περιορίζεται όλο και περισσότερο σε έναν νέο κόσμο όπου τα αυτοκίνητα θα κινούνται εντελώς αυτόνομα, όπου το αμάξωμά τους θα είναι εύκαμπτο και θα αλλάζει σχήμα ανάλογα με το περιβάλλον κίνησης και κατασκευασμένο από ειδικά συνθετικά νανο-τεχνολογικά υλικά με «μνήμη», για να επανέρχονται στην αρχική τους μορφή, δεν είναι μακριά!

Τα αυτοκίνητα του αύριο θα έχουν σύστημα αποφυγής και αποτροπής σύγκρουσης (όπως και πολλά από τα σημερινά), προκειμένου να εκμηδενιστούν τα τροχαία ατυχήματα, θα έχουν εσωτερικό από ανακυκλώσιμα και ελαφρύτερα υλικά, ταμπλώ από ψηφιακές οθόνες υγρών κρυστάλλων και κάμερες αντί για εξωτερικούς καθρέπτες.

Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα είναι 100% ασφαλή και με πολύ υψηλό δείκτη τεχνητής νοημοσύνης, ενώ με τη βοήθεια καμερών και ραντάρ θα έχουν τον πλήρη έλεγχο του γύρω περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, θα είναι συνδεδεμένα με κέντρα ελέγχου, λαμβάνοντας συνεχώς πληροφορίες για το κυκλοφοριακό, τις καιρικές συνθήκες και ό,τι άλλο θα είναι χρήσιμο για τον οδηγό ή, για να ακριβολογούμε, τον «χρήστη».

Αρκετά από τα παραπάνω βρίσκουν εφαρμογή και σε αυτοκίνητα του σήμερα, με εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως, για παράδειγμα, το Σύστημα αυτόματης πέδησης στην περίπτωση που ανιχνευτεί σταθερό εμπόδιο (πεζός, ποδηλάτης, ζώο, κ.ο.κ.), Αποφυγής αλλαγής λωρίδας, κ.ά. Συστήματα ανταλλαγής δεδομένων V2V τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή ανάμεσα σε αυτοκίνητα, «ανταλλάσσοντας» πληροφορίες για τις οδικές συνθήκες, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ατύχημα ή να βελτιωθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες, ακόμα και η ψηφιακή βοηθός! Μια νέα τεχνολογία που συνιστά την κορύφωση της τεχνητής νοημοσύνης. Αρκετά από τα σημερινά αυτοκίνητα έχουν τη δυνατότητα ψηφιακής βοηθού, ωστόσο στο άμεσο μέλλον η εξέλιξη θα είναι τέτοια, ώστε ένας άριστα «ενημερωμένος» μέσα από την πρόσβαση σε ένα χαώδες database συνοδηγός θα είναι διαθέσιμος και μάλιστα 24/7.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο ότι η νέα επανάσταση στη βιομηχανία και στην αυτοκίνηση είναι η σημαντικότερη που έχει υπάρξει ποτέ στην ανθρωπότητα. Ίσως γιατί θα αποτελέσει το διαβατήριο μιας νέας εποχής που έχει ήδη ξεκινήσει. Φανταστείτε όλα τα παραπάνω  πώς θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας, τις σχέσεις μας, την εργασία μας. Και όχι μόνο θετικά, καθώς πολλά ζητήματα, που κυρίως άπτονται της ηθικής, δεν έχουν απαντηθεί.

Όπως και να έχει, βρισκόμαστε προ των πυλών της νέας εποχής που ξημερώνει και στο χέρι μας είναι η τεχνολογία, η επιστήμη και ό,τι άλλο συντείνει στην πρόοδο να αποτελέσουν ένα εργαλείο για τη βελτίωση εντέλει της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων.