Η έλλειψη οδηγικής αγωγής εξελίσσεται σε σύγχρονη μάστιγα των δρόμων


ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ, ΚΑΘΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΘΕΙ ΜΙΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ.

Αποκορύφωμα η περίπτωση του οδηγού της Corvette που παρέσυρε και άφησε αβοήθητο να ξεψυχήσει στην άσφαλτο έναν 25χρονο μοτοσυκλετιστή.

Πρόκειται τη νέα μάστιγα της ασφάλτου, η οποία δείχνει την έλλειψη γενικότερης παιδείας που μας χαρακτηρίζει, όπως και το αποτυχημένο σύστημα εκπαίδευσης οδηγών από το οποίο λάμπει με την απουσία της η «δια βίου μάθηση».

Δείχνει και την ανευθυνότητα όλων υμών πάνω σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Ανεύθυνοι δεν είναι μόνον οι οδηγοί και η πολιτεία που αδιαφορεί επιδεκτικά, αλλά και εμείς, οι επαγγελματίες της ενημέρωσης. Ευτυχώς όχι όλοι...

Αφενός γιατί δεν αναλαμβάνουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, αφετέρου γιατί το κάνουμε ακόμη πιο «φθηνό» προσπαθώντας να εκμεταλλευθούμε τον ανθρώπινο πόνο στο βωμό της αύξησης της τηλεθέασης ή του πολλαπλασιασμού των click.

Ακόμη πιο φθηνή, η μόνιμη δικαιολογία πώς «το κοινό διψάει για αίμα», ενώ τουλάχιστον προσβλητικοί για έναν νοήμων άνθρωπο πηχυαίοι τίτλοι του τύπου «Η φονική Corvette» και η γενικότερη αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού κοινωνικού φαινομένου.

Είναι δεδομένο πώς κανένα αυτοκίνητο δεν σκοτώνει, εάν ο οδηγός του τηρεί τους κανόνες ασφαλείας, είναι νηφάλιος και διατηρεί το όχημά του σε άψογη τεχνική κατάσταση.

Αντίθετα «σκοτώνει» οποιοδήποτε αυτοκίνητο που ο οδηγός του δεν αντιλαμβάνεται πώς με έναν λάθος χειρισμό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή του και των συνεπιβαινόντων, των διερχόμενων οδηγών, των πεζών, ενός ποδηλάτη, κ.ο.κ.

«Σκοτώνει» η αδιαφορία όλων των φορέων που φέρουν την ευθύνη για τη δημόσια ασφάλειά μας.

Η ανθρώπινη ζωή έχει την μεγαλύτερη αξία από οτιδήποτε. Είναι κρίμα να χάνονται τόσες ζωές στην άσφαλτο, ενώ κάποιες θα είχαν σωθεί εάν τα θύματα δεν είχαν εγκαταλειφθεί αβοήθητα. Ας συνεισφέρουμε όλοι να αλλάξει αυτό, το οφείλουμε στον συνάνθρωπό μας.

Ακόμη, «σκοτώνει» και δική μας αδιαφορία σε τόσο σημαντικά γεγονότα (τι κρίμα που δεν είδαμε καμία διαμαρτυρία για ένα θέμα με τέτοια έξαρση, ενώ αντιθέτως βλέπουμε πολλές δράσεις για ψύλλου πήδημα), αλλά και ο «ωχαδερφισμός» που μας χαρακτηρίζει.

Βεβαίως, δεν είναι θέμα «νομιμοφροσύνης» η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που σε τέτοιες περιπτώσεις ορίζει πώς: «αν από το τροχαίο ατύχημα προκλήθηκε θάνατος ή σωματική βλάβη, κάθε οδηγός και οποιοσδήποτε άλλος που ενεπλάκη θα πρέπει να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες, να ειδοποιήσει την πλησιέστερη αστυνομική αρχή και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος έως ότου φθάσουν εκεί οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να εμποδίσει οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων (μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κ.ά.) στον τόπο του ατυχήματος που θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο της Αστυνομίας».

Είναι θέμα ανθρωπισμού…

Αλήθεια, με ποια δικαιολογία θα αφήσεις αβοήθητο το θύμα ενός τροχαίου που ο ίδιος προκάλεσες για να αποφύγεις το αυτόφωρο επειδή α) κυκλοφορείς με ανασφάλιστο όχημα, β) είσαι υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών και γ) έχεις παραβιάσει τον μισό Κ.Ο.Κ.;

Έχουν όλα τα παραπάνω περισσότερη αξία από μια ανθρώπινη ζωή;

Για κάποιους ασυνείδητους προφανώς ναι. Πατώντας πάνω στην ελαστικότητα του Νόμου και αξιοποιώντας «άκρες» αλλά και την ικανότητα ενός δικηγόρου, επιλέγουν να μη συλληφθούν επ’ αυτοφώρω. Εξάλλου ο Νόμος θεωρεί κακουργηματική πράξη τη πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών και την εγκατάλειψη θύματος, ένα απλό πλημμέλημα!

Καμία απορία για την έξαρση του φαινομένου…

  • Είναι ξεκάθαρο πώς ο Νόμος που θεωρεί πλημμέλημα την εγκατάλειψη θύματος, πρέπει να αλλάξει άμεσα για να σταματήσει όλο αυτό το φαινόμενο που μας εκθέτει ως κοινωνία.
  • Είναι ξεκάθαρο, πώς ο καθένας μας, πρέπει να βάζει πιο πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή. Του συνανθρώπου του πρωτίστως.
  • Είναι επίσης ξεκάθαρο, πώς η Πολιτεία, τα ΜΜΕ και όλοι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να εργαστούν από κοινού προκειμένου να εμφυσήσουν κανόνες οδηγικής αγωγής. Θα μας βρουν συμμάχους...