Η κακοκαιρία «Βarbara», οι οδηγοί και οι αλυσίδες


Ήταν τελικά σωστές οι διακοπές κυκλοφορίας στα Εθνικά δίκτυα, λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών;

Παρατηρώντας αντιδράσεις στα social media από την απόφαση των αρχών για τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας στα Εθνικά δίκτυα λόγω καιρικών συνθηκών, πολλοί ήταν εκείνοι που τάχθηκαν αρνητικά, σχολιάζοντας «πώς είναι δυνατόν με το πρώτο χιόνι να διακόπτεται η κυκλοφορία», για «ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις, γι΄ αυτό επιλέγει να κλείσει τον κόσμο στα σπίτια».

Θεωρητικά, δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς με τα παραπάνω επιχειρήματα, πρακτικά ωστόσο, υπάρχει τεράστια διαφορά. Και ως γνωστόν, η Θεωρία από την Πράξη απέχει πολύ…

Ακόμη και εάν, τελικά, οι Αρχές, επέτρεπαν την κυκλοφορία στην κορύφωση της εξέλιξης της κακοκαιρίας «Βarbara», αλήθεια, πόσοι από τους οδηγούς που θα κινούνταν σε κάποιο οδικό δίκτυο θα είχαν το αυτοκίνητό τους κατάλληλα εξοπλισμένο για να ανταπεξέλθει στις ιδιαιτερότητες που συνεπάγεται η κίνηση σε τόσο αντίξοες συνθήκες;

Χωρίς να βάζουμε καν στην κουβέντα τα χειμερινά ελαστικά, πόσοι είχαν εφοδιάζει τα αυτοκίνητά τους με αντιολισθητικά μέσα (αλυσίδες, χιονοκουβέρτες, «αράχνες», κλπ.); Ελάχιστοι, αν κρίνουμε από τον χαμό που γινόταν στα καταστήματα το βράδυ του Σαββάτου, όταν η «Βαρβάρα» έκανε έντονη την εμφάνισή της. Θυμίζουμε ότι η σχετική οδηγία-σύσταση ίσχυε από τον Οκτώβριο…

Και το σημαντικότερο: Ακόμη και εάν κάποιοι διέθεταν αυτόν τον εξοπλισμό, πόσοι από εκείνους γνωρίζουν πραγματικά το πώς θα τοποθετήσουν αλυσίδες και χιονοκουβέρτες; Ελάχιστοι είναι και πάλι η απάντηση, αν κρίνουμε από όσα είδαν τα μάτια μας και από τις φωτογραφίες με τα ευτράπελα που κυκλοφόρησαν στα social, με αποκορύφωμα τοποθέτηση αντιολισθητικών μέσων στον μη κινητήριο άξονα!

Και το τι θα γινόταν σε περίπτωση ανάγκης, γίνεται φανταζόμαστε αντιληπτό…

Για να το ξεκαθαρίσουμε προφανώς και δεν είναι λύση οι απαγορεύσεις, καθώς δείχνουν την αδυναμία της αντιμετώπισης μιας κατάστασης. Για το κράτος που έχουμε οικοδομήσει, όλοι μας γνωρίζουμε τις παθογένειές του, ωστόσο εάν θέλουμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που μας παρέχει θα πρέπει και εμείς να είμαστε πιο υπεύθυνοι πολίτες.

Δηλαδή, το κράτος θα πρέπει να μας υποχρεώσει σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων να έχουμε στο αυτοκίνητό μας τον κατάλληλο εξοπλισμό και μάλιστα την γνώση να τον χρησιμοποιούμε;

Προφανώς όχι…

Όλα αυτά δηλαδή που βλέπουμε να γίνονται σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης και μάλιστα προκαλούν τον ενδιαφέρον μας.

Αν θέλουμε να λεγόμαστε «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι, θα πρέπει έτσι και σκεφτόμαστε και να ενεργούμε.

Διαφορετικά, ανέξοδη κριτική από το… πληκτρολόγιο και «δε βαριέσαι αδερφέ»…