Πώς η Skoda εξελίσσεται σε... VW του Volkswagen Group!


Πολλοί οι «συμβολισμοί» της παρουσίασης, τολμώ να πώ, και δεν αναφέρομαι μόνον στο Kodiak το νησί της Αλάσκας και το πώς έχει συμβεί η όλη διασύνδεση με το SUV της Skoda…

Την 1 Σεπτεμβρίου η Skoda παρουσίασε στο Βερολίνο, το νέο της 7θέσιο SUV με την ονομασία Kodiaq την οποία παρακολούθησε και η «στήλη» ως μέλος της ελληνικής δημοσιογραφικής αποστολής.

Πολλοί οι «συμβολισμοί» της παρουσίασης, τολμώ να πώ, και δεν αναφέρομαι μόνον στο Kodiak το νησί της Αλάσκας και το πώς έχει συμβεί η όλη διασύνδεση με το SUV της Skoda…

Αναφέρομαι στον τόπο που επιλέγει να γίνει η πρώτη παγκόσμια στατική παρουσίαση. Σε γερμανικό έδαφος και σε μια πόλη, αν μη τι άλλο ιστορική για πολλούς και διάφορους λόγους. Όπως το εξίσου ιστορικό είναι και το όνομα της Skoda έχοντας τουλάχιστον 100 ετών παρουσίας στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με το Volkswagen Group να αποτελεί τον ουσιαστικό αναμορφωτή της.

Κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για πολλά «κοινά» που έχουν πλέον τα Skoda με αυτοκίνητα του γερμανικού ομίλου, με εξαίρεση τις κάπως συντηρητικές γραμμές. Ωστόσο η έλευση του νέου Kodiaq δείχνει ότι η «ψαλίδα» κλείνει ακόμη περισσότερο.

Ντιζάιν, νέες τεχνολογίες σε θέματα ασφάλειας και infotainment, η σύγχρονη γκάμα κινητήρων, κιβωτίων και συστημάτων μετάδοσης, αλλά και υλικά κατασκευής υπεράνω κριτικής βρίσκουν εφαρμογή, στοιχεία που δείχνουν ότι δεν έχεις να κάνεις με ένα Skoda, τουλάχιστον όπως το έχεις στο μυαλό σου.

Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης ίσως έχουν διαβάσει την παρατήρησή μας για το upgrade της VW, όπως το αντιληφθήκαμε με το νέο Passat, αλλά και το Tiguan. Είναι ξεκάθαρο ότι η mainstream εταιρεία του ομίλου μετατοπίζεται… κάποια κλικ προς το premium, αφήνοντας πολύ χώρο για την Skoda, αλλά και υψηλές προσδοκίες για το που μπορεί να φθάσει, ο αυθεντικός εκπρόσωπος του ομίλου στην πολυτελή κατηγορία Audi.

Επιστρέφοντας στη Skoda είναι ξεκάθαρο πώς, με αυτοκίνητα όπως το νέο Kodiaq, το επερχόμενο Superb, το ανανεωμένο Yeti και γιατί όχι, η υπάρχουσα Fabia που αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση στη μικρή οικογενειακή κατηγορία μπορεί να επιτελέσει άψογα τον ρόλο του νέου mainstream εκπροσώπου το Volkswagen Group, επιτρέποντας στην VW να μπει στα βαθειά των premium (να δείτε τι έχει να γίνει με το επερχόμενο Touareg). Και η Audi; Είναι πασιφανές ότι θα εξελιχθεί σε  ένα πιο ακόμη executive brand αναφορικά με τις τεχνολογικές καινοτομίες.